Få en pangstart på 2024 – häng med på träningsresa till Marrakech!

  0
  191

  Den 27 januari till 3 februari 2024 har du chansen att hänga med på ett löparäventyr med mycket träning, upplevelser och ett lopp i mytomspunna Marrakech. Vi har tagit pulsen på Frida Södermark – en av tränarna på resan.

  Morgonpass till vår alldeles egen ”lejonklippa” med utsikt över hela Marrakech.

  Snart är det dags för den årliga träningsresan till Marrakech i Marocko!

  – Ja, det ser vi fram emot hela året. Det är otroligt skönt att kunna träna och springa i svensk sommar mitt i vintern. Jag har inte exakt räkning på hur många gånger vi genomfört resan men jag tror vi är uppe i sju-åtta år nu och det säger mycket om hur bra jag tycker det är eftersom jag samlar på länder – det ska vara riktigt bra om jag åker tillbaka till ett ställe.

  Frida Södermark på en av banorna vi använder för intervaller.

  Resan inleds i princip direkt med halvmaran eller maratonloppet på söndagsmorgonen 28 januari?

  – Det stämmer och det kan tyckas låta som ett knasigt upplägg, men har visat sig passa perfekt då vi vill att resan främst ska fungera som ett träningsläger. Hade loppet legat i slutet eller mitten av resan hade ingen ”vågat” träna innan och efteråt hade vi inte haft så mycket tid kvar. Med andra ord – ta loppet som en tidig formcheck eller avstamp, kalla det vad du vill, innan säsongen eller ett äventyrligt långpass då man springer genom många delar av den mångfacetterade staden. Dessutom är banan platt så det finns chans att göra ett bra resultat. Efteråt tar vi en lugn måndag med rörlighet och en liten återhämtningsutmaning innan träningen drar igång mer på allvar.

  Coach BG visar löpriktningen.
  En av ”våra” banor i direkt närhet av hotellet där vi bor.

  Hur ser träningsupplägget för veckan ut?

  – Som nämnt ovan börjar vi med loppet som man tar sig an på valfritt sätt och fortsätter sedan som en träningsresa där vårt fokus är att alla ska få så mycket träning och inspiration som möjligt med sig hem som start på säsongen. Vi varvar distans, återhämtningsjogging, styrka och fartträning där det alltid erbjuds minst två pass om dagen. Men du väljer själv vad du vill delta på. Vi har flera erfarna tränare med på resan som hjälper dig att anpassa träningen efter dina förutsättningar och mål. Dessutom blir det föreläsningar om träningsupplägg och motivation.

  Behöver jag vara en duktig löpare för att följa med på resan?’

  – Nej, absolut inte. Alla nivåer är välkomna och har nytta av träningslägret.

  Löpning i gnistrande vackra Atlasbergen.

  En dag åker ni upp till Atlasbergen. Vad händer under den dagen?

  – Denna dag är en riktig favorit. Vi åker buss till Imlil som är utgångspunkten för äventyr i Atlasbergen. På plats delar vi in oss i fart och distansgrupper, där alla blir ledda av lokala guider som vi samarbetat med många år och vet hur vi vill ta oss fram. Jbel Toubkal med sina 4 167 meter över havet är den högsta bergstoppen i Nordafrika och bjuder på magiska vyer både nedifrån och uppifrån. Att bestiga den är möjligt för den hugade men ett tufft projekt om än möjligt på en dag då Imlil redan ligger på cirka 2 000 meters höjd. De flesta i vår grupp brukar dock följa med på en tur genom lokala byar och på slingriga stigar i området som avslutas med en fantastisk lunch på någon av de soliga terrasserna som belöning för dagens löpning.

  Träning vid poolkanten.

  Vad kan du berätta om Marrakech som stad?

  – Marrakech är som du tänker dig från sagorna i tusen och en natt. Torget Djema El Fna sjuder av liv i skymningen med sagoberättare, ormtjusare, restaurangtält och oändligt med orientaliska varor att pruta på. Den kallas för den rosa staden då byggnaderna i de centrala delarna har just denna färg. Centrum ligger på ungefär två kilometers gångavstånd från hotellet där man passerar parker och den centrala moskén på vägen. Under måndagen tar vi en tur tillsammans för att visa deltagarna några av de intressanta ställena och berätta lite om stadens historia. Någon morgon tar jag med er på en morgonjogg i medinan, marknaden, där det är ”springafelgaranti” trots att jag känner staden som hemma, men det hör till och är något man inte får missa.

