Hem Aktuellt En kort summering av helgen

En kort summering av helgen

0

Nu har utesäsongen dragit igång, som vanligt med en vårtävling i Göteborg på ”grusåttan”. Micke Ekvall har haft rekordet på den banan sedan 7 år tillbaka men numera kan Jonathan Grahn stoltsera med att ha avverkat grusåttan snabbast av alla när han segrade med tiden 22.53. I fjol vann Maxwell Dumbrell med tiden 25.26, han var då de enda under 26 minuter. I år var det 15 löpare som sprang under 26 minuter, vilket lyft! Jonathans tid visar att formen är ruskigt bra och att det lär fortsätta bli fina prestationer under året. Snabbaste dam var Johanna Lasson med 26.36.

Två duktiga Göteborgslöpare, Olle Meijer och Anders Grahl valde att springa i Barcelona istället och där springa maraton. Båda sprang sina snabbaste maror någonsin, Olle med tiden 2.19.28 och Grahl med 2.25.00.

Jonas Glans debuterade på halvmaran genom att springa i Malaga. Han var anmäld till Barcelona men har varit sjuk och har missat mycket träning under årets första månader. Så debuten blev i Malaga och det vart ingen dålig debut, 1.02.44 är den nionde bästa tiden i Sverige genom tiderna. Det är dessutom under den svenska nomineringsgränsen till EM. Innan Almgrens 59.23 hade tiden 62.44 varit en succé och bara lite över minuten från det svenska rekordet. Men Almgrens tid har ritat om kartan och jag misstänker att Jonas har klart snabbare tider i kroppen om han får vara hel och frisk. Tiden räcket till en fjärde plats i loppet där segraren hade 60.13.

Jonas som mycket generöst skickar ut ett nyhetsbrev skrev i det senaste om känslan av att bli av med ett svenskt rekord:

Om jag skulle beskriva det med ett ord; Förjävligt. Med en hel mening; Det känns knäckande, tråkigt, hopplöst och som en eskalering av min existentiella kris som löpare.
Nej, riktigt så illa är det faktiskt inte. När Andreas Almgren under januari tog mitt svenska rekord på 10 km ifrån mig var jag helt inställd på att det skulle ske. Andreas har under de senaste 2–3 åren visat att han är en löpare av högsta världsklass och det var därmed inte en fråga om han skulle ta rekordet utan snarare när. Jag har haft tid till att proaktivt bearbeta sorgen.

Detta är bara ett lite citat från ett längre inlägg i hans nyhetsbrev. Lite med glimten i ögat.

I Malaga var även Tony Hatefnejad på plats, 1.10.37, Andreas Lundegård 1.10.41 och Martin Holm 1.10.57. Malin Gibrand hade 1.24.50.

Otto Kingstedt sprang också halvmaran i helgen, det var i Gent och resultatet var så bra att det blev ett nytt världsrekord för döva. Tiden 1.03.48 imponerar stort.

Superveteranen Fredrik Uhrbom sprang halvmaran i Haag, 1.10.42. Fredrik som 2010 hade 1.05 har alltså bara tappat ca 5 minuter på 14 år, grymt! I Haag var det även ett 10 km lopp, där blev Annelie Blomqvist åtta med 37.57.

I Elche utanför Alicante var det också en halvmara i helgen, i fjol var det flera svenskar på plats. I år hittar jag inte så många svenskar men en Jennie Lorentsson segrade i klassen K40.

Nästa helg väntar det 10 000 meter i USA och ett förmodat nytt svenskt rekord, något trevligt att se fram mot. Något annat är nya Spring som trycks nästa vecka vill du prenumerera och hänga med om vad som händer inom svensk löpning, kolla in här:  https://springlfa.se/shop/

Fyra snabba killar under helgen som gick. Foto: Deca text & bild
Vårtävling med Solvikingarna i Skatås Göteborg.
Vårtävlingarna som anordnas av Solvikingarna brukar vara ett av de startskott som inleder säsongen varje år.
Den första vintertävlingen sträcker sig 8 km.
Vårtävlingarna arrangeras andra och tredje lördagen i mars varje år. Tävlingsbana är ”grusåttan” i Skatås som mäter knappt 8 km. Första lördagen är det ett varv som gäller och veckan därpå kan du välja på två eller fyra varv. Resultaten från 8 km och 16 km räknas också ihop till en kombinerad tävling.
Tävlingen har en lång tradition som går tillbaka ända till 60-talet och är något av en kick-off för tävlingssäsongen i Göteborgsområde. Det är alltid en blandning av motionärer och lokala elitlöpare som vill se hur vinterträningen fungerat. Starten kan påminna om kalvar som släpps ut på grönbete med full fart från början. Foto: Daniel Jirblad, printbild.se 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X