Nybörjaren Frida Lundén vann SM-silver i terränglöpning

Nyheter  

 

– Inget jag hade räknat med när jag vaknade i morse, berättade Frida Lundén, som numera bor i Stockholm men ursprungligen kommer från Sandviken.

Pappa Jan-Olof Lundén gjorde som bäst 2.40 på maraton.

– Det måste vara från honom jag har fått löpargenerna, hann Frida säga innan tränaren Lorenzo Nesi gratulerade till framgången med stora grattiskramen.

Ett känsloladdat ögonblick.

– Ja, det är många känslor just nu. Lorenzo har tagit fram något som jag inte visste att jag hade, han är enorm som tränare och bryr sig verkligen om sina adepter och hur de mår, sa Frida samtidigt som hon försökte samla sig för en fortsatt intervju.

Frida sprang Stockholm Marathon 2010, mest som en kul grej, och landade på prima 3.03,33. I september förra året började hon med mer strukturerad träning. Sju månader senare står hon där med en silvermedalj på ett svenskt mästerskap i terränglöpning från damernas långa bana runt halsen.

Hur är det möjligt?

Svaga startfält eftersom många var borta på grund av skador och andra orsaker säger säkert en del.

Visst är det en delförklaring. Men ändå. Prestationen är stark och visar att det borde finnas utvecklingsmöjligheter.

– Nu var jag inte helt otränad när jag började med löpning. Jag har spelat fotboll, innebandy och vanlig bandy, sa Frida som tydligen var en hejare på hörnslag i bandymetropolen Sandviken.

D8km

Startfältet i klassen damer 8 km. Foto: Runpix

Men nu är det löpning som gäller till 100 procent i kombination med arbetet som jurist inom brottsmål på en advokatbyrå i Stockholm.

– Det var först efter maran förra året jag fattade tjusningen med löpning. Nu är det bara att köra på. Det blir fullt fokus på 5 000 meter och 10 000 meter bana i sommar, berättade 25-åringen som endast var en sekund bakom guldmedaljösen Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 29.13 mot 29.14. På tredjeplats hittar vi Louise Wiker, Hässelby SK, med 29.15.

Tre tjejer inom tre sekunder efter åtta kilometers löpning.

– Det ser jämnt ut, men jag kände mig stark och tyckte att det var ganska lugnt. Taktiken var att ha tålamod, berättade Charlotta Fougberg från Göteborg  i den 18-gradiga värmen vid Uppsala slott.

På lördagen hade hon kommit på femteplats i det hypertäta fyrakilometersloppet som Charlotte Schönbeck vann.

Charlotta Fougberg

Hård spurtstrid i damer 8 km, vinnare Charlotta Fougberg Ullevi FK. Foto: Runpix

– Visst kände jag väl en del revanschlusta. Det var skönt att slå Louise Wiker idag, det måste jag säga.

Efter Finnkampen förra året har Charlotta haft problem med skador och kunde på grund av trasslande hälsenor inte träna någon löpning på tre månader.

jag fick köra crosstrainer, cykel och rodd istället för att springa. Det handlade helt enkelt om överansträngning. Nu har jag kunnat träna utan bekymmer en månad.

Huvudgrenarna är 1 500 meter och 3 000 meter hinder. Just Charlotte Schönbecks utvecklingskurva de senaste säsongerna är något som tänder även Charlotta på alla cylindrar.

– Kan hon så kan jag. Nu när studierna på Handelshögskolan är färdiga så ska jag satsa allt på att bli lika bra som Charlotte. Minst, min stora dröm är att kvalificera mig till OS i Rio de Janeiro i Brasilien 2016.

Topp-Fem, SM-terränglöpning, damer åtta kilometer:

  1. Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 29.13.
  2. Frida Lundén, FK Studenterna, 29.14.
  3. Louise Wiker, Hässelby SK, 29.15.
  4. Johanna Bohlin, Hässelby SK, 30.06.
  5. Cecillia Kleist, IK Akele, 30.12.

Fullständig resultatlista hittar du här>

 

 

 Dela på Facebook