Daniel Lundgren – Doldis med hög fart

0
207

Daniel Lundgren. Känner ni igen namnet och vet vad han uppnått under 2015? En del gör det säkert, men många gör det nog inte. Springlfa.se har intervjuat Sveriges snabbaste löpare på 3 000 meter hinder, 3 000 meter och 5 000 meter.

Daniel Lundgren, Turebergs FK, 3000 meter hinder,
Daniel har ett brett register och är i år Sverigebäst på 3 000 meter, 3 000 meter hinder och 5 000 meter. Arkivbild: Deca Text&Bild

Du är ganska okänd för den stora massan. Vad beror det på tror du?
– Svårt att säga men i grunden tror jag att det är för att löpning på bana är ganska litet och inte uppmärksammas på samma sätt i Sverige som de större loppen utanför bana. Just för mig tror jag att det kan bero på att jag varit med länge men det är inte förrän under de senaste säsongerna som jag verkligen fått ut mer och höjt min nivå och därmed kunnat ta ett rejält kliv uppåt i resultatlistorna såväl nationellt som internationellt. Jag tror även att om man kommer lite underifrån blir genomslaget inte lika stort som mot de löparna med en tidigare utvecklingskurva, sen är jag kanske inte killen som hörs och syns mest, däremot för de mer intresserade så finner de mig på Instagram.
Sverigebäst på tre distanser 2015, 3 000 meter hinder, 3 000 meter och 5 000 meter. Har det hänt förut i din karriär?
– Nej, det har inte hänt tidigare så det är riktigt kul. Hinder toppade jag även under säsongen 2014, men annars har jag inte legat i topp förrän den här säsongen.
Du är 30 år. Vad är det som gjort att den här säsongen har varit din bästa?
– Tror att det är många faktorer som har samspelat. Dels ett tränarbyte 2013 och med det små förändringar i träningen som nu har gett resultat, men största anledningen är att jag i stor sett varit skadefri de senaste åren, har haft en bra balans mellan träning, återhämtning och livet i övrigt och därmed kunnat få träna kontinuerligt under en längre tid.
Hur länge har du satsat helhjärtat på löpningen?
– En oväntat svår fråga för mig, om jag skulle uppskatta det hela skulle jag säga runt 14 år. Men även om löpningen har varit nummer ett och fortfarande är det så har jag alltid haft andra saker vid sidan att fokusera på. Det passar mig väldigt bra för även om min vardag är upplagt för att prestera så bra som möjligt så behöver jag annat runt omkring mig.

4» Daniel Lundgren1985Turebergs FK14	30:04
Söndagen 14 oktober satte Daniel nytt ”pers” på 10 kilometer landsvägslöpning när han slutade fyra i Hässelbyloppet med 30.04. Arkivbild: Deca Text&Bild

Du har även gjort 3.43 på 1 500 meter (sjätte bästa tiden i Sverige i år) och 30.04 på tio kilometer landsvägslöpning. Du har en skaplig bredd på distanserna du är bra på?
– Varför begränsa sig till en sträcka och distans när man kan springa flera? Dessutom behövs det en bred repertoar för att kunna hävda sig mot de bästa och ska jag bli ännu bättre på 3 000 meter hinder så måste jag även utvecklas på de övriga distanserna och så blir det inte så enformigt.
13.51 på 5 000 meter, 8.33 på 3 000 meter hinder och 7.58 på 3 000 meter. Hur rangordnar du dina personliga rekord under 2015?
– Skulle nog säga att jag rankar 3 000-meter tiden högst, den slår lite högre än de andra mest för att efter det kändes det som att jag har mer att ge på hinder och har en hel del outtaget där tidsmässigt. Även väldigt nöjd med 1 500 meter som jag inte trodde jag hade snabbheten för och känner att det finns några sekunder till att skala av med några fler lopp i benen.
Känns dina tider i år som riktiga fullträffar, eller känner du att det finns mer att ta?
– Verkligen inte. Tror att det finns mycket mer att ge på alla distanser, framför allt på hinder och 5 000 meter. På 1 500 meter kändes det mer närmare en fullträff även om det inte var ett optimalt lopp för min del, men det kommer snabbare tider nästa säsong det är jag övertygad om.
Handen på hjärtat. Vill du ha hinder när du springer eller kutar du helst utan hinder?
– Det är olika från dag till dag faktiskt. Det är jävligt kul att springa hinder för att det händer lite mer under loppet och det bryter av den normala rytmen. Men blir det för mycket hinder under en period är det himla skönt att slippa fartguppen ett tag.

