Emil Millán de la Oliva hade målsättningen klar för sig. Det skulle bli banrekord i NKPG City Norrköpings Stadslopp 10 K. ”Det var det som gällde. Jag gick ut stenhårt”, sa Emil efter den imponerande insatsen.

Emil Millán de la Oliva satte på till synes lätta ben nytt banrekord i NKPG City Norrköpings Stadslopp 10 K. Foto: Tony Oldenburg

NKPG City Norrköpings Stadslopp firade på onsdagskvällen tioårsjubileum. Banrekordet för herrar på 10 kilometer hade stått sig sedan 2016, då etiopiern Yetsedaw Minale noterade 29.37.

Banan genom Norrköping har en flack första kilometer och en lika lätt avslutande kilometer, däremellan springer deltagarna i ett stundtals knixigt industrilandskap och också uppför en hyfsat brant backe. Detta görs två gånger för de som springer 10 kilometer.

– Jag ville ha ett snabbt första varv till att börja med. Jag öppnade på cirka 2.38 på första kilometern, berättade Emil som är född och uppvuxen i Norrköping, men tävlar för Eskilstuna FI.

Startnummer 1 Emil Millán de la Oliva hade bestämt sig. Det var banrekord som gällde. Foto: Magnus Andersson

Första varvet, efter 5 kilometer, passerade Emil på 14.37 i solklar ledning. På andra varvet kommer de snabba löparna ifatt de som inte har så bråttom på 5 kilometer. Trots att Emil hade förcyklister framför sig, så fick han kryssa en del för att ta sig framåt på snabbaste sätt.

Ändå blev det 29.33 och ett nytt banrekord på den kontrollmätta banan.

– Det känns riktigt härligt och ett bra formbesked. Det stora målet i höst är att knäcka det svenska rekordet på halvmaraton i Valencia, sa 21-åringen om den stundande utmaningen i oktober.

45-årige superveteranden Adhanom Abraha slutade tvåa. Foto: Tony Oldenburg

Två slutade Emils klubbkompis, Adhanom Abraha med 30.53. Erik Linnér, IFK Umeå, kom på tredjeplats med 32.20 i det fina löparvädret med nästan ingen vind och skön sensommarvärme.

På halva distansen 5 kilometer, segrade Fredrik Johansson, IK Akele, med 15.33, före Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, 16.10 och Andreas Törnqvist, OK Denseln, 16.57.

Anastasia Denisova på väg mot segern. Foto: Tony Oldenburg

På damernas 10 kilometer var Anastasia Denisova, Keep up running club, starkast och kunde vinna med tiden 34.40. En dryg minut från gällande banrekord.

– Jag är lite sliten och inte i toppform just nu. Men det var kul att besegra Hanna, konstaterade Anastasia med segerkransen runt halsen.

Efter cirka tre kilometers löpning hade Hanna Lindholm kontakt med Anastasia Denisova. Foto: Magnus Andersson

Hanna Lindholm, som både sprungit VM-maran och EM-maran i sommar, landade på 35.13 och slutade på andraplats. Johanna Eriksson, Motala AIF, slutade trea med 36.57.

Frida Michold, IK Akele, vann 5 kilometer med tiden 18.04, närmast före Weronica Brzuchalska 18.30. Yevheniia Veremeienko, OK Denseln, tog hand om tredjeplatsen med 18.58.

Cirka 1 600 deltagare var med i det tioråsjubilerande motionseventet, varav 700 deltagare i barnens Lilla Lundbergsloppet.

Resultat, NKPG City Norrköpings Stadslopp 2022: