Bäst mage vinner

0
186

Som löpare är det viktigt att lära känna sin kropp och ibland kanske man glömmer att magen är en del av den. Om du inte vet hur din mage fungerar kan det vara svårt att få träning och tävling att fungera.
Hur man förbereder sig och vilka rutiner man har är säkert olika från person till person.

När jag var elitaktiv var jag tvungen att tänka på vad, och framför allt när jag åt. Bäst funkar min mage när jag är hungrig.
Jag brukar äta 4–6 timmar före ett träningspass och då brukar jag vara lagom hungrig när passet börjar. Torr mat och inte för mycket kött är oftast det som gäller. Jag har märkt att min mage inte riktigt hinner ta hand om maten ordentligt om det är för mycket sås eller kött. Det innebär att vissa dagar äter jag lunch vid kl 12, tränar vid 18 och får i mig mat igen närmare 21.
Om jag äter för tätt inpå träningen känns det mest obehagligt och jobbigt att träna. Jag har också märkt att om jag tränar kondition och uthållighet i högre fart orkar jag inte lika mycket.
Jag tror att det kanske kan bero på att en viss mängd av allt blod går åt till matsmältningen i stället för att syresätta musklerna. Det skulle också kunna vara tvärtom – att allt blod går åt till att syresätta musklerna och matsmältningen blir lidande, vilket kanske då skulle kunna vara anledningen till att man drabbas av löparmage. Magen bara släpper allt vad matsmältning innebär och maten skenar genom tarmarna.
Nu gissar jag bara hejvilt utan att ha några som helst källor så alla typer av äkta kunskap är välkommet.

Själv har jag aldrig haft problem med löparmage. Jag antar att min mage är rätt van, men sen kanske det hör till saken att jag brukar bli väldigt nervös inför tävlingar.
Det innebär att det blir ett antal toabesök före start så det brukar inte finnas så mycket kvar i systemet att jobba med när det väl är dags att springa.
En intressant sak som jag funderat på är att det kanske inte bara är jag som lärt känna min mage, utan att min mage har lärt känna mig också. Det slår aldrig fel när det är dags för tävling. Samma typ av nervositet och samma onormalt många toalettbesök. Det är som om att min mage vet vad som kommer att hända så den ser till att förbereda sig inför den stundande ansträngningen.

Efter ett träningspass med Johnny Hällneby (ultralöpare) så förstod jag att det är väldigt avgörande att ha en bra mage som kan ta tillvara på energin man stoppar i sig under ett ultralopp. När ansträngningsgraden är så hög och kroppen bara skriker efter vila kan det vara svårt att få i sig energi utan att det kommer upp samma väg igen.
Här på Lidingö är löparmage ett hett ämne. I alla fall en gång om året när Lidingöloppet har sprungits och öborna klagar över löparbajset i terrängen. Men måste man så måste man.

Kan man göra något åt alla de här problemen? Att vänja magen successivt är nog det som funkar bäst, men jag har även provat Helazym. Det är ett kosttillskott som ersätter de enzym som går förlorade när man bereder mat. Helazym hjälper alltså magen att ta upp näringsämnena i maten.
Det här kosttillskottet produceras i Sverige av det svenska företaget Helhetshälsa. Deras företagsidé är att ha marknadens renaste kosttillskott – fritt från onödiga tillsatser.
För att testa det här kosttillskottet åt jag medvetet lite för tätt inpå ett av mina intervallpass för att se om Helazym kunde avlasta min mage. Jag var lite tveksam till en början, det funkade faktiskt helt okej.
Det var fortfarande lite för mycket mat i systemet för att jag ska vara riktigt nöjd, men jag slapp mer eller mindre den obehagliga känsla som jag brukar känna.
Så om man råkar äta lite för tätt inpå funkar det bra att ta Helazym så att man kan genomföra passet på ett okej sätt.
Hur det här skulle funka under ett ultralopp är inget jag tänker ta reda på, men kanske kan det även vara till hjälp för magen där.

Helazym

Helazym äringen mirakelprodukt som löser alla magproblem, men om du har problem med löparmage kan det kanske vara värt att testa. Och även om man inte vill använda Helazym under träning och tävling så tror jag att det passar väldigt bra däremellan för att hjälpa kroppen att ta till sig de viktiga näringsämnena den behöver för återhämtningens skull.

Föregående artikelJävla lera!
Nästa artikelNu vänder det….
Snabba steg Namn: Emil Mann. Född: 1988. Bor: Hofors. Jobb: Översättare. Klubb: Hofors LK. Tränare: Ingen. Meriter: Distriktsmästare ett par gånger och så när en SM-final i sprint. Favoritsträcka: Än så länge måste jag nog säga 60 m, men om ett tag kommer det nog vara milen. Personliga rekord: 60 m: 7.21, 100 m: 11.33, 200 m: 22.80. Vill med löpningen: Se utveckling. Ser fram emot: Att lära mig så mycket som möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här