Coronaviruset påverkar oss…

Aktuellt  

Ett ämne som är stort och svårt att greppa, men konsekvenserna av det som sker nu är gigantiska för föreningslivet och små evenemangsbolag som lever på ett eller ett fåtal lopp. Dessa konsekvenser tror jag att de flesta förstår, men i de sociala medierna handlar det mest om att man missar ett lopp som man har satsat på. Tufft naturligtvis, framför allt för de som satsat pengar på flyg, hotell, med mera för att springa ett lopp i ett annat land. Men det är trots allt bara ett lopp, det kommer nya. Men hur går det för föreningarna som lever på intäkter man har från lopp, intäkter som ger utrymme till att driva en förening med tränare och tävlingar för barn och ungdomar.  För det är så att Friidrottssverige lever på intäkter från lopp, utan de intäkterna skulle inte verksamheterna fungera.

Jag driver själv en förening med 700 medlemmar, 80% av våra intäkter kommer från lopp, nästan alla lopp sker under våren. De senaste timmarna har jag överöst av frågor om vårt lopp på söndag, Varvetmilen. Ett av våra mindre lopp, 400 anmälda – det borde ju innebära att vi kan genomföra det, gränsen är satt vid 500 personer vid en samling. Men, några dagar innan så vet jag inte – plötsligt är vår anmälan stängd utan någon information?

Vi har en plan, flytta ut nummerlappsutdelningen ute, sprid ut starten på flera grupper med tid mellan, se till att det inte finns folksamlingar. Vi vet att bästa medicinen mot viruset är en god hälsa, så vår målgrupp borde vara den bästa man kan tänka sig – folk som springer.

Jag pratade med Gael Joly som driver Österlen trail och bad honom redogöra för hur de agerar. Han har underrättat mig kontinuerligt om deras sätt att arbeta med detta, jag är imponerad…

– Det är självklart en unik, märklig och svår situation. Vi har inom vår organisation som består av mig och Petter agerat tidigt kring situationen och den 27:e februari införde vi ett officiell dokument om hur vi följer situationen kring epidemin av Coronaviruset. Som arrangör är man inte bara ansvarig för sina deltagare men också för konsekvenserna av evenemanget på samhället, på miljön, sina anställda, funktionärer, markägarna, trafikanter mm. Man måste dessutom visa hänsyn för de instanserna som ansvarar för till exempel de naturreservat och nationalparker loppet passerar. Vi har ett särskilt hjärta för att få ut alla på stigarna, vissa av dessa är känsligare för viruset. För oss innebar det att tidigt ta ställning och agera med kraft i samband med detta.

Fredag 6:e mars utförde vi ett dokument angående olika scenario. Ett scenario där vi arrangerar loppet men med omfattande åtgärder och en scenario där myndigheterna förbjuder evenemanget. Måndag 9:e mars meddelade vi alla deltagare angående våra åtgärder för att minska risker för spridning. Vi har analyserat alla riskzoner och tagit åtgärder för varje riskzon. Till exempel tog vi beslut att ställa in premiären för den Nordiska Öppna Joelette mästerskapet (som består av en känslig målgrupp) men också att skicka nummerlapparna via posten istället av att ha onödig köbildning och folksamling inomhus eller i tältet vid tävlingsdagen.

Onsdag 11:e mars kl.20.15 kom beskedet att myndigheterna förbjuder sammankomst med 500 personer och uppåt. Ingen information ännu om tidsperioden för beslutet. Vi tog beslut att hålla ett krismöte i morgon torsdag och besluta om ÖST 2020. Alla inblandade behöver veta och planera så snart som möjligt.  Det har varit några sömnlösa nätter och mycket stress här.

Vi är kanske Sveriges minsta eventbolag. Min kollega och jag är anställd i företaget och arbetar 50% och det är passion som driver oss. Vi brinner för sporten och vi anstränger oss mycket för att göra allt rätt. Vi har nu över fem år av erfarenhet av att söka tillstånd för att kunna erbjuda ett unikt traillop som passerar nio naturreservat och en nationalpark. Coronaviruset kommer oavsett att slå hårt på verksamheten men vi är inte ensamma i det läget. 

Hur resonerar andra lopp i Sverige? Kan vi tipsa varandra? Att agera istället för att reagera kan vara den bästa lösningen för oss alla. Vi ska inte ta några risker, men vi ska aktivt söka lösningar.

Spring ska försöka få kontakt med flera loppaktörer under veckan, hör gärna av er.

Till sist, på Springs FB sida har jag uppmanat löpare att lägga in när lopp ställs in, det börjar bli väldigt många – Milano, Paris, Hamburg, Barcelona är några populära maraton som ställt in och tillsvidare gäller nya datum i höst, vad som händer vet vi inte.

 

KOMPLETTERAR MED MYCKET VIKTIG INFORMATION!

 

Läs professor Agnes Wold, bakteriolog:

”Nu tycks det dessvärre som vi har fått inhemsk spridning av corona-viruset eftersom det dykt upp fall i Stockholm och i Kungälv som kan vara orelaterade till tidigare fall och utomlandsvistelse. Folkhälsomyndigheten har höjt risken för inhemsk smittspridning till “mycket hög”

Om vi får spridning av smittan i den svenska befolkningen, så gäller nästa fas i epidemin. Prio ETT i den fasen är att skydda riskgrupperna. Äldre och personer med kroniska sjukdomar. Äldre personer bör hålla sig hemma så gott möjligt. Promenader ute är ofarligt, eftersom luftvägssmittor rent generellt framför allt smittar inomhus och sällan om man är ute i friska luften

Viktigast är att äldre absolut inte träffa snoriga barnbarn eller lätt förkylda tonåringar. Bara personer som är helt symtomfria och inte har eller haft någon luftvägsinfektion ska gå hem till äldre vänner och släktingar.

Corona-sjukdomen tycks ofta te sig så här: Några dagar efter att man smittats uppträder lätta symtom likanande innan en influensa bryter ut: lite ruggig, huvudvärk, lite muskelvärk, kanske lite feber och torrhosta.

När man har dessa diskreta symtom, som en ung person kanske glömmer efter ett par dagar, är man smittsam. Hos många går symtomen över. Men vi vet inte hur länge de smittar.

Andra får en kraftigare infektion som ter sig som influensa. Feber, muskelvärk, torrhosta och så vidare. Är man i övrigt frisk och ung eller medelålders är detta inte heller något problem.
Men hos kanske 10% kommer sedan en fas i sjukdomen då lungorna drabbas. De får problem med att syresätta blodet i lungorna. Man behöver hjälp med andningen och det sker i sjukvården.
PRIO 2 i den fas vi står inför är att se till att sjukvården fungerar och kan sköta de svårt sjuka. De måste ha de resurser de behöver och allt stöd för att fungera

Hur sprids smittan? Den dominerande smittvägen är troligen droppar som man andas ut när man pratar, skrattar, hostar eller bara andas. Munskydd hjälper inte ett smack för luften passerar på sidorna helt ohämmat.

Dropparna är relativt stora och tar sig bara någon meter innan de dimper i backen. Det är alltså vid vardagliga, nära kontakter med vänner, arbetskamrater och familj som smittan har störst risk att spridas.

Så tänk inte att det är farligt att gå till snabbköpet, men helt OK att träffa en kompis som varit lite snuvig förra veckan.

Morfar ska inte heller träffa ett barnbarn som varit utomlands och känt sig lite hängig några dagar, men sedan blivit bättre. Och glömt bort att hen haft en mycket lätt övre luftvägsinfektion.

Det finns vissa rapporter om fekal-oral smitta, alltså att viruset kommer ut i avföringen och att man via händerna överför det till andra, som smittas. Det är oklart om detta är ett marginellt fenomen eller inte. Man bör tvätta sig noga när man varit på toaletten.

Provtagning är bra, men om man inte blir provtagen måste man ta sitt eget ansvar. Då gäller att hålla sig hemma och inte träffa nya personer förrän man är frisk. Och ABSOLUT inga åldringar

Smittan sprids i många länder just nu och man vet inte vilket land den dyker upp härnäst. USA kommer att vara en stor smitthärd under överskådlig framtid. Res inte utomlands om det inte är absolut, absolut nödvändigt.

Även om UD inte avråder från resor, har alla ett eget ansvar. Det är inte läge för semesterresor nu utanför landet

För individer utanför riskgrupperna, unga och starka personer, är risken mycket låg för att bli svårt sjuk. Men unga människor måste begripa att de kan sprida smittan även om de bara har lätta symtom och att de bidrar till att öka risken för de äldre
För det enskilde gäller det att ta ansvar för att inte förvärra situationen.
Det gäller att
1) Skydda våra äldre och andra riskgrupper
2) Minska trycket på sjukvården så gott det går, de måste få koncentrera sig på de corona-sjuka

ÄVEN om man har smittspridning i samhället så är det meningsfullt att försöka dra ut på smittspridningen så långt som möjligt för att vinna tid, så att vården hinner ställa om och så att svårt sjuka kan vårdas.

****
Agnes Wold.
Sprid gärna så fler läser.

AGNES TIPSAR OSS LÖPARE:

Javisst, det är mycket bättre att vara ute. Men när man flåsa ordentligt kan det ju komma ut en hel del virus. Nu kan jag inte tänka mig att en covid-infekterad person känner för att springa ute.

En rimlig försiktighetsåtgärd är att säga att springa med 1 eller 1,5 meters lucka. Det är bra att träna in det beteendet rent generellt, för det är den viktigaste åtgärden för att hindra smittan – att inte stå nära folk så man andas samma luft.

Lycka till med springandet!

Hälsningar/ Agnes

 Dela på Facebook