Hem Intervjuer Formtoppad Andreas är redo för VM

Formtoppad Andreas är redo för VM

0

Springlfa.se fick en sista intervju med det svenska 800-metershoppet Andreas Almgren bara timmar innan försöksloppet i VM.

JVM 2014, Eugene
Andreas Almgren gör en superintressant VM-debut på lördagsmorgonen svensk tid. Arkivbild: Deca Text&Bild

Hur är känslan i kropp och huvud inför försöken?
– Det känns riktigt bra, benen känns väldigt lätta och formen är bättre än någonsin. Jag känner mig redo och hoppas att jag kan slåss om en semifinalplats.
Kan du berätta lite om uppladdningen och hur du har tränat inför VM?
– Direkt efter Bauhaus-galan tränade jag väldigt hårt, la in lite fler lopp under passen och körde lite längre. Runt två veckor innan körde jag de sista mjölksyrapassen och sista veckan har jag mest tagit det lugnt och kört snabbhet och lite lätt flås.
Har du haft något träningslopp där du kunnat jämföra tider från förr och hur har det gått i sådana fall?
– Sprang en 500-ing vid samma tidpunkt som innan JVM förra året och nu gick den 1,7 sekund snabbare.
Hur tänker du taktiskt inför försöken? Du är ju inte känd för att fega direkt utan vill gärna styra loppen själv.

– Det är egentligen efter första kurvan som jag bestämmer hur jag vill positionera mig. Har massor av planer på hur jag ska lägga upp loppet och när jag vet hur de andra har tänkt springa kan jag ta den plan som passar bäst.

Andreas har haft bra träningsveckor den sista tiden  inför VM.

Har du haft några problem med den omtalade förorenade luften i Peking?

– Nej, det har funkat väldigt bra för mig. Tror att det påverkar mer om man tänker på det för mycket.
Du, den där härliga dansen…var kommer den ifrån och kan det vara läge att köra den innan start för att distrahera motståndarna?
– Ha, ha, den var väl inne för några år sedan och jag lärde mig den då. Tror nog att jag väljer att spara energin istället. Dessutom är den lite svår att göra med spikes.
Har du någon given ritual som du alltid ”måste” göra innan ett lopp?
– Nej, egentligen inte. Finns så mycket som kan hända innan starten som kan påverka ritualen, så försöker bara att vara avspänd och göra min uppvärmning.
Andreas springer i det femte heatet (start 06.22 svensk tid lördag morgon) av sex. Tre första i varje heat plus sex tider går vidare till semifinal. Det kan vara ett bra läge att starta så sent, när man vet hur fort de övriga heaten har gått.
– Yes, alltid skönt att veta vilka tider som ligger på ”lucky loser”.

Andreas i Turebergs linne.

Andreas är rankad femma i sitt heat med sitt personliga rekord 1.45,59. Toppnamnen är polacken Adam Kszczot och kenyanen Alfred Kipketer som har personliga rekord på 1.43,30 och 1.43,59. Personliga rekord båda varit nära den här säsongen. Ranking är en sak, verklighet än annan. Det blir grymt att följa dig i VM. Stort lycka till och tack för intervjun.
– Tack själv, säger den ödmjuke talangen som känner att förberedelserna varit optimala inför Världsmästerskapen i Peking.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X