Dagens medlem…

0
81

Dagens medlem är Jonas Högsberg från Rimforsa utanför Linköping. Jonas historia får ni en aptitretare av här, i nästa Spring kommer det en lång artikel om honom. Jonas resa och inställning gör ingen oberörd..

Att fysisk aktivitet kan hjälpa oss genom tuffa stunder, sjukdomar, etc det vet vi. Jonas är ett levande bevis på detta, att han dessutom gör det med ett leende på läpparna visar på en underbar inställning. Missa inte artikeln i nästa spring, du hinner fortsatt bli medlem: https://spring.prenservice.se/

Vem är Jonas Högsberg?

Jag är en relativt nybliven löpare, började för ungefär åtta år sedan då jag märkte att jag psykiskt mådde mycket bättre av en kortare löptur. Sedan upptäckte jag att löptävlingar var ju kul, som en folkfest och med möjlighet att slå sina tidigare resultat. Nu vill jag omstrukturera mitt tänk lite mer till att både löprundorna hemma och tävlingarna blir ännu mer njutning än tidspresterande. Tänk er att man springer ett maraton och njuter av loppet från början till slut.

I övrigt så är jag en 49 årig egenföretagare inom restaurang och snickeribranchen men skulle vilja sadla om och jobba med kombinationen socialt välmående och motion. Bor i Rimforsa, ett par mil söder om Linköping med mina barn som även dom gillar att springa.

Jag springer för att må bra både fysiskt och psykiskt, både när och efter jag sprungit. Att ha resor och lopp som extra morot gör det förstås ännu lättare.

Min träning görs mest på känsla och tillgång på tid. Distanspass mellan 8-16 km är vanligast, ytterst sällan intervall men jag bor i en ganska kuperad miljö så backträning får jag vare jag vill eller inte. Sen försöker jag förstås få till långpass en gång i veckan ett par månader inför ett maraton.

Hur har året varit?

Ungefär för ett år sedan började jag märka att mina resultat på träningsrundorna och lopp började bli sämre och uthålligheten mindre trots relativt likvärdig träning. Det var lite jobbigt och irriterande då jag de senaste 5 åren bara blivit snabbare och snabbare på alla distanser. Framåt vintern 16/17 började jag misstänka att jag fått ett bakslag i min sjukdom med hjärntumören som opererats bort 2008. Detta bekräftades av en magnetkamera i slutet av februari i år. Jag har självklart fortsatt att springa och turligt nog hann och orkade jag genomföra Boston Marathon i april före operationen som blev av i mitten av Juli. Efter Boston kunde jag titulera mig 6 Star Finisher vilket lite larvigt gav mig en trygghet och lugn att lägga mig på operationsbordet.

Inför operationen hade Jonas en t-shirt med texten Stockholm marathon 2018 på sig, den var ett tecken till att där ska jag stå. Efter en annan t-shirt med minne av ett lopp..

Ambitioner framåt?

Till skillnad ifrån förra gången som jag opererades så är jag övertygad om att fysisk aktivitet hjälper kroppen att läka och på köpet mår man psykiskt mycket bättre. Därför är dels min plan att sakta men säkert efter operationen börja träna löpning och cykling, förhoppningsvis så att jag kommer att kunna genomföra några långlopp och Cykelvasan nästa år. Men jag ska också lägga en del tid och energi på mental träning för acceptans att jag med all sannolikhet har varit på min topp när det gäller tidsmässiga resultat i löparkarriären för mitt mål och förhoppning är ju att kunna springa många år till och också kunna delta i en handfull tävlingar per år. Men bara för att njuta av stunden och inte vara så intresserad av tidsresultatet.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Jag upptäckte Springklubben på Facebook och gillade blandningen av inlägg både gällande elitlöpare och vi vanliga motionärer. Ska jag vara ärlig så skulle jag vilja ha en ännu större del av innehållet handlande om oss amatörer och då inte i första hand baserat på tidsresultat utan mer hur kom det sig att du började springa och vad får du ut av det. Det blir kul med en artikel om min löpning i nästa nummer. Sedan tycker jag att Spring är otroligt mycket läsning, härliga reportage och nästan ingen reklam alls.

Stort tack Jonas. Det är mycket i artikeln om dig som berör, men det jag fastar mest för är din inställning – alltid ett leende trots tuffa perioder. Jag håller tummarna för att allt går bra och att du står på startlinjen till ett nytt maraton inom kort.

Vill du läsa om svensk löpning, profiler, träning, klubbar, forskning, hälsa, tävlingar, mycket trail och ultra, och olika livsöden med mera och samtidigt stödja svensk löpning – teckna dig här 

Startbilden på artikeln om Jonas i nästa spring

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här