Final9 aug  1 Abraham Adhanom	77	Eskilstuna FI	14:08.44			 2 	Daniel Lundgren	85	Turebergs FK	14:11.06			 3 	Mikael Ekvall	89	Strömstad LK	14:22.42
Daniel sprang hem ett SM-silver på 5 000 meter i somras, besegrad av Abraham Adhanom, men före Mikael Ekvall. Daniel vann också SM-guld på 3 000 meter hinder. Arkivbild: Deca Text&Bild

Hur ser nyckelpassen ut för dig?
– Har inga direkta nyckelpass. Har kommit på att för min del är det bäst om jag inte har några enskilda pass att hänga upp det på, blir jobbigt att stå på startlinjen om ett nyckelpass innan har varit sämre än förväntat. Känner mer att helheten ska vara bra. Dock kan jag ofta lägga in teknikpass innan hinderlopp för att få lite känsla.
Kör du någon alternativ träning?
– Jag försöker att byta ut minst ett löppass i veckan till cykel eller crosstrainer.
Kommer du att delta på terräng-SM 24-25 oktober i Uddevalla?
– Terräng-SM är ju en tävling som man inte vill missa så det blir det. Topp-tre vore grymt kul och det kommer jag absolut gå för.
Du har gjort 1.10 på halvmaraton 2010 men ännu inget maraton. Ser du dig själv på dessa distanser i framtiden?
– Absolut, framförallt halvmaraton. Men tillsvidare kommer jag bara springa halvmaraton för att det är kul och lite för träningen.
Hur får du din heltidssatsning att gå runt?
– Jag har som sagt alltid gjort något mer än att bara träna och springa. Finns inte riktigt någon ekonmi i det och jag behöver något att göra vid sidan om löpningen för att inte helt bli insnöad i det. Jag håller just nu på att avsluta mina studier och jobbar lite vid sidan om det.
Med vem eller vilka tränar du helst och bäst?
– Martin och Mathias Stjernlöf, Erik Widing och Robin Leandersson. Det är väl de jag tränat mest med genom åren. Finns så många som jag gärna tränar med men i grund och botten ska det vara kul så länge jag trivs med personerna jag kör ihop med är det bra.

M 3000m hinder Final2 aug  1 	Daniel Lundgren	85	Turebergs FK	8:51.50
Daniel siktar på att förbättra sina tider ännu mer nästa säsong. Arkivbild: Deca Text&Bild

Hur ser du på nästa säsong?
– Nästa säsong ska bli riktigt kul. Finns en bra grund från den här säsongen att bygga vidare på. Har inte riktigt satt målen än men klubbrekorden i Tureberg är alltid något jag vill slå. Vilket skulle betyda under 13.46 på 5 000 meter och 7.57 på 3 000 meter. Sen vill jag göra under 3.42,90 på 1 500 meter. Förmodligen blir det ett försök på 10 000 meter bana nästa vår. Annars handlar det mer att bara bli bättre rakt igenom.
Vem har du som tränare och vilken träningsfilosofi använder du?
– Kent Claesson har jag som tränare sedan 2013. Vet inte vilken träningsfilosofi men grundtanken är väl att springa mycket. Det är det som krävs för att bli bättre.
Hur gör du för att stå ut med smärtan som kommer när mjölksyran slår till?
– Ja, det är en bra fråga som jag inte har något riktigt svar på. Det är alltid en inre kamp mot demonerna för att inte kliva av när det gör ont. Jag försöker bara komma så långt det går innan det blir för jobbigt.
Stort lycka till i fortsättningen!
– Tack så mycket.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här