Hem Blogginlägg Redaktören har ordet Fråga till Svenska Friidrottsförbundet om motionslopp under hösten

Fråga till Svenska Friidrottsförbundet om motionslopp under hösten

0

Vad gör Svenska Friidrottsförbundet med ordförande Johan Storåkers och generalsekreterare Stefan Olsson i spetsen för att påverka att motionsloppen under hösten kan få rimliga förutsättningar att arrangeras?

Blir det några motionslopp i Sverige under hösten och vad gör Svenska Friidrottsförbundet för att det ska bli verklighet? Arkivbild: Mikael Grip

De stora arrangörerna har redan kastat in handduken och ställt in. Men det finns många mindre arrangörer som fortfarande hoppas på att kunna genomföra sina lopp under september och oktober.

Så länge lagstiftningen bara tillåter 50 personer vid offentliga tillställningar, så blir det nästan omöjligt att arrangera lopp. Många av höstens lopp har mellan 500-2 000 deltagare. Självklart ska vi hela tiden respektera smittspridningsrisken för corona. Men det är mycket som är ologiskt i dessa tider.

Det är okej att vara 500 personer på många av våra badplatser under en och samma dag. Det är okej att trängas i köpcentrum med tusentals besökare under en dag. Kolmårdens Djurpark har själva satt gränsen vid 4 000 besökare på djurdelen varje dag under hela sommaren och de har besökare från hela Sverige. Det finns många, många fler exempel på detta.

Det är inte okej att arrangera lopp med mer än 50 personer under ett par timmar. Lopp som i de flesta fall är extremt lokala och 99 procent av deltagarna är från närområdet. Det finns minimal risk för smittspridning runt om i landet, som till exempel vid Stockholm Marathon som lockar deltagare från hela Sverige och även från många andra länder ett normalår. Det skulle till och med gå att skriva in i inbjudan att ett visst lopp bara tar emot deltagare som bor i den kommunen eller det länet, vilket man vill. Allt för att minska risken för smittspridning.

Hur många deltog i lopp med förkylningssymtom och feber innan coronan? Försvinnande få får vi hoppas.

Hur många lägger sig på en badstrand med lite snorighet eller ont i huvudet? Betydligt fler än som springer lopp.

Johan Storåkers och Svenska Friidrottsförbundet skulle kunna föreslå Riksidrottsförbundet, RF, om en höjning av gränsen till 500 personer vid motionslopp under hösten. Det förslaget skulle RF sedan kunna ta vidare till ansvarigt statsråd och regeringen. Vid en gräns på 500 personer skulle de flesta motionslopp kunna genomföras under hösten, självklart med anpassningar och nya förhållningsregler.

Som arrangör skulle det gå att anpassa startgrupperna så att det aldrig är mer än 500 personer på banan och efter avverkat lopp skickas deltagarna vänligt men bestämt bort från tävlingsområdet. Det skulle gå att göra med 200-300 deltagare också som max på banan för att öka säkerheten ytterligare.  Deltagarna får tydliga förhållningsregler om att det inte är okej att ligga kloss i rygg, utan håll minst en meters avstånd, eller spring om.

Folkhälsomyndigheten hyllar svenskarna för att de följer de uppsatta rekommendationerna och att det är därför antalet som insjuknar i coivd-19 sjunker. Det känns inte helt sant.

Demonstrationer, studentfirande, midsommar och semesterfirande har fått FHM att höja på ögonbrynen och ropa på att nu kommer smittan att spridas och dödstalen att stiga. Men det har inte hänt, istället sjunker antalet som blir sjuka i covid-19 drastiskt i Sverige, vilket förstås är positivt.

Löparglädje. Arkivbild: Magnus Andersson

I Finland får man sedan 14 maj arrangera event upp till 500 personer om vissa uppsatta regler efterlevs. Från och med 1 augusti går det att arrangera event med mer än 500 personer i Finland, med speciella riktlinjer. Finland har som mål att ta bort alla begränsningar när det gäller antalet personer vid offentliga sammankomster från och med 1 oktober.

Att arrangera mindre lokala lopp i Sverige kommer inte att ge upphov till någon andra våg av smittspridning, det är min absoluta känsla och lekmannamässiga åsikt. Däremot kan det få fart på glädjen och en bättre folkhälsa, både psykiskt och fysiskt.

Så Svenska Friidrottsförbundet, vad görs i frågan? Lobbas det något, eller sitter man helt still i båten och bara följer det som händer? Svenska Fotbollsförbundet lobbade exemplariskt hårt och visade en plan som höll för att få igång Allsvenskan, utan publik. Att det går hyfsat bra att arrangera arenatävlingar med ett maxtak på 50 personer, har vi redan sett många goda exempel på, men nu är det dags att ta nästa steg. Låt inte motionsloppen falla i glömska.

Utan att veta kan jag tänka mig att det lobbas rätt hårt för att kunna släppa in så mycket publik det bara går i Allsvenskan under hösten. Och då är det inga 500 personer det handlar om.

Det vore väl en optimal lösning att låta motionslopp i början av september bli ”försökskaniner” för en höjning av lagen om max antal personer vid offentliga sammankomster.

Vad säger Johan Storåkers och/eller Stefan Olsson?

Föregående artikelÅrsbästa av Kramer i Göteborg
Nästa artikelDags för SM i halvmaraton på Anderstorps motorbana
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X