David, Fredrik och Louise till Island

Nyheter  

Långlöparnas landslagsledare Ulf Friberg tycker att det är bra att Nordic Challenge finns trots att de bästa löparna inte deltar i år.

Att åka till Isländska Selfoss, fem mil från Reykjavik, och springa 10 000 meter på bana 22 maj, verkar inte vara så hett för något nordiskt land.

– Nej, det är säkert där skon klämmer för många, Norge lär inte komma med sina allra bästa löpare heller. Vissa år har vi haft riktigt bra startfält. Något år slutade ”Musse” (Mustafa Mohamed) trea med en tid strax över 29 minuter, berättar Ulf Friberg, landslagsledare för långlöparna.

Han har tagit ut David Nilsson, Högby IF, och Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, på herrsidan och Louise Wiker, Hässelby SK, på damsidan.

– Alla tre sprang bra på terräng-SM. Fredrik är mer van banlöpare än vad David är, men David har haft en stark vår som gör att han får chansen.

David Nilsson tog vid förra helgens terräng-SM i Uppsala SM-silver på 12 000 meter medan Uhrbom knep bronset på samma distans. Louise Wiker sprang ihop två SM-brons (4 000 m och 8 000 m).

– Nordic Challenge på Island kommer att sakna de bästa löparna från många länder. Det passar helt enkelt inte in i deras planering. Det gäller till exempel löpare som Adil Bouafif och Isabellah Andersson som fokuserar på Stockholm Marathon.

Ulf Friberg tycker att det är bra att Nordic Challenge, som funnits ett tiotal år, lever vidare.

– Ja, det behövs verkligen. Det är alldeles för få banlopp över 10 000 meter för våra bästa löpare. Jag skulle önska att det fanns fler.

Den 4 juni är det dags för European Cup också 10 000 meter på Bislett i Oslo.

– Då kommer vi att ha lättare att få med våra bästa löpare. Dels är det närmare rent geografiskt och dessutom har den tävlingen högre status, säger Ulf Friberg.


 Dela på Facebook