Hem Aktuellt Änglamilen i ny kostym!

Änglamilen i ny kostym!

0

Ett klassiskt lopp i Skåne är Änglamilen. Precis som med en del andra lopp blev pandemin ett avbräck som gjorde att arrangören hade svårt att hitta rätt i konceptet vid omstart. Nu ser vi dock en ny och förhoppningsvis långsiktig lösning och vi får ett snack med tävlingsledaren Per Sigbo.

Kul att ni är på gång igen, berätta vad har hänt?

–För snart en månad sedan fick Hjärnarps OL frågan av Munka Ljungby innebandyklubb om vi var intresserade av ett ta över hela konceptet och ägarskapet av Änglamilen, då de kommit till insikt att man saknade kompetens för att driva och utveckla detta anrika lopp. Vi bokade ett möte för att stämma av ekonomi, sponsorer, marknadsföring, avtal samt andra åtagande. Vi kunde ganska snabbt konstaterade att vår förening just har den kompetens som krävs, och att vi skulle kunna arrangera loppet genom att göra vissa justeringar på upplägget. Löplopp är ju något som ligger nära vår egen verksamhet, och där vi har lång erfarenhet av att arrangera orienteringstävlingar. Vi accepterade erbjudandet från MIBK, vilket betyder att Änglamilen från och med 2024 kommer tas över av Hjärnarps OL.

Och berätta lite om Hjärnarps OL.
–Hjärnarps HGIF som då föreningen hette, grundades redan år 1926. På 40-talet blev orientering en egen sektion i föreningen HGIF. 2002 valde orienteringssektionen att bryta sig ut och bilda en egen förening som nu går under namnet Hjärnarps orienterarna. I dag har föreningen 200 medlemmar varav 110 är aktiva orienterare som tävlar och tränar flitigt. Vår ungdomsverksamhet består av 4 träningsgrupper där ca 50 ungdomar regelbundet tränar.

Hur ser historiken ut bakom Änglamilen?

–Tidigare har friidrottarna i Ängelholms IF stått som arrangörer under åtskilliga år. 2020 bytte loppet arrangör till Hiway event, för att sedan byta en gång till när Munka Ljungby innebandyklubb tog över. Efter lite turbulens, har vi i Hjärnarps OL klivit i som arrangörer för det 36:de loppet i ordningen. Vad jag har kunnat läsa grundades Änglamilen 1985 och har årligen arrangerats sedan dess, med undantag för pandemiåren 2020 och 2021, samt fjolåret då loppet ställdes in med kort varsel.

Några nyheter i år?

–De förändring vi vill få till är att skapa en mer familjär och samlad arena där vi har både start och mål på Tullakrok (Hembyggdsparken i Ängelholm). Man kan ha all publik på ett ställe, som både hejar på utgående löpare och inkommande löpare.

Vad erbjuder ni för olika distanser?

–Det blir ett barnlopp på 650 meter, sedan har vi 2,5 km, 5 och 10 km. Man kan även välja att springa stafett, 4 deltagare springer då vardera 2,5 km.

Vad kan löparna förvänt sig när det gäller banorna?

–Tanken var att inte göra om för mycket under det första året, utan bibehålla 2022 års banor. Men efter att Ängelholms kommun meddelat att tunneln vid järnvägsmuseet stängs av, har vi fått tänka om. Det blir nya bansträckning för både 5 och 10 km. Vi har försökt få till ett så bra flow som möjligt, med inte allt för många skarpa 90 graders svängar. Tack vare den nya Haladalsbron får även 5 km tillgång till Nybroskogen och den vackra å promenaden. De som springer 10 km bjuds på vackra vyer över Skälderviken där man kan se Kullaberg i bakgrunden. Banorna kommer kontrollmätas nästa vecka.

Hur många förväntar ni er att det står på startlinjen de 25 maj?

–Minst 500 deltagare är min förhoppning. Ambitionen är att växa med arrangemanget och hitta nya målgrupper. Vi vill att det ska vara ett breddarrangemang där alla är välkomna.

Berätta om ert prisbord.

–I år är det Nordic wellness som står för priserna. Det blir vars ett pris till snabbaste dam och herr i varje klass. (10 km, 5 km, 2,5 km) totalt 6 vinnare. I barnloppet är alla vinnare. Och i stafetten får vinnande lag ett pris. Då det är nya banor så premierar vi även de som sätter standarden första året med banrekord, både på 5 och 10 km och både herr och damklass. Det blir en gåva från magasin Spring :)

Och Spring önskar Hjärnarps OL lycka till med loppet som avgörs den 25 maj.

För mer information kolla in anglamilen.se

Starten för några år sedan. Arkivbild Änglamilen.

 

 

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X