Söndagen 18 oktober är det dags för klassikern Höstmilen utanför Norrköping, rättare skrivet mellan Sörsjön och Lillsjön. Springlfa.se har tagit pulsen på tävlingsledaren Jimmy Dahl från arrangörsklubben OK Kolmården.

Hur många år har den längsta distansen 10,6 kilometer körts?
– 1971 avgjordes Höstmilen för första året, så i år firar vi 45 genomförda lopp. Nu för tiden erbjuder vi även 5,2km, 2,3km och 1,5km för att ha distanser som passar alla åldrar och smaker.
Hur lyder banrekorden för damer och herrar?
– I herrklassen sattes banrekordet av Kristian Algers från Enhörna 2007. Det lyder 33.06 och på de 44 år loppet har genomförts är det bara 9 gånger vinnaren har sprungit under 34 minuter så det är en bra tid! I damklassen vann Magdalena Thorsell, Hässelby, loppet på 38.13 år 1996 och det rekordet har stått sig någorlunda ohotat sen dess. Hon är ensam tjej under 39 minuter. Kollar vi över de senaste 10 åren så ligger Cecilia Kleist bäst till på 40.52 och senast vi hade en tjej under 40 minuter var 2004.
Kommer det några elitlöpare den här gången och i så fall vilka?
– Överlag kommer majoriteten av våra anmälningar in ganska sent, så jag har tyvärr ingen komplett lista än. Men jag har precis fått in anmälan från IK Akele där vi hittar starka namn i både herr- och dam-klassen, framför allt Cecilia och Anders Kleist. Cecilia har segrat i damklassen hela 4 gånger tidigare och Anders sprang senast 2011 då han kom 4:a på tiden 34.30. I herrklassen har vi fjolårssegraren Johan Fagerberg från Finspångs AIK, och i damklassen hittar vi även lokala långloppsprofilen Frida Södermark. Hon tog nyligen en 12:e plats i VM på
100km och var med i laget som tog VM-silver och EM-guld i samma tävling. Höstmilen är väl lite kort för hennes smak, men det är roligt att se henne på plats och hon vann faktiskt damklassen 2009.

Kan du berätta lite om bansträckningen och utmaningarna i loppet?
– 10,6km-banan sträcker sig från Sörsjön ner till målet vid Lillsjön. Första halvan är snabblöpe grusväg med fler utförslöpor, men efter att löparna har passerat vätskekontrollen vid Ågelsjön halvvägs utmed banan blir det tuffare. Först ska man ta sig upp för Höstmilen-backen med ca 100 höjdmeter och därefter följer några kilometer härlig smal lätt kuperad stig innan man kommer ut på våra motionsspår och springer i mål.
Hur ser ett perfekt Höstmilen-väder ut?
– Jag tänkte säga ca 10 grader och lätt solsken och sen kollade jag väderleksrapporten från SMHI och konstaterar att de spår 9 grader, växlande molnighet och medvind så just nu ser det faktiskt ut som att vi kan få just perfekt Höstmilen-väder på söndag. Men jag har själv sprungit Höstmilen i 5 grader och småregn och även om det kan bli lite kyligt innan start så brukar det i påverka stämningen under loppet utan jag skulle nästan vilja säga att ju tuffare desto gemytligare stämning.
Ni erbjuder också ungdomslopp och ett lopp på 5,2 km?
– Japp, våra kortare distanser går samtliga helt och hållet på våra motionsspår kring Lillsjön. De är ganska kuperade med mjukt och fint men bitvis lite tekniskt underlag. På 5,2km-distansen brukar vi även få ett gäng deltagare som kör stavgång. Förra året hade vi en ökning i antal deltagare i de yngsta ungdomsklasserna, det tycker jag är viktigt och riktigt roligt. Jag hoppas att vi lyckas locka lika många i år.

Varför ska man enligt dig springa Höstmilen?
– Av två anledningar: banan och stämningen. Jag gillar verkligen banan och hur den är uppdelad i två delar: en snabb och lättlöpt öppning som sätter fart på benen och en tuff men naturskön och utmanande avslutning. Innan jag blev tävlingsledare för loppet sprang jag två år som farthållare i 60min-tempo. Mina bästa Höstmilen-minnen är alla glada tillrop från deltagare runt i kring under loppet. Inte helt olik stämningen som kan infinna sig när man åker Vasaloppet som motionär.
Hur många deltagare siktar ni på i år?
– Förra året hade vi strax över 700 deltagare. Att döma av anmälningstakten den senaste veckan kan vi nog passera det.
Vad vinner de snabbaste och vad får man som motionär i Höstmilen?
– Nytt för i år är att vi delar ut 2 500kr till segraren i dam- och herrklassen på 10,6km-banan, men vi har fina priser till alla som placerar sig högt i resultatlistan. Alla som passerar mållinjen kommer i år att få en Höstmilen-buff som vi hoppas ska värma många under vinterträningen. Har du lite tur kan du även vinna en MTB på utlottning.

Hur nära starten kan man anmäla sig?
– Vår anmälan på nätet stänger på fredag (den 16:e). Därefter kommer vi att ta emot efteranmälan till ordinarie avgift i samband med vår nummerlappsutdelning i InterSportbutiken på Ingelsta. Det går även bra att anmäla sig på plats vid starten på tävlingsdagen.
Stort lycka till!
– Tackar.