Hem Aktuellt En härlig dag i Strängnäs!

En härlig dag i Strängnäs!

0

Spring tar gärna emot rapporter från olika lopp runt om i Sverige, ett sätt att sprida glädje och att inspirera andra att testa nya lopp. Dagens rapport kommer från en som synes underbar dag i Strängnäs med rekordantal i löpare och banrekord så det stänker om det.

Och så var det äntligen dags. Strängnäs Halvmaraton skulle genomföras för åttonde gången. Det borde gå på rutin, vi kan det här, men så var det inte riktigt. Nervositeten för oss arrangörer hade ökat de sista dagarna. Loppet har växt varje år, men nu var det nära 400 föranmälda och vi visst att flera hade sagt att de tänkte efteranmäla sig. Väderprognosen lovade sol, plus fem grader och avtagande vind. Senast var det 220 löpare.
Men det som fick oss att hicka till var anmälningslistan. David Nilsson, Kristofer Låås, Victor Smångs och Mohammad Reza. Hur hade det här gått till?

Som alltid var det lugnt när vi funktionärer samlades klockan åtta vid Vasavallen, där start och målgång alltid är. Rigga upp nummerlappsutdelning, öppna omklädningsrummen hänga upp skyltar och se till att sponsorernas varumärken syns. Ni vet sånt där som vi löpare, när vi kommer till en tävling, aldrig ser.

Vi förresten, vilka är vi? Strängnäs Löparklubb. En förening med 100 medlemmar som springer långdistans ihop. Bara så sent som ett år sedan blev vi en riktig förening, innan var vi bara en facebook community. Vi tränar ihop med minst två uppstyrda pass varje vecka. Vi brukar bli upp mot 20 personer, ibland fler och ibland färre, vid de olika träningarna. Sedan åker vi till tävlingar tillsammans, Budapest Maraton, Trans Gran Canaria, Göteborgsvarvet Stockholm maraton och så vidare. Ni har nog sett oss på en del tävlingar? Ett fantastiskt gäng och en riktigt bra gemenskap.

Tillbaka till loppet. Vid nio började det komma in ordentligt med folk och vid 10, en halvtimme innan start, var alla 450 startande samlade. Uppvärmningen på gick för fullt samtidigt som polisvolontärerna och andra frivilliga samlades för att gå igenom var de skulle stå och stoppa trafiken och dirigera löparna.

10:30 starten gick. Solen ville inte riktigt visa sig, men vinden hade avtagit ordentligt och det var 6-7 grader. Optimala förutsättningar. Efter 50 meter på löparbanorna så släpptes de ut på asfalten. Sverigeeliten tog täten direkt följda av 2019-års vinnare Viktor Zackrisson från Enhörna. Viktor sprang då på 1.15. Nu var det sex personer som angett att de skulle springa under 1.10.
De första två km är en härlig asfalterad nedförsbacke. Hörde av Kristofer Låås att de legat i 2.40-tempo de första två km. Nedförsbacken avslutas med 50 meter lerig singeltrack. Sedan är det grusvägar mellan åkrar i 15 km. Vid första vätskekontrollen, vid 10 km, hade David och Kristofer en lucka till de andra. Kristofer drog mest med David tätt bakom.
Efter 15 km, och vätskekontroll nummer två. Låg Kristofer och David ihop med klubbkamraterna Victor Smångs och Mohammad Reza i en egen ”klunga” kanske 90 sekunder efter.

Efter att sprungit på landet kommer de nu in i Strängnäs. Följer Mälarens strand i 3,5 km innan de vänder tillbaka in genom stadskärnan. De sista 1500 metrarna är en ordentlig uppförsbacke upp mot Vasavallen. David tyckte lite och Kristoffer tvingades lämna en lucka. Uppe på Vasavallen tryckte David på ytterligare och luckan växte till 7 sekunder vid mål. Davids Nilsons tid blev 1.04.48. Någon minut efter målgång, när de hämtat andan något hörde jag Låås säga. –du kunde inte släppa va, du var tvungen att visa?
Vinnarskallar är väl så. Det finns inte på deras karta att komma tvåa?

Trea blev Victor Smångs och fyra Mohammad Reza. Dock ska sägas att Reza fick en gel av Adidas posterboy Henrik Fallenius och sprang vidare en mil till. Vi som stod vid målområdet förstod ingenting. Men Reza ville ha dryga 30 km i marafart innan Valencia Maraton om 14 dagar. Först en halvmara på sub 1.07, och sedan 10k till. Vad ska man säga?

Första dam blev Josefine Johnsson från Eskilstuna på 1.22.36. Totalt fyra tjejer på sub 1.30. Nu när vi förstått att det går att få hit elitlöpare till Strängnäs får vi jobba med damsidan nästa år. Detta skriver jag självklart utan att förminska Josefines fina prestation.

Totalt lyckades 59 män ta sig in på under 1.30. Grusvägarna och den sista tuffa backan gör nog denna bana 1,5 till 2 minuter långsammare än en platt asfaltstävling.

Efter en och en halv timme så ramlade det på bra. En strid ström av trötta och glada löpare tog sig i mål och fick medalj, dricka, kaffe och hembakat bröd. Som Smångs sade ”som ett Norskt lopp, så trevligt och mysigt”.
3 timmar efter start stängde vi officiellt målgången, men då det fortsatte att ramla in några eftersläntrare så tog vi naturligtvis i mot även dem med applåder, värme och kaffe.

För Strängnäs Löparklubbs medlemmar hade vi pyssel ett par timmar till med undan plockning, städning och avsnitsling. Men inte minst njuta av ett riktigt lyckat evenemang. Idag hade vi betalat tillbaka till Sveriges löparcommunity. Precis som är avsikten med vårt lopp.

David innan start

Spring tackar tävlingsledare Erik Froste för rapporten och påminner om att imorgon är sista dagen om ni vill ha nästa nummer av Spring i brevlådan: https://spring.prenservice.se

Innan start
Startskottet har gått

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X