Hem Blogginlägg Eskil Årets trender

Årets trender

0

Det är årets fattigaste dag. Medan ni sitter och trycker och väntar på att lönen ska trilla in så får ni hålla till godo med den årliga inne- och utelistan. Den är helt gratis och ger er full koll på vad som är rätt och fel 2024 (eller i alla fall borde vara det).

INNE:
Fartlek. Jag vet väl i ärlighetens namn inte hur man sprang fartlek förr i tiden men min känsla är att det var lite mer på feeling. Vi måste tillbaka dit och 2024 är året det kommer ske. Nu får det vara slut på att växla fart varannan kilometer, eller programmera in tider på klockan, och kalla det för fartlek. Det är bara intervallträning. Tillbaka till höftandet. Dra på en rökare upp till krönet eller fram till korsningen, spurta över ett fält och fantisera om att Jakob Hård kommenterar din målgång på Lidingöloppet. Såna grejer. Att göra fartlek fyrkantigt får det vara nog med nu. Make fartlek great again!

Svettmätning. Många mäter ju laktat men i dessa svåra ekonomiska tider tror jag starkt på att fattigmansversionen kommer att breaka under 2024: mäta svett. Perfekt nu i januari när många söker sig till gymmen. Här har man en bra laboratoriemiljö för exakta mätningar: samma lokal, samma maskin, samma motstånd. När träffar första svettdroppen marken? Okej, träna på och se om det går att skjuta fram den tidpunkten.

Simma. Jag har väl dissat återhämtningsjoggen här tidigare och menat att det är mer återhämtande att bara ligga kvar i sängen. Men det finns nåt som är ännu bättre: att simma. Det är mer som massage. Man får sträcka ut ryggen, blir mjuk och rörlig och får fart på blodcirkulationen utan att belasta benen som bara ligger och vibrerar lite i en slapp benspark. Det är tillåtet att simma på vilodagar till och med. Så lägg undan din flowgun, köp ett par speedos, lär dig voltvända och dyk i!

Bubblare: Tempopass, Eko-PB, Kosackdans

UTE:
Uppförsbacke på band. Som på en given signal började alla springa med en rejäl lutning på löpbandet. Kanske ska alla till Norge i sommar och springa motbakkeløp, eller så är det för skonsamhetens skull. Men det man sparar in på belastning någonstans på kroppen dyker ofta upp som slitage någon annanstans. Så sen när hälsenorna börjar ryka spår jag en motreaktion: nedförsbacke på band. Går det ens att ställa in dom utförs? Det borde det göra, annars ska jag ta fram och lansera ett sånt band (jag har ju redan en annan färdig affärsidé redo för Draknästet: löpband av konstgräs att springa barfota på).

Mäta i tid. Det verkar också ha gått ut ett dekret om att vi ska mäta intervallerna i tid nu istället för i distans. Tusingar = töntigt, treminutare = tufft. STOR skillnad det där. Men det kommer snart att vara stendött, sanna mina ord. Det ligger i tangentens riktning att nästa grej blir att mäta i höjd. Alltså att man kör 10 * 50 höjdmeter t.ex. Och utför då så klart (se punkten ovan). Kom ihåg var ni läste det först!

Ha en coach. Individualismen har peakat, kollektivet är på väg tillbaka. Som förberedelse till det postapokalyptiska samhället är det viktigt att nätverka. Det gäller inte bara preppers utan i lika hög grad löpare. Din personliga tränare kommer inte vara mycket att luta sig mot när dina vattendunkar är tomma och din vevradio strular. Och precis som för övriga punkter på den här ute-listan så finns det så klart en konträr inne-punkt i andra änden av spektrumet: att gå med i en förening. Dra på dig klubblinnet, trippa på linimentångorna i omklädningsrummet, ta ett funktionärsuppdrag som varvräknare och var som folk!

Bubblare: Inomhussäsong, Norge, Ultralöpning.

Föregående artikelRecension Pillar Performance magnesium
Nästa artikelIntervju med Kathrin Widu, VD på Vienna City Marathon
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:00 (2019) 5000 m - 15:46 (2022) 10000 m - 33:21 (2021)  10 km - 32:36 (2022) Halvmaran - 1:12:39 (2022) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:36:07 (2023) Ser fram emot: Härliga tider

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X