Söndagen den 22 oktober avgörs Höstmilen utanför Norrköping. Spring har tagit pulsen på Jimmy Dahl från arrangörsföreningen OK Kolmården.
Hur är läget inför löparfesten i Kolmårdsskogarna?
– Spänd förväntan från vårt håll. Banan ser fin ut, så nu hoppas vi på riktigt fint väder också. Förvisso har jag sprungit loppet ett par gånger i disigt höstregn och det har varit väldigt stämningsfullt – men en solig höstdag brukar locka ut lite extra publik i skogen och toppar ändå det mesta!
Hur många deltagare siktar ni på i år och hur ser trenden ut?
– Trenden har varit ett stadigt ökande deltagarantal de senaste tre åren och utifrån anmälningsläget idag med vår största “puckel”framför oss nu i helgen ser det ut som att vi ökar en hel del i år också. Jag tippar på cirka 850 anmälningar och det är såklart superkul att det är fler och fler som vill vara med!
Hur gör ni för att nå ut till potentiella deltagare?
– Höstmilen har en lång historia och vi har en grupp med deltagare som återkommer ofta. Det är såklart en tacksam utgångspunkt. Dessutom tror vi att de flesta inom den lokala löparkretsen känner till vårt lopp. Därför satsar vi framförallt på att göra oss synliga för motionärer som kanske inte springer så många lopp utan vill ha en lagom utmaning och en trevlig upplevelse. Affischer utmed vägarna lokalt i vår närhet och ett samarbete med stadens dagstidningar är en viktig grund i vår marknadsföring. Sen försöker vi synas i forum för de mer rutinerade löparna, där vi ser Spring som en bra partner.
Några nyheter i år?
– Vi har testat lite nyheter några år, men det som uppskattas mest verkar vara banan och stämningen. Bansträckningen från Sörsjön till Lillsjön har vi hållit fast vid sen vår första Höstmil 1971. Vi har en hel del idéer och nya koncept, men vi är också noga med att vårda de traditioner som finns och som många värdesätter.
Huvudsträckan handlar om 10,6 kilometer. Beskriv bansträckningen?
– Starten går vid Sörsjöns parkering och banan inleds med några få meter asfalt innan grusvägen tar vid. Grusvägen slingrar sig nedför snabblöpta backar och utmed vackra små sjöar. När du har följt halvvägs utmed Ågelsjöns västra strand och avverkat den första halvan av banan kommer du till vätskekontrollen. Strax därpå når du banans tveklöst tuffaste backe. Efter backen följer utmanande skogsstig med omväxlande kupering och underlag. Du passerar vackra berghäller och några stråk som kan vara lite lerigare beroende på höstvädret innan du når elljusspåret och upploppet.
Hur viktig är Höstmilen för er klubb?
– Höstmilen har alltid varit en viktig inkomstkälla för föreningen, men det är även en viktig klubbaktivitet och en bra samling påhöstkanten. Det är ett arrangemang som samlar alla olika medlemmar från föreningen, vare sig man ser sig som orienterare, löpare eller skidåkare.
Vad är det viktigaste för att Höstmilen ska bli lyckat?
– Utan tvekan våra deltagare och vår publik! Vi gör vårt bästa för att skapa alla förutsättningar som krävs för att bjuda på ett fint lopp – men det är leende deltagare och en påhejande publik utmed skogsstigarna som lyfter upplevelsen.
Vad får jag som motionär när jag springer Höstmilen?
– Alla som går i mål får alltid ett pris, som vi försöker växla från år till år. De senaste åren har vi delat ut medaljer och vattenflaskor – i år har vi satsat på en Höstmilen-buff. Förhoppningsvis något som kan värma våra deltagare under vinterns träningspass!
Stort lycka till den 22 oktober!
– Tackar.