Fanny bytte sport och vann Karhu Run

Nyheter  

Fanny Ek på väg mot segern i nya Karhu Run i Västervik. Foto: Peter Holgersson/Runpix

Från elitspelare i handboll till löpare av bra nationell klass. En ovanlig resa för en 29-åring.

– Ja, ha, ha. Arrangören hajade till när jag berättade att det var mitt första 800-meterslopp. Men jag bryr mig inte, jag känner mig ung, säger Fanny om bandebuten i vintras.

Hon har spelat handboll i elitserien med Hallby från Jönköping och också lirat en del i allsvenskan.

– Men, elitserien var tuff. Vi gick upp och ramlade ur direkt.

Som vänsterskytt fick Fanny ofta spela högernia. Det blev ett och annat mål från den kanten.

Fa_3

Seger-Fanny. Foto: Peter Holgersson/Runpix

– Jo, jag är ju ganska lång och hade hyfsat lätt att komma över försvarsmuren.

För fyra år sedan insåg Fanny att det inte var handbollen hon gillade mest, det var löpningen på planen och vid sidan om som lockade.

Därför släppte hon handbollen.

– När jag flyttade till Västervik så kom jag i kontakt med Tjust Bike And Running Club och träffade tränaren (Arne Ljungblad) som tyckte att jag skulle börja träna mer seriöst och på den vägen är det.

Fa_2

Cecilia Kleist hängde länge med Fanny Ek i sommarvackra Västervik. Foto: Peter Holgersson/Runpix

Erfarenheten på bana är ännu inte speciellt stor. Men 2.09 på 800 meter och 4.22 på 1 500 meter är inga dåliga tider av en nybörjare.

– Jag är lite sugen att prova lite längre sträckor. På Karlstad GP 2 augusti kanske jag kommer att testa 3 000 meter. Tror nog att det blir min distans på SM.

Du som är lång borde du inte prova hinderlöpning. 3 000 meter hinder känns självklart?

– Kanske. Jag har faktiskt smygtränat lite. Dessutom har jag sysslat med ridsport så hindervana har jag. Det kan mycket väl bli så i framtiden.

Fa_4

Där satt den. Foto: Peter Holgersson/Runpix

I Karhu Run i sommarfagra Västervik på ostkusten så hade hon sällskap av Cecilia Kleist, IK Akele, fram tills det var 500 meter kvar.

– Jag vet ju att ”Cissi” är stark, men jag har en bra spurt och det räckte, berättar Fanny som klockades för 22.03 på den drygt sex kilometer långa banan. Kleist slutade tvåa tio sekunder efter Fanny. Dessa två stod i särklass.

På herrsidan ville en del duktiga löpare från Norrköping se Västervik på nära håll. Topp-trion har alla anknytning till 011-området. Vann gjorde Marcus Gustafsson, Spårvägens FK, med 20 minuter blankt, Sju sekunder före 18-årige talangen Alexander Palm, IK Norrköping Friidrott. Klubbkompisen Oskar Danielson, knep tredjeplatsen med 20.39.

Fa_6

Sköna vyer i Karhu Run. Herrvinnaren Marcus Gustafsson strax före tvåan Alexander Palm. Foto: P.H/Runpix

Att starta ett nytt stadslopp verkar vara en säker källa till framgång. Trots den hårda konkurrensen från alla lopp som finns i löparkalendern så drog premiären av Karhu Run 700 deltagare.

– En siffra vi är supernöjda med. När vi började jobba med det här så sa vi att 300 var en bra siffra första året, berättar tävlingsledaren Mikael Skännestig.

Varifrån kom idén om ett nytt lopp?

– Det fanns inget lopp i Västervik. Vi inom ishockeyn tyckte att det saknades en happening på sommaren och vi ville ha något att samlas runt. Därför blev det ett motionslopp. Cirka 50 personer inom Västerviks IK har arbetat med arrangemanget, säger Skännestig.

Fa_7

Starten för ett nytt motionslopp i Västervik. Foto: Peter Holgersson/Runpix

I mars började skisserna dras upp för en publikfriande runda i centrala Västervik.

– Till slut hittade vi den perfekta sträckningen. Bland annat springer vi genom centrum fyra gånger. Något som uppskattas av både löpare och publik. Dessutom finns det många fantastiska vyer vid vattnet. Den här framgången gör oss taggade att göra ett ännu bättre lopp nästa år, säger en lycklig Mikael Skännestig.

 Dela på Facebook