Bjarne ser fram emot ett utslagsgivande terräng-SM

0
270

En mästare är med i arrangörsstaben när terräng-SM avgörs i Eskilstuna kommande helg.

SPORT Track&Field
Bjarne Thysell vet själv hur det känns att vinna terräng-SM. Kommande helg är han med och arrangerar terräng-SM i Eskilstuna. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Banan är snabbsprungen men kommer ändå att bli riktigt utslagsgivande. Det finns bland annat en ganska brant och lång backe som nog kommer att skörda sina offer, säger Bjarne Thysell som själv har SM-guld både på fyra kilometer och tolv kilometer terränglöpning.

På meritlistan finns också mängder med SM-medaljer på 5 000 meter och 10 000 meter. De personliga rekorden lyder 13.45 på 5 000 och 28.56 på 10 000.

Bjarne har också SM-silver på halvmaraton med 1.04 i GöteborgsVarvet.

– Det var dessutom på den gamla banan som var lite tuffare än dagens, berättar Bjarne och skrattar.

Det blev också en satsning på maraton där Eskilstunasonen vann två SM-brons och ett SM-silver under andra halvan av 1990-talet. Det personliga rekordet på de 42 195 meterna lyder 2.14,42 från Sevilla marathon 1998. Samma år gjorde Bjarne ett taktiskt fulländat lopp i EM i ett 30-gradigt Budapest när han slutade på 17:e plats med 2.15,43.

– Jag var bara tre minuter efter Stefano Baldini, som vann guldet, så det var nog ett av mina bästa lopp.

SPORT Track&Field
Bjarne i ledningen. Arkivbild: Deca Text&Bild

Meningen var att Bjarne skulle satsa mot OS i Sydney 2000. Så blev det inte.

– Nej, tyvärr. Dagen efter EM-loppet i Budapest gav jag mig ut och joggade och fick ont i ena hälen. Det var början till slutet. Jag fick gå med tofflor eller träskor året runt i flera år. Efter operationen blev det till slut bra, men då hade det gått fem år.

Bjarne känner fortfarande att han skulle ha kunnat göra snabbare tider på maratonsträckan.

– Jag hade bara tränat specifikt mot maraton i ett år så visst gnager det fortfarande att jag aldrig kunde göra en mer långsiktig satsning på maraton.

Nu tränar han en grupp löpare i Eskilstuna och springer en del själv.

– Det är verkligen bara på motionsnivå. Jag tänker aldrig tävla igen. Det är inget som lockar att se hur mycket sämre jag är nu jämfört med förr.

Hur mycket tränade du när du körde som hårdast?

– Cirka 20 mil i veckan. Men ju äldre jag blev fick jag köra smartare för att hålla ihop kroppen.

Tillbaka till terräng-SM som avgörs på Vilsta sportområde.

– Ett helt fantastiskt område, med närhet till allting. Bland annat har Tiomila i orientering haft målområde där.

SPORT Track&Field
Bjarne Thysell i ledning före Anders Szalkai och svenske rekordhållaren på 10 000 meter Jonny Danielson. Arkivbild: Deca Text&Bild

Terräng-SM avgörs på en tvåkilometersslinga som springs olika många varv beroende av klass. Cirka 85-90 procent består av gräs och resten grus.

Banans tuffaste uppförsbacke börjar strax innan 600 meter och håller på tills 800 meter innan det bär utför. Mellan 800 meter och 1 100 meter handlar det om utförslöpning. Mellan 1 450 och 1 600 meter är det dags för en uppförsbacke igen som enligt banprofilen är riktigt brant de sista 50 meterna. Även de sista 120 meterna in till varvningen, eller målet när det är dags för det, sluttar något uppför.

– Banan är utslagsgivande och ganska tuff. Risken är att man går får hårt i uppförsbackarna och stumnar på ett senare varv, säger Bjarne Thysell som kommer att vara allt-i-allo under SM-helgen som en av tre banläggare, sitta i tävlingsjuryn och agera speakerhjälp.

Terräng-SM:s hemsida.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här