0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Bloggarkiv Davids blogg Att läsa till fredagskaffet

Att läsa till fredagskaffet

Han vann junior-SM i vintras. Han sprang på 3:49.07 på Världsungdomsspelen i somras. Han kom oväntat tvåa i Yddingeloppet nu i höst. Ändå är det förvånansvärt få som känner 1500m-löparen Anton Wåhlin. Det kommer bli ändring på det må ni tro. Glöm inte bort var ni läste om honom först bara…

Jag har förberett dig i veckor på att bli intervjuad, och du har ivrigt frågat mig när det kommer bli av, hur känns det nu när dagen äntligen är kommen?

Det känns bra! Alltid roligt att bli intervjuad (hör ju inte direkt till vanligheten)!

Många som läser det här kanske inte ens vet vem du är. Känns det jobbigt eller bra? I.o.m. den här intervjun blir du åtminstone lite kändare, är det något du längtar efter?

Det känns absolut roligt att fler kan få reda på vem jag är, men att bli kändis är väl inte direkt något jag tänker på just nu. Men när jag springer så snabbt att mina tider gör mig uppmärksammad (det kommer hända!) så är det såklart alltid trevligt!

Både din placering och tid var överraskande bra på Yddingeloppet. Hur upplevde du, den för dig, långa tävlingssträckan?

Jag upplevde den förvånansvärt bra. Är väldigt nöjd med min insats. Jag trodde inte att jag skulle klara det så pass bra, med tanke på hur längesedan det var jag sprang längre än 4 km på tävling.  Det längsta jag sprungit tidigare är 10 km på Tjurruset i Stockholm. Det loppet är väldigt roligt, men lite av en annan upplevelse då man springer i lera, träsk, vatten och skidbackar.

Du är född och uppvuxen i Stockholm, ändå känns du mindre Stockholm än många människor som vuxit upp utanför huvudstaden. Hur bär man sig åt för att inte beté sig som en stockholmare?

Jag är för snäll för att vara en riktig stockholmare, haha. Men sedan tror jag säkert att du har träffat fel sorts stockholmare, för alla är inte som fördomarna säger att stockholmare är. Många är faktiskt riktigt roliga och trevliga, bara man ger dem en chans, som jag ;)

Du var med på mångkamps-SM inomhus 2007 och blev klart slagen av Marcus Nilsson. I år ställde du upp på Skåne-DM i terräng och blev klart ifrånsprungen av mig (David Nilsson). Känner du dig bröderna Nilsson fysiskt underlägsen?

Ja Marcus har ju slagit mig flertalet gånger på löparbanorna också innan han la om sin karriär till mångkampare. Så det är klart jag känner mig underlägsen er exceptionella fysik. Men ställer ni båda upp i en 1500m tävling så ska jag nog kunna ge er en match!

I min värld gör många löpare misstaget att de ”tävlar” på träning. Du är en löpare som alltid ser träning som just träning och aldrig går med i ett för högt tempo, fastän du blivit utmanad och t.o.m. hånad precis före passet. Varifrån har du fått den här sällsynta egenskapen?

Människan är ju till naturen ganska lat, så varför ska man anstränga sig mer än vad man behöver?  Haha, jag har nog alltid varit ganska behärskad i min träning och har svårt att köra ”tävling” på träning. Har jag fått en tid jag skall hålla så ser jag ingen anledning till att springa mycket snabbare än den bara för att ”vinna” passet. Jag försöker alltid att tänka långsiktigt och då är det inte att springa så snabbt som möjligt på varje träningspass som gäller. Det är ju ändå på tävling som jag ska springa som snabbast, och därför är det bättre att spara det lilla extra krutet till dem!

Jag har sedan en tid tillbaka tränat din flickväns bror, Fredrik. Det största problemet jag ställts inför är att få honom börja springa distansen långsammare. Hur tror du man får en löpare att behärska sig?

Allt hänger på löparen själv. Det är han/hon som själv måste förstå att man bör behärska sig, inse att man får ut den rätta träningen av distansen även i en långsammare fart. Det hjälper nog tyvärr ej att tjata… Kanske hitta en lite långsammare löpare än en själv att springa distans med! Fredrik springer ju t.ex. ibland med Frida, och då tvingas han automatiskt att springa långsammare, även om han har svårt att hålla sig ifrån att inte springa cirklar runt henne!

