Klara hittade motivationen och glädjen

0
61

Klara Bodinson gjorde succé i Finnkampen när hon samlade många poäng till Sverige och slog två personliga rekord. Det var nära att det inte blev så.

Finnkampen 2014, Helsingfors
Klara Bodinson kämpade storstilat på 3 000 meter hinder i Finnkampen där hon slutade tvåa och krossade sitt personliga rekord ned till 9.53,23. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Härligt! Och jag som i princip slutade med friidrotten i våras, berättar Klara efter att skolan är slut för dagen på Universitetet i Göteborg där hon bor och tränar.

Svenskorna hade en tuff kamp på bortaplan mot finskorna på Olympiastadion i Helsingfors. Klara bidrog starkt till segern med 206-204 genom att springa i mål som tvåa på 3 000 meter hinder med nya personliga rekordet 9.53,23 och trea på 5 000 meter också med ett nytt personligt rekord 16.35,12.

– 5 000 meter springer jag så sällan. Det viktiga var ”perset” på 3 000 meter hinder som är min huvudsträcka, säger Klara.

9.53,23 är den femte bästa tiden genom tiderna av en svensk kvinna och en förbättring av Klaras tidigare personliga rekord med över tio sekunder.

– Nu har jag huvudet med mig och ett bra självförtroende. Det är så mycket som hänger på det. Sedan var stämningen och inramningen fantastisk. Jag hörde inte ens mitt eget flåsande, förklarar Klara och skrattar.

Riktigt lika uppåt var det inte i våras.

– Jag har haft några tuffa år med riktiga motivationsdippar. Men i april i år bestämde jag mig för att sluta med friidrotten. Jag tog några veckor ledigt, men kände att något saknades.

Klara tog kontakt med en idrottspsykolog som hjälpte till att hitta verktygen för en ny satsning.

– Jag slutade bry mig så mycket om vad alla andra sa och tränade. Jag började träna det som passade mig och tränade också mycket mer själv med skygglappar för ögonen. Då slipper jag jämföra mig med andra hela tiden som jag hela tiden tycker är mycket bättre än mig.

Ett upplägg som gett henne träningsglädje och nu också framgång.

Finnkampen 2014, Helsingfors
Klara Bodinson, femte snabbaste svenska kvinna på 3 000 meter hinder genom tiderna, firar Finnkampssegern med den snabbaste genom tiderna, Charlotta Fougberg. Arkivbild: Deca Text&Bild

Fram till Charlotta Fougbergs tider och genombrott är det förstås en bit. Men vid samma tidpunkt förra året så var inte Charlotta så mycket snabbare än vad Klara är nu.

– Självklart sporrar det att Charlotta sprungit så snabbt och blivit så bra. Jag har hört att kvaltiden till friidrotts-VM i Peking nästa år på 3 000 meter hinder kommer att ligga på 9.48. Nu är jag bara fem sekunder från den tiden så det känns verkligen inte omöjligt.

Hur var den svenska taktiken i hinderloppet i Finnkampen med tanke på den starka finskan Sandra Eriksson, som också vann loppet?

– Vi hade ingen gemensam taktik på det sättet. Det var ett mer individanpassat lopp där vi skulle försöka slå så många finskor vi kunde på slutet.

Hur skulle du karakterisera dig själv som hinderlöpare?

– Jag springer mycket på styrka och gillar att fightas.

Även på 5 000 meter blev det alltså personligt rekord med tolv sekunder ned till 16.35.

– Taktiken var att öppna defensivt och sedan attackera på slutet. Det lyckades perfekt. Vi slog varsin finska.

Finnkampen 2014, Helsingfors
Klara på väg mot 9.53,23. Arkivbild: Deca Text&Bild

Hon kör två eller tre dubbelpass i veckan fördelat på morgonjogg, tröskel, styrkepass, distans och backpass samt hinderteknik. En vilodag i veckan är inlagd som återhämtning.

Vilket pass är då roligast?

– Backpassen för då blir jag tröttast. Hinderträningen är också något jag ser fram emot.

24-åringen från Stockholm, tävlar för Sävedalens AIK, och har efter framgångarna i Finnkampen inte längre några problem med motivationen.

– Ha, ha. Nej, verkligen inte. Känslan är bara positiv och jag ser fram mot att träna hårt i vinter och se hur bra jag kan bli. Jag kommer att köra en del terränglopp i höst och även satsa på inomhussäsongen.

Springlfa.se tackar för den inspirerande pratstunden och önskar Klara Bodinson all lycka i framtiden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här