Hem Aktuellt Intervju med Fanny Schulstad inför Valencia Marathon

Intervju med Fanny Schulstad inför Valencia Marathon

0

Nu är det så nära att man kan räkna timmarna till start. Vi fångade och kollade läget med Fanny Schulstad från Örebro som var på färd mot Valencia.

Hej Fanny!
Du är inne i slutskedet av nojornas vecka, har du lyckats hålla dig frisk och hel inför starten på söndag?

Jag har klarat mig från sjukdom och skador hela året med undantag för senaste veckan där jag lyckats få smärta i knävecket som gjort att jag fått vila lite extra. Problemet visade sig komma från en låsning i höften jag fått fixat hos en naprapat så det ska förhoppningsvis inte begränsa mig på söndag. Sen är jag gravid i vecka 13, men mer om det i senare del.

Är du på väg ner eller åker du senare?

Jag och ett stort gäng från Örebro reste ned idag (fredag) så bilen rullade från Örebro 03.30 fredag ”morgon”. Vi blir ett riktigt stort gäng från Örebro som springer vilket känns kul!

I våras persade du på Hamburg Marathon med tiden 2:40:55. Just nu ser förhållandena vid start väldigt bra ut så frågan är ju såklart, går du för nytt pers?

Absolut! Jag går för sub 2.40 och skulle vara otroligt nöjd med 2.39.59, men är ödmjuk inför att marginalerna för mig är små för att lyckas persa och jag måste verkligen ”ha dagen” för att lyckas. Sen är jag gravid i 13:e veckan, något som hittills inte har upplevt påverkat formen, men det är klart att det kan visa sig när man ska maxprestera och tömma kroppen totalt. Det är ju trots allt en liten krabat därinne som kräver sin energi för att utvecklas. Har även mått illa under senaste veckorna men jag hoppas att det inte ska vara ett hinder vad gäller energiintag under loppet, det är ju avgörande för att planen ska hålla. 

Hur tycker du uppbyggnaden gått i höst annars?

Jag har sprungit två halvmaror under hösten (Köpenhamn och Åstadsloppet i Örebro) där jag inte lyckats så bra som jag hoppats utifrån målsättning och hur träningen känts. Så det har påverkat självförtroendet en aning men å andra sidan vet jag att maran är den distansen där jag hittills lyckats bäst. Så jag och min tränare Mikael Kroon har försökt att inte dra för stora växlar av det utan vi förlitar oss på att träningen är gjord och att jag kunnat genomföra alla pass enligt plan. Så jag känner mig trygg i det, så nu gäller det bara att pricka formen och att ha en pigg och hungrig känsla i kroppen på söndag.

Har Valencia varit drivkraften som fått dig hålla i nu när det i ärlighetens namn är ett skitväder att springa i?

Det har absolut varit en drivkraft! Jag har förlagt en hel del av kvalitén på löpband eftersom jag avskyr kyla, så har sett det som bra värmeträning och det har fungerat bra för mig innan. Sedan har jag kört all distans utomhus, ofta på morgnar innan jobbet för att ”ha det gjort”. Att vi är ett så stort gäng från Örebro som åker har också varit en motivationsfaktor, att se andra sätta pass och träna dedikerat har gett bränsle åt oss alla.

Slutligen då, taktiken för loppet?

Jag har gjort mina bästa lopp när jag utgått helt från min egen plan och inte försökt hänga på någon klunga med risk för för snabbt eller okänt tempo. Då mina fartspam mellan de olika distanserna (10k/21k/42k) är väldigt tighta så är det sämsta jag kan göra att gå ut för hårt. Så jag siktar på att öppna i en jämn fart och passera halvan runt 1.20.30 och sen lyckas springa andra halvan något snabbare för att fixa 2.39.59. Vi är flera stycken från Örebro som är väldigt jämna och som har sub 2.40 som mål, så det hade såklart varit kul om vi hade kunnat hålla ihop och hjälpas åt så länge det går. Min energiplan ser ut som den alltid gör, energi var 5:e km fördelat på sportdryck och gel, försöker få i mig runt 70g kolhydrater/h och det brukar fungera fint!

Då finns inget mer än att önska dig lycka till!

Stort tack, det ska bli riktigt kul att få tävla och inte minst att träffa alla svensk-bekanta som är på plats!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X