Din mor, Birgitta Wåhlin, var en fantastiskt duktig löpare. Hon lär bl.a. ha sprungit Göteborgsvarvet snabbt. Eric Senorski, också med en snabbspringande mamma, ska ha sagt att han inte vågar springa Varvet förrän han är säker på att slå Middes bästa tid. Hur ser du själv på en sådan utmaning?

Lite pinsamt måste jag erkänna att jag faktiskt inte har koll på vad mamma har sprungit Göteborgsvarvet på, men det är säkert snabbt! Dock är jag inte rädd för att anta utmaningen! Jag kommer ihåg att jag var väldigt nöjd när jag slog mammas 3000m tid (9.08) på Skol SM 2007 i Gävle, då jag själv sprang på 9.05.

Ett snuskigt sätt att ta reda på vem du är vore att ställa den korkade frågan ”Vilken typ av löpare är du?”. Skulle du uppriktigt kunna svara på det utan att idiotförklara den ev. journalisten? Om du kan det får du gärna svara här (vi är alla lite nyfikna).

Ja i alla dina frågor så antyder du ju att jag är behärskad, så jag får väl kalla mig ”en behärskad löpare”! Fast det jag egentligen skulle vilja svara är en ”tävlings/mästerskapslöpare” som är bäst när det gäller. Båda alternativen tycker jag beskriver mig bra om hur jag tänker och är som löpare. Alltså en behärskad träningslöpare samt en vass tävlingslöpare ;)!

I mångas ögon anses du vara Sveriges snällaste löpare. Var hämtar du all snällhet ifrån? Eller stämmer det verkligen att du är så där snäll, trevlig och ödmjuk som alla säger?

Jag är nog väldigt snäll… Det har blivit min grej. Nej men jag har alltid varit så och jag ser ingen anledning att ändra på det. Med ödmjukhet kommer man långt!

I Malmös uteliv är du knappast ett välkänt ansikte, och jag kan knappt komma på att jag träffat dig riktigt berusad. Hur gör du för att hålla dig så nykter?

Jag väljer mina tillfällen, sedan är jag väldigt bra på att behärska mig med alkohol i kroppen ;) Men någon gång kan jag ta en berusad kväll för din skull!

Vad händer nästa år gällande träningsläger, tävlingar, målsättningar o.s.v.?

Det närmsta som gäller är vinterns träningsläger i Kenya, ihop med de flesta från träningsgruppen samt många andra bra löpare. Då 2012 är ett år utan större  juniormästerskap så är målet att utvecklas mer som löpare och förbättra mina personliga rekord. Genom träningsgruppen jag har här känner jag att jag har alla möjligheter till att utvecklas till en så bra löpare som möjligt. Målet är även att hålla mig skadefri, hur man nu lyckas med det?!

Var det värt all väntan eller tycker du att samtliga frågor har fört dig bakom ljuset? Om du fick välja en fråga som du själv skulle vilja få, vilken skulle det vara (du behöver inte ange svaret på frågan…)?

”Ett roligt David minne?” (När David uppgivet plingar på min dörr, utan mobiltelefon och plånbok, och meddelar att han låst sig ute när han bara skulle ut en kort sväng för att köpa några öl) ps. Självklart släppte jag in David och lät honom låna kläder och sova på soffan, tyvärr hade jag dock inga öl att bjuda honom på!

Jag tackar Anton för att han snällt och behärskat har svarat på mina frågor, och inser även att jag står i tacksamhetsskuld för ”sommarnätterna på soffan”. Som ni förstått av svaren har Anton en spännande och ljus framtid framför sig. Min personliga åsikt är att han kommer utvecklas oerhört mycket, delvis p.g.a en ny händelse som inträffade idag. Vad detta innebär vill jag inte avslöja, men Anton ligger i framkant gällande många saker (i det här fallet något som jag själv inte ens börjat fundera över). Om det räcker för att nå sin dröm, att slå mammas 1.21.39 på Göteborgsvarvet, återstår väl däremot att se. Men 3.45 blir inga problem för Anton nästa år.

image

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,659FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Växelbruk

0
Det är väl lite si och så med löpningen just nu, veckomängden är nere på ensiffriga nivåer i kilometer räknat. Jag är väl hyfsat...

Racerapport MLM Maraton

November drain

- Annons-

PODCAST

X
X