Daniel Woldu vann SM-guld och hoppas på en plats i EM-laget

  0
  37

  Daniel Woldu vann återigen SM-klassen i Asics Stockholm Marathon. Daniel hoppas nu att ett svenskt medborgarskap snart ska vara klart så han kan starta för Sverige i EM/Europacupen i Zürich i mitten av augusti.

  DSC 7705
  Daniel Woldu vann på nytt SM-guld i maratonlöpning när han på lördagen sprang in som totalnia i Asics Stockholm Marathon. Foto: Mikael Grip

  Spårvägens Daniel Woldu kom till Sverige från Eritrea som flykting för över sju år sedan. Ännu är han inte svensk medborgare.
  – Det kan vara nära nu. Förhoppningsvis kommer ett positivt besked redan nästa vecka, sa Daniel efter sitt andra SM-guld på de 42 195 meterna (det första 2011, även SM-silver 2013).
  Blir Daniel svensk medborgare inom en snar framtid så lär förbundets Stefan Olsson ta ut honom. Kruxet är att förbundet har sagt att sista plats till EM ska tillsättas direkt efter Asics Stockholm Marathon. En plats som med all säkerhet David Nilsson, Högby IF, ligger bäst till att få efter sitt SM-silver på lördagen. Hinner Woldu bli svensk medborgare och uttagen så blir David Nilsson med all säkerhet reserv på hemmaplan.

  DSC 7199
  Vid dryga 16 kilometer var Daniel Woldu strax före Adil Bouafif som bröt loppet åtta kilometer senare. Foto: Mikael Grip

  Nåja, tillbaka till loppet och striden om segern och SM-medaljerna. Vädret var nyckfullt och vid starten strilade regnet ned. En temperatur runt 14-15 grader gjorde att de yttre förhållandena var fina för bra tider.
  En klunga på tolv man höll till en början anständig fart, utan att det gick riktigt fort. Haben Idris, Hässelby SK, och Daniel Woldu, Spårvägens FK, låg med i täten med Adil Bouafif, Hässelby SK, några hundra meter bakom.
  – Det kändes bra. Jag tyckte inte att det gick för fort, sa Daniel som ändå släppte kontakten med den absoluta täten vid 12-13 kilometer.
  Första milen gick på 32.13 för täten och Daniel. Haben Idris, inte heller han svensk medborgare ännu, var den som satsade hårdast av de med chans på SM-guldet. Haben passerade halva distansen på 1.07,25. Han fick dock ont i en baksida och bröt vid 39 kilometer efter att ha sänkt farten betydligt. En annan förhandsfavorit till SM-guldet, Adil Bouafif, bröt loppet vid 24 kilometer med smärta i en fot.

  DSC 7205
  Janne Holmén, europamästare i maraton för Finland i München 2002 låg länge på silverplats, men passerades på slutet av David Nilsson. Foto: Mikael Grip

  Kvar då Daniel Woldu, David Nilsson och gamle maratonmästaren Janne Holmén. Även comebackande Erik Petersson, Mölndals AIK, var länge med i den svenska toppstriden, men tröttnade på slutet till en tid över 2.30. Även Daniel tappade fart, men kunde ändå hålla undan till SM-guldet med tiden 2.25,50.
  – Härligt! Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att jag blir svensk medborgare så fort det bara går och får representera Sverige på EM, sa 25-åringen som slutade på en total nionde plats i loppet.

  DSC 7701
  Daniel Woldu tackar publiken på Stockholms Stadion för stödet strax innan målgång. Foto: Mikael Grip

  David Nilsson landade på 2.27 blankt och bärgade alltså SM-silvret. Han jagade ikapp Janne Holmén vid 41 kilometer och sprang andra halvan av loppet ungefär en minut snabbare än Daniel Woldu.
  – Jag tappade jag med, men lite mindre än de andra. Det bästa vädret jag varit med om i Stockholm Marathon och ändå gick det inte snabbare. Knappt jag vill kalla mig löpare, sa David självkritiskt.

  DSC 7219
  David Nilsson var den av toppsvenskarna som tappade minst under andra halvan av loppet och belönades med ett SM-silver. Foto: Mikael Grip

  Janne Holmén, Rånäs 4H, noterade 2.27,32 och vann ett SM-brons.
  – Kul. Tur att jag inte kom före David då hade det blivit ännu värre att ta ut EM-laget, skojade Janne som har både finskt och svenskt medborgarskap.
  36-åringen påstår att han tränar max sju till åtta mil i veckan. Inte mer än en duktig motionär.
  – Ja, men jag kör väldigt mycket kvalité. Nästan bara faktiskt, berättade 36-åringen som numera bara tränar för att må bra och inte satsar på någon speciell tävling i sommar.
  – Det blir Brukslunken på hemmaplan som vanligt.

  DSC 7730
  Janne Holmén betäcknar sig själv som motionär sedan några år tillbaka och satsar på Brukslunken i sommar. Foto: Mikael Grip

  Åt totalsegern och de främsta platserna hade som väntat ingen av de svenska löparna med att göra. Benjamin Bitok, Kenya, drog ifrån landsmannen Nixon Machichin med cirka en mil kvar och kunde med en något krum löpstil glida in på ett jublande Stockholms Stadion som segrare med 2.13,21.
  – Det var mycket bra förhållanden och jag är glad över min vinst eftersom jag besegrade löpare som har bättre personliga rekord än vad jag har, förklarade Bitok innan prisutdelningen.

  DSC 7646
  Benjamin Bitok tog en övertygande seger i Asics Stockholm Marathon. Foto: Mikael Grip

  I och med segern i Asics Stockholm Marathon har Bitok vunnit tio av de 16 maratonlopp han deltagit i.
  – Jag är nöjd även med min tid. Banan var riktigt tuff. Publiken var mycket bra och jublande hela tiden. Blir jag inbjuden även nästa år så kommer jag gärna hit igen och försöker försvara min seger, sa en mycket glad Benjamin Bitok.
  Totalt sprang 11 952 herrar i mål årets Asics Stockholm Marathon.

  Topp-tre. Herrar, Asics Stockholm Marathon 2014:

  1) Benjamin Bitok, Kenya, 2.13,21
  2) Nixon Machichin, Kenya, 2.14,07
  3) Dereje Woldegiyorgis, Kenya, 2.14,29

  Topp-tio. Herrar, SM-klassen:

  1) Daniel Woldu, Spåvägens FK, 2.25,50
  2) David Nilsson, Högby IF, 2.27,00
  3) Janne Holmén, Rånäs 4H, 2.27,32

  DSC 7956
  SM-medaljörerna med Daniel Woldu i mitten flankerad av David Nilsson och Janne Holmén. Foto: Mikael Gri

  4) Anders Fransson, Rånäs 4H, 2.28,21
  5) Linus Holmsäter, Fredrikshofs IF, 2.28,56
  6) Niklas Sydow, Fredrikshofs IF, 2.29,11

  DSC 7229
  Klubbkompisar på språng. Femman Linus Holmsäter sida vid sida med sexan Niklas Sydow. Foto: Mikael Grip

  7) Simon Jörgensen, Sportsgym SC, 2.30,06
  8) Andreas Magnusson, Mariestads AIF, 2.30,23
  9) Erik Petersson, Mölndals AIK, 2.30,24
  10) Fritjof Haglund, Rånäs 4H, 2.31,42

   

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här