Dubbla rekord för urstark Matebor

0
8

Redan efter tre kilometer var nummer 13, slutsegraren Albert Kiplagat Matebor, uppe och visade sig i täten. Foto: Mikael Grip.

– Jaha. Det visste jag inte. Målsättningen var att slå personligt rekord, sa den 31-årige kenyanen sekunderna efter målgång.

Det tidigare personliga rekordet flög all världens väg. 61.39 blev 60.52.

Han log med hela ansiktet och var supernöjd med sin insats. Matebor tålde den tuffa utgångshastigheten bäst av alla. Första fem kilometerna passerades på 14.27.

Förhandsfavoriten Kiplimo Kimutai var den som orkade hänga med Matebor längst. Men vid 18 kilometer blev luckan större och större.

– När jag märkte att han hade problem att hänga med så försökte jag att trycka lite till. Jag kände mig stark idag, konstaterade Matebor.

Rekord

Klockrent! Albert Kiplagat Matebor satte både personligt rekord och banrekord i årets GöteborgsVarv.

Att just Matebor skulle vinna i det högoktaniga startfältet kanske inte var helt givet. Ändå borde vi varit förvarnade. Maratonsegern i Verona tidigare i våras med 2.09,16 imponerar.

– Jag är i fin form och har tränat bra. Ett av mina bästa lopp någonsin. Jag är verkligen glad, berättade Matebor som tränar i närheten av löparmeckat Eldoret. Närmast på programmet står ett maratonlopp i Österrike.

Vädret i den 32:a upplagan av GöteborgsVarvet var närmast perfekt.

– Temperaturen var bra, men vinden var jobbig på Älvsborgsbron, sa nordens snabbaste löpare Urige Arado Buta, urspungligen från Etiopien.

För sju år sedan kom han till Norge, nu är han sugen att representera sitt nya hemland vid VM i Sydkorea i augusti.

– Bara medborgarskapet blir färdigt. Jag tränar för VM och kommer att åka på höghöjdsläger i Sydafrika för att förbereda mig på bästa sätt, berättade Urige efter att ha sprungit in på sjundeplats med 62.28.

Buta

Urige Arado Buta visade att han har i VM att göra med en sjundeplats och tiden 62.28 i GöteborgsVarvets halvmara.

Brandon Bartholomew, FK Studenterna, blev bästa manlige svenske löpare med 69.45 på en 27:e plats. Fredrik Johansson, Ullevi FK, hittar vi på 30:e plats med 70.36. 31:a blev Michael Mustaniemi, Bålsta IK, med 71.07. 44-årige Göran Sander gjorde sin vana trogen en riktigt bra insats i GöteborgsVarvet när han kutade in på en total 32:a plats och fjärde bästa svenska tid med 71.25.

Brandon

Brandon Bartholomew.

De tre bästa:

1) Albert Kiplagat Matebor, Kenya, 60.52.

2) Kiplimo Kimutai, Kenya, 61.21.

3) Paul Kimugui Kimaiyo, Kenya, 62.28.

Fullständiga resultat GöteborgsVarvet 2011

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här