Hem Aktuellt Bäst i Europa – igen!

Bäst i Europa – igen!

1

Sommaren 2020 fick jag en rapport av Johan Jonsson i Falkenberg om Silas Andersson som sprungit 3000 meter på 10,07, jag var stum. Silas var 10 år gammal, spelade fotboll och tränade friidrott. Då hittade jag ingen annan snabbare tid i Europa av någon 10-åring, man har inte rekord i den åldern – men, det var svårt att tro att någon annan skulle kunna matcha det. Och inofficiellt blev det stämplat som ett Europarekord. Jag fick en del reaktioner på att man inte ska ta tider och tävla som barn. Men, jag var imponerad!

I helgen hände det igen, Silas sprang Falkenbergs stadslopp, 10 kilometer. Tiden? 34.35! Det är nästan en minut under Europarekordet för 12-åringar på 10 000 meter bana. Även det inofficiellt rekord, men… Vad kan vi vänta oss av Silas i framtiden?

Silas spelar fotboll och tränar både hopp, häck och medeldistanslöpning. Ser man steget på bilden så inser man att Silas kommer fortsätta skörda framgångar på löparbanorna. När jag intervjuade Silas 2020 svarade han så här:

Vad tror du om framtiden?  

-Det är både roligt och utmanade att jaga tider. Det som driver mig är att slå både personliga rekord och andra rekord som finns.

Just nu känner jag att jag vill fortsätta både med fotboll och friidrott och inte behöva välja. I friidrott vill jag utvecklas i både sprintgrenar, längdhopp och höjdhopp. Jag tycker det mesta är roligt. Innan har jag sprungit mest korta lopp men i framtiden kan det vara kul att testa att springa lite längre.

Vad säger han idag?

–Jag tycker om bredden i friidrotten och gillar att tävla i många olika grenar. Men löpningen ligger mig varmast om hjärtat. Jag siktar på att fortsätta träna och tävla. Främst vill jag fortsätt ha roligt och utvecklas brett inom friidrott och jag hoppas att jag får vara skadefri framåt.

Vad har hänt under dessa två år?

–Pandemin har varit tråkig och tung, vintern 2020/2021 blev inget tävlande alls. När det släppte i höstas har jag varit runt och tävlat på flera olika tävlingar.

Hur kändes loppet i helgen? Vad var dina tankar innan start?

–Innan start kände jag mig samlad men ändå lite smått nervös, jag ville bara att loppet skulle komma igång. Det kändes grymt bra och det var kul med en stor publik. Publikens hejande bidrog till att jag gjorde en så bra tid.

Varför tror du att du är så snabb?

–Jag är målmedveten och tycker alltid att det är roligt att träna. De som sett mig säger att jag har ett bra löpsteg och det är roligt att höra. Då blir jag motiverad. Jag har också en mycket bra tränare som inspirerar mig och får mig att utvecklas.

Silas under loppet i helgen

1 KOMMENTAR

  1. Starkt resultat! Man måste dock ha i åtanke att i de allra flesta länderna i Europa så är det inte tillåtet att springa långa sträckor varken på bana eller gata i ung ålder. Här i Schweiz är t ex den längsta sträckan för 10-11-åringar 2000 meter, 12-13-åringar 3000 meter osv. En 11-årig pojke från vår klubb anmälde sig i seniorklassen och sprang 3000 meter på bana men hans resultat ströks pga att hans ålder inte tillät att springa egentligen. Man tillåter heller t ex inte dubbla lopp på en dag över 400 meter förrän i U16 klassen. Om man försöker detta så stryks man från alla starterna.

    En värdemätare kan kanske vara mot Norge, där man också verkar få springa längre distanser i ung ålder. Per August Halle sprang 2022, 12 år gammal, ett 10k gatlopp (Hytteplanmila) på smått otroliga 33.17 dvs 1.18 snabbare. Det förtar självklart inte prestationen av Silas som ju också är otrolig och man vet ofta inte förrän i 17-18 årsåldern hur utvecklingskurvan kommer kunna projiceras i framtiden för en löpare som ”färdig produkt”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X