Hem Aktuellt BG Nilensjö – 50-åring med fullt fokus på tävling, rekord och medaljer

BG Nilensjö – 50-åring med fullt fokus på tävling, rekord och medaljer

0

BG Nilensjö är företagaren som har många järn i elden. Den här veckan innebär två VM-starter och ett halvmaraton.
– Det finns en tydlig anledning till att jag tränat 8,25 pass i veckan, 21 veckor i rad. Jag älskar att tävla!
BG, eller Bo-Göran som han egentligen heter, pratar snabbt och på skånska. Det gäller att hänga med. I slutet av 1980-talet var han landslagsman i militär femkamp och gjorde milen på 31.50.
– Jag var med i Springtime i Helsingborg och slutade på 16:e plats med 31.59. Men det var ingen speciellt bra tid på 80-talet. Jag kände mig talanglös när det gällde löpning.
Efter nästan tio år utan löpning, hittade BG tillbaka till glädjen med att ta ut sig med löparskor på fötterna.
– Man får nollställa sig och ta om allt från början. Först 36-37 minuter på milen och ta det därifrån. Förra året blev det 34.29. Det är snabbheten som är svår att få till med åldern.
I början av mars i år fick han reda på att det svenska rekordet inomhus i M 50 löd 18.59.
– Anders Szalkai hjälpte mig att dra. Det var en jävla kick att känna sig så stark på slutet att Anders släppte förbi mig och jag kunde springa i mål på 16.36,45, berättar en stolt BG Nilensjö efter sitt första 5 000-meterslopp inomhus.
Han fortsätter:
– Den kvällen är så magisk att jag bestämde förra veckan att jag varje kväll ska kolla på bilderna, läsa inläggen på FB för att samla positiv energi. Sa jag att jag har en fil kand i psykologi, ha,ha.

Den här veckan är det veteran-VM i friidrott i Budapest. Imorgon, tisdag, är det dags för terränglöpning åtta kilometer följt av 3 000 meter bana på torsdag.
– Åtta kilometer terränglöpning, min första VM-start sedan 1994. Tror och hoppas att jag kommer känna att det spritter i benen. Enligt anmälda löpare och förväntade tider så ska jag kunna bli åtta av de 41 som ställer upp. Terränglöpning går dock inte att prata tider, finns aldrig två banor som liknar varandra. Terräng är min starka sida, jag är i bra form och min ambition kommer vara att ta medalj – en kille har anmält att han håller tre minuter per kilometer, övriga får se upp.
På torsdag är det 3 000 meter inomhus, 32 anmälda och åtta av dessa på under 9.30. Den bästa har anmält sig på 8.59, otroligt av en 50-åring, eller hur? Ambitionen här blir att göra en bra tid – mitt skånska rekord är på 9.38,95, det är min smärtgräns – tror och hoppas att jag med ett bra lopp kan komma ner på 9.30 och det är det jag kommer satsa på, men blir nöjd med rekord.
Veckan avslutas med Berlin halvmarathon på söndag.
– En helt annan grej. Är tränad för distanser upp till tio kilometer, men målet i Berlin blir nytt personligt rekord. Det gamla är från 2012, 1.17,34 – nu sätter jag ribban på 1.16,59. Att kunna sätta personliga rekord i min ålder är hur kul som helst, anledningen är naturligtvis att jag inte tävlade på de distanserna som senior.

BG är också företagaren som är ordförande i IS Göta. En klubb som hade 23 medlemmar när BG kom in i bilden. Nu har klubben 400 medlemmar. Den 50-årige entreprenören och hängivna löparen har också ett projekt med en ny löpartidning på gång. Men det är en helt annan historia.
Tillbaka till vinnarskallen från Helsingborg.
– Hade när jag var femkampare ett citat på anslagstavlan ”en dag utan träning en dag utan mening”. Jag gillar att träna men att träna utan mål, att träna för välbefinnande – det är inte min grej. Jag har full förståelse för alla som gör det och respekterar det men jag älskar tävlingarna, pulsen, stämningen, jakten… Min bästa tränings och tävlingskompis i de flesta lägen är klockan. Har sagt det ganska ofta, hellre en bra tid än en medalj/placering. Plockar ut minst 15 procent till ur kroppen varje gång, härligt! Har aldrig tävlat så mycket under vintern som jag gjort i år, kul och innebär att jag har mer fart och mer pannben in i veckan, säger en minst sagt taggad BG Nilensjö inför veckans tre spännande löpuppdrag.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X