Fler och fler tjejer springer Höstmilen

  0
  26

  På söndag är det dags för klassiska Höstmilen, strax utanför Norrköping. Springlfa.se tog ett snack med tävlingsledaren Jimmy Dahl, från arrangörsklubben OK Kolmården.

  Höstmilen
  Olle Kalered, GoIF Tjalve, vann förra årets Höstmil före terrängkungar som Abraham Adhanom (nyligen dubbel SM-guldmedaljör på terräng-SM) och Andreas Åhwall. Kanske kommer någon av dem till start på söndag. Arkivbild: Mikael Grip

  Det verkar bli ett rejält höstväder på söndag?

  – Det ser ut att bli ganska bra förhållanden tycker jag. Höstväder ska det såklart vara när det är Höstmilen som avgörs och så mycket sol ser det tyvärr inte ut att bli i år. Men vi ser ut att klara oss utan regn och det verkar bli en ganska behaglig temperatur för våra deltagare med cirka 10-12 grader i luften. Jag tror att det blir en riktigt fin tävlingsdag!

  Vilken gång i ordningen arrangeras Höstmilen och finns det några nyheter i år?

  – Höstmilen har arrangerats varje år sedan 1971 så nu kör vi för 44:e gången. Egentligen är det inga stora nyheter för i år utan vi ångar på för fullt på samma grund som tidigare med målet att alla deltagare ska få en rolig och trevlig väg från start till mål. Men vi har haft ett gäng flitiga funktionärer i föreningen som har förbättrat våra banor på ett par punkter, där det bland annat har lagts ut spänger på några av de blötaste delarna på långa banan – det tror jag att många deltagare kommer att uppskatta!

  Berätta något om den 10,6 kilometer långa banan?

  – Starten går vid parkeringen till Sörsjöns badplats och banan slingrar sig därifrån fram på en krokig och vacker grusväg utmed flera sjöar. Efter 2 km avgörs spurtpriset och efter ytterligare 4 km når löparna vätskekontrollen så att får nya krafter innan de lämnar grusvägen och ger sig på den berömda Höstmilen-backen. Här stiger banan mer än 100 höjdmeter över en kilometer och därefter följer några kilometer utmanande skogstigar fram till målet vid Lillsjön.

  Hur många deltagare räknar ni med?

  – Ordinarie anmälan går ut vid midnatt onsdag den här veckan. Vi närmar oss 700 anmälda just nu och med de som anmäler sig på plats på tävlingsdagen borde vi hamna mellan 800-900 deltagare. De senaste åren har det varit markant fler killar än tjejer på långa banan, men i år ser det ut att bli över 30 procent fler i tjejklassen vilket såklart är roligt. Jag vill även passa på att upplysa om att vi kommer ta emot efteranmälan till ordinarie anmälningsavgift i samband med nummerlappsutdelningen i InterSports butik på Ingelsta på lördag klockan 10-16, där de som redan anmält sig kan hämta ut sin nummerlapp och även fynda löparskor.

  DSC_4671
  Cecilia Kleist, IK Akele, vann Höstmilen förra året. Arkivbild: Mikael Grip

  Finns det några elitlöpare anmälda?

  – Bland tjejerna på långa banan ser det ut att kunna bli en ganska spännande uppgörelse i år där jag tror på bra tider från Elmina Saksi (1:a Bråviksloppet halvmara, 8:a Stadsloppet), Rebecca B. Fredriksson (1:a Bråviksloppet 10 km), Kristina Häggström Wedding (2:a Höstmilen 2013) och Frida Södermark som vann Höstmilen 2009. På herrsidan tror jag vi kommer att få se våra egna vassa orienterare Oskar Leinonen och Ville Johansson långt fram, men det kommer säkert in fler snabba grabbar i startlistan innan starten går på söndag.

  Vad betyder Höstmilen för klubben?

  – I OK Kolmården är Höstmilen ett av årets två viktigaste arrangemang (tillsammans med -orienteringstävlingen KolmårdsDubbeln). Dels är det såklart en viktig inkomstkälla för en ideell idrottsförening, men det är även en väldigt trevlig arbetsdag då man tillsammans med klubbkamraterna får möta massor med glada löpare.

  Varför ska man enligt dig springa Höstmilen?

  – Till att börja med tycker jag att det är en väldigt rolig bana att springa, kanske mest för att den skiljer sig från de flesta andra tävlingar. Man får både en förhållandevis snabblöpt grusväg där man kan hålla högt tempo och en utmanande avslutning på fina små skogsstigar över berghällarna. De gånger jag har sprungit själv har jag även överraskats av den goda stämningen i klungan. Den missar man kanske om man är för snabb, men runt 60-minuters tempo finns det många trevliga likasinnade löpare att ta ett par ord med utmed banan. Så för mig är det en trevlig avslutning på löparsäsongen.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här