Hem Blogginlägg Från 53.37 till 46.57 på mindre än ett år

Från 53.37 till 46.57 på mindre än ett år

0

Nu har jag snart levt mitt första år som långdistanslöpare och det har gått bättre än vad jag ens vågat drömma om! Jag förstod att jag såklart jag skulle kunna slipa på mitt personbästa en del nu när jag helt och hållet ägnar mig åt långdistanslöpning, men jag trodde att jag kanske skulle hamna runt 49 min någonstans, snarare än 47. Helt klart över förväntan som sagt! Jag har ju faktiskt inte tränat speciellt hårt alls bara för att kroppen skulle få ett år att bara vänja sig. Hela vintern joggade jag en mil två gånger i veckan, körde lite styrka och lite intervaller emellanåt. Sen framåt våren bytte jag en av milrundorna mot ett tröskelpass på 5 km. Så än så länge har jag faktiskt aldrig kört långpass som är längre än en mil.

Själva persloppet gick i söndags (Stålisloppet i Sandviken) och jag lyckades pricka formen fenomenalt bra! Jag kände direkt att jag hade fantastiska ben och under loppet kan jag faktiskt inte riktigt komma ihåg att det var jobbigt en enda gång. Nu så här i efterhand tror jag att jag hade kunnat kapa ett par sekunder till, men under loppet var jag så nöjd med att se vilka tider jag klockade varje kilometer på, så då vågade jag inte trycka på mer av rädsla att jag skulle gå för hårt och sumpa den här chansen till en bra tid. En gång under min karriär som sprinter kan jag komma ihåg att jag har haft lika lätta ben. En formtoppsfullträff som sagt! När jag kom hem antecknade jag direkt vad jag hade gjort de sista tre veckorna före loppet för att spara upplägget. Här är det om ni är nyfikna:

Vecka 1
2x3x200 m, 6 min vila, 12 min serievila
Vilodag
5 km tröskel
Vilodag
10 km långpass
Vilodag
Spänstträning och stabilitetsstyrka

Vecka 2
Vilodag
5 km maxlopp
Vilodag
Vilodag
Helkroppsstyrka
2x2x200 m, 5 min vila, 10