Årets Eldsjäl 2021

0
173

Femte kategorin av våra nio är årets eldsjäl. En viktig kategori där personer som verkligen betyder mycket för svensk löpning har nominerats och blivit framröstade under åren. Detta årets vinnare är definitivt inget undantag, här finns engagemang och kontinuitet som borgat för Hälles succésaga…. Möt Christian Persson

Nomineringen löd:

Christian grundade Hälle IF 1973 och har sedan dess varit ordförande och tränare i föreningen. 2021 blev klubbens mest framgångsrika år någonsin, både på ungdoms-, junior- och seniornivå. Föreningen passerade 500 medlemmar under året och har breddats med OCR, trail, triathlon och nu senast skidor. Christian har drivit föreningen med stark hand i snart 50 år, en eldsjäl som verkligen brinner för sin förening!

Årets eldsjäl, hur känns det?

– Jo, det känns bra, det är en klapp på axeln, folk ser och uppmärksammar det man gör.

Vad är en eldsjäl enligt dig?

– Någon som genom sitt arbete och sin person kan tända och inspirera andra människor.

Berätta, vem är du?

– Jag är född och uppvuxen i Ljungskile, men bor sedan länge i Uddevalla där jag jobbar som gymnasielärare i historia och religionskunskap. Vid sidan om idrotten och skolan har jag flera förtroendeuppdrag som ordförande i Uddevalla pastorats kyrkoråd samt vice ordförande i den kommunala revisionen. Jag är 62 år och har två barn, 21 respektive 18 år gamla, och vi bor i en gammal trävilla från 1930-talet på bekvämt gångavstånd till skolan, kyrkan och träningsanläggningarna. Hobbyer vid sidan om ovan är lokalhistoria, jag har skrivit några böcker i ämnet, samt konst och att samla på gamla böcker.

 Varför blev det som det blev med Hälle IF?

– Ja, föreningen har funnits med mig sedan… ja, nästa år är det 50-årsjubileum. Vi var ett gäng ungdomar som startade föreningen i mars 1973, vi var mellan 7 och 13 år. Ganska unikt att ett sådant projekt håller, skulle jag tro. Men sedan har det tuffat på, min styrka tror jag är att kunna hitta och ta vara på duktiga ledarbegåvningar och ge dem kreativa förutsättningar. Vid årsskiftet räknade vi in 525 medlemmar och vi tog 11 senior-SM-guld i fjol. Ganska fantastisk utveckling ifrån den mjölkhage i Ljungskile där verksamheten startade för snart ett halvsekel sedan.

Vad är det som driver dig?

– Jag är en tävlingsmänniska, så enkelt är det nog. Och vad det innebär är nog svårt att definiera, men fortfarande efter alla dessa år så finns nerven där. Den gångna helgen hade vi en fyrdistriktsmatch mellan Bohuslän, Värmland, Västergötland och Halland för åldrarna 12–17 år. Jag var speaker och lagsegern stod mellan Bohuslän och Västergötland, allt avgjordes på sista grenen. Inte till vår fördel men stämningen innan stafettloppet kunde man ta på. Om man inte fortfarande finner ”thrillern” i den typen av moment så tror jag att det är svårt att drivas vidare framåt. Sedan så är det klart att jag präglas av ett starkt socialt patos i allt jag sysslar med, oavsett om det är att engagera mig för flyktingar inom idrotten eller att i min kyrkliga roll driva träffpunkt för hemlösa eller ansvara för barnhem i Uganda.

Känner du av uppskattningen?

– Det är till och från. En sådan här utnämning värmer ju. Men i kontakt med kommun och myndigheter så har man naturligtvis över tid upplevt både ups and downs. Inom den egna föreningen så har jag väl uppnått den ålder och nivå där man förkroppsligar historien, där känner jag verkligen av både respekten och en stor uppskattning ifrån alla ungdomarna. Flera av mina nära medarbetare är tidigare aktiva, och i dag är deras barn aktiva i föreningen.

Vilket är ditt största minne från 2021?

– Det var SM-finalen på 10 000 m i Borås, där Olle Ahlberg spurtade in som överraskande trea. En placering som senare efter en protest uppgraderades till silver. Det var Hällehistoria. Sedan får jag även nämna våra duktiga OCR-aktiva som vann både RM och Toughest-touren. I början på säsongen så måste jag erkänna att jag endast vagt visste vad OCR var för något.

Vilka ambitioner finns för 2022?

– Ambitionen är att vi, efter det att covideländet är över, ska vara starkare, fler, snabbare och mer aktiva än vad vi var när pandemin startade. Jag får berömma min organisation för att se möjligheter där andra bara ser hot och problem. Vad det sedan innebär tävlingsmässigt 2022 är svårt att greppa i dagsläget då kalendern ännu inte är riktigt klar. 

Övriga nominerade i kategorin var Mikael Magnusson och Johan Steene.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här