Årets veteran

0
114

Vi fortsätter presentationen av årets prestationer. När vi kommer till kategorin Årets veteran fick vi många nomineringar på Åke Jonson, så många så vi hoppade över omröstningen. Åke var helt enkelt årets veteran!

Årets veteran: Åke Jonson, M80

Rubrik: Mästerskapslöparen!

Nominering: Åke Jonson blev nominerad av många och det blev aldrig någon omröstning. På https://www.suneson.se/ kan ni läsa en artikel daterad 2022-12-30 där Suneson ger sin syn på Åke Jonson.

Berätta om din säsong 2022.

–Säsongen 2022 har varit helt fantastisk. Jag har fått vara hel och frisk vilket inneburit att jag kunnat träna och tävla som jag önskat. Jag har fått ett fantastiskt stöd från friidrottare i alla klubbar som hejat på mig. Jag har genomfört 93 tävlingar i mästerskap och fått uppleva 50 segrar och det har blivit 17 skånska rekord och 8 svenska under året.

Vad var det som var bäst?

–Mina 9 EM guld från 60 meter häck till halvmaraton värderar jag högt, kanske till och med högre än mina 6 VM medaljer. Det händer att jag får frågan om jag är långdistansare och då brukar jag svara att jag inte vet vad jag är eftersom jag deltagit i alla grenar.

Jag ställde upp i två tävlingar som inte var mästerskap, Lidingöloppet och Mas Palomas maraton. Att få vinna Lidingöloppet med nytt banrekord när idrottskamrater från många olika klubbar står och hejar på målrakan, kranskullan kommer och springer jämsides, speakern refererar på upploppet, fångad på storbildsskärm, familj, släkt, vänner och gamla skolkamrater står och hejar i målområdet är jättestort och jag önskar att alla kunde få uppleva det eller något liknande en gång i livet.

Jag anmälde mig till maratonloppet i slutet av året för att det inte skulle påverka mitt tävlande under säsongen. Målsättningen var att försöka slå det svenska veteranrekordet. Min supporterskara som troget följt mig på tävlingarna utomlands fanns på plats. Det var en två varvs bana med ett trettiotal kurvor per varv. Första varvet gick bra men på andra varvet kom värmen och palmbladen gav inte mycket skugga. Att få avsluta året med ett nytt svenskt rekord i maraton är ett minne för resten av livet.

Vad är det som driver dig?

–Att få göra kroppen en tjänst så att den mår bra. I början var det nog nyfikenheten på hur resultaten skulle bli efter disciplinerad träning. Nu är det alla nya vänner jag fått. Jag kan inte neka till att jag tycker det är roligt när det går bra och vänner står och hejar. Som matematiker tycker jag det är intressant att följa upp tiden på intervallerna idag och för åren bakåt för då vet jag hur det blir på tävlingarna. Jag tycker det är intressant att ändra något i träningen och få göra en uppföljning om ett år. Att få diskutera en genomförd tävling med Gunnar Nilsson ingår alltid i ritualen.

Hur tränar du?

–Nu löptränar jag varannan dag och det blir aldrig mindre än en timme. Jag tränar aldrig samma pass två gånger i veckan och jag springer aldrig med samma skor två gånger i veckan. 75% av tiden tränar jag på asfalt eller annat hårt underlag. Mellan löpträningarna tränar jag statiskt. Jag stretchar aldrig och jag joggar bara ner efter tävlingar aldrig efter träning så en del hyss har jag för mig. Försöker få in ett långpass varannan vecka. Teknikgrenarna önskar jag att jag kunde träna mer, exempelvis 2000 meter hinder som jag var rankad bäst i världen förra året har jag inga möjligheter att träna rätt. Det får bli hopp på sten, bord och bänkar som jag passerar när jag gör mina rundor. Det har hänt att folk frågar vad jag håller på med.

Vad har du för ambitioner för 2023?

–Det är att få vara hel och frisk samt att få delta i de internationella mästerskapen. Jag tar ett halvår i taget nu. Jag saknar medalj från nordiska mästerskap så det ska jag försöka råda bot på med nio starter på önskelistan. SM i Uppsala och Göteborg hoppas jag få delta i. Har anmält mig till veteran VM i Polen men det blir svårt att göra sig gällande när jag inte är yngst i klassen. Jag kommer minska lite på tävlandet men jag hoppas få göra en tävling på VVM i Göteborg 2024.

Åke Jonson, M80, MAI, banrekord på Lidingöloppet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här