  Morgonjogg i Marrakech.

  Utöver träning och lopp, vad kan era gäster mer förvänta sig av veckan i Marrakech?

  – För mig är äventyret alltid i fokus under en resa och det bästa sättet att upptäcka nya platser är löpandes. Jag samlar på upplevelser och i Marrakech finns det oändligt många. Mycket av träningen bedriver vi i parkerna nära hotellet men på distanspassen får alla se olika delar av staden. En favorit är turen till det vi själva kallar Lejonklippan med fin utsikt i alla väderstreck i den i övrigt platta staden. Mellan träningspassen finns tid till att själv utforska staden, besöka en typisk hamam för att bli skrubbad från topp till tå eller så tar man med sig ett gäng böcker och läser vid hotellets pool. Vi kommer även att tipsa om andra aktiviteter som går att genomföra under veckan utöver träningen.

  Vad smakar väl bättre än tagine efter ett löparäventyr i Atlasbergen?

  Hur är maten i Marrakech?

  – I Marocko äter man couscous och tagine. Tagine är ett slags långkok i toppig lergryta och kan bestå av lamm, kyckling, annat kött eller vegetariskt. På hotellet där vi har halvpension har middagsbuffén olika teman varje dag men mustiga taginer finns alltid på plats. Vid frukosten finns en kvinna som steker ett slags traditionellt bröd och när vi kommer brukar hon få mycket att göra. I övrigt finns allt du kan önska på frukosten inklusive färska juicer. Te är grejen och om du ska köpa något på marknaden brukar ett glas te ingå i förhandlingen.

  Ledarna och tränarna på resan: B-G Nilensjö, Micke Grip, Frida Södermark och David Pantzare.

  Vilka är ledarna/tränarna som är med och vad kan de bidra med för att förbättra just mig som löpare?

  – Jag själv bidrar med motivation, inspiration och träningsglädje. Tar med er på distanspass och låter er springa vilse i medinan, haha. Kommer se till att ni får med er massor av träningsupplevelser att plocka fram som motivation hemma under säsongen när det ibland går tungt. BG Nilensjö, chefredaktör här på Magasin Spring, lägger upp fartpassen, delar med sig av tekniktips och ser till att ni får ut maximalt av träningen. Han kommer även, liksom jag, hålla i en föreläsning under veckan som handlar om träningsupplägg och visste du inte vad tröskelträning är innan så kommer du bli varse. David Pantzare, själv en duktig löpare, ser till att alla oavsett nivå hänger med och delar med sig av tips på olika sätt. Vårt mål är att alla ska få med sig så mycket träningskunskap och adekvata pass som möjligt att använda ”hemma”. Mikael Grip, grundare av resan, är lite av spindeln i nätet och ser till att allting runt omkring fungerar som det ska och har också gått om löpartips att dela med sig av. Mikael har också varit i Marrakech och Marocko massor med gånger och ”kan” stan bättre än de flesta.

  I Marocko är det mintte som gäller.

  Hur är läget i Marrakech och Marocko efter jordbävningen?

  – Jordbävningen drabbade mest befolkningen i delar av Atlasbergen, även om en del byggnader i gamla delar av Marrakech delvis rasade. Vi tog direkt kontakt med ”våra” guider och det var förstås otroligt skönt att alla är oskadda. Normalt sett brukar det gå många årtionden mellan jordbävningar i samma områden. Marrakech och Marocko lever mycket på turism, så det känns extra bra att komma tillbaka igen och stötta på det vis vi gör.

  2023 års gäng vid poolkanten på hotellet där vi bor.

  Hur länge är anmälan öppen?

  – Den är öppen tills resan är fullbokad, men som senast till den 31 december så vi hinner planera för alla på bästa sätt. För att inte förlora närheten och den personliga kontakten till våra deltagare så begränsar vi antalet gäster till cirka 25 deltagare, i nuläget finns det fem platser kvar.

  Mer information och anmälan hittar du på www.springmarrakech.se

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här