Hem Våra hårdbevakade lopp 2015 Allt om Skärholmsloppet 2015 Morwabe överlägsen i Skärholmsloppet

Morwabe överlägsen i Skärholmsloppet

0

William Morwabe, kenyanen som tävlar för danska Köge Atletic, var ute efter sitt eget banrekord i Skärholmsloppet.

DSC_3183
William Morwabe i full fart genom Skärholmens köpcentrum. Foto: Mikael Grip

– Det blev svårt när jag fick springa ensam hela loppet utan att någon pressade mig, sa William efter prisutdelningen på det välfyllda torget i Skärholmen.
Uppdraget var att försöka sänka den mycket vassa tiden 14.21 på den inte helt flacka femkilometersbanan, där den mest spektakulära delen springs genom köpcentrat på en rosa matta.
William vann ohotat loppet med tiden 14.36.
– Helt okej, tyckte han.
William segrade i torsdags i Blodomloppet på för honom beskedliga 33.51 på milen. Han gjorde inte mer än vad han behövde. Tanken var att William skulle möta Abraham Adhanom i Skärholmsloppet. Det kunde ha blivit en kamp.
Så blev inte fallet, när Abraham valde att avstå start i Stockholmsförorten och helt fokusera mot Stockholm Marathon nästa helg.
– Nu åker jag hem till Kenya och tränar. Nästa tävling för mig blir etapploppet på Bornholm, förklarade den vackert och effektivt löpandes kenyanen.

Ettan William Morwabe och tvåan Öystein Kvaal Österbö i samspråk med speakern. Foto: Mikael Grip

Tvåa, nästan en minut, efter Morwabe slutade norrmannen Öystein Kvaal Österbö, IFK Lidingö. En högoktanig orienterare med bland annat två fjärdeplatser från VM i sprint på meritlistan.
– Ett kul lopp, även om jag blev lite fundersam över rusningen i början. Då gick det undan, berättade Öystein med ett leende.
Åt Morwabe fanns inte mycket att göra.
– Nej, efter 200 meter var han redan långt före. Jag ville ha den här tävlingen med tanke på att sprintorientering ofta avgörs i stadslika miljöer som den här. Dessutom hade jag inget personligt rekord på fem kilometer.
Att springa genom köpcentrat tyckte han var positivt.
– Ja, verkligen. Det gav en boost. Men det var ingen lätt bana. Det var kuperat i början och segt uppför på slutet. Riktigt jobbigt.

”Att springa genom köpcentrat gav en boost”, sa Öystein Kvaal Österbö. Foto: Mikael Grip

Planen är att kvalificera sig för VM i orientering i Skottland i augusti.
– Först är det norska mästerskapen nästa helg sedan en världscuptävling i Lysekil. Min absoluta målsättning är att komma till VM. Jag är klart sugen på en medalj, förklarade Öystein.
På tredjeplats i Skärholmsloppet slutade Oskar Kalmert-Gustafsson, Hammarby IF, med 16.11.
Skärholmsloppet slog deltagarrekord med 2 500 anmälda löpare, mycket tack vare att barn-och ungdomsklasserna ökade rejält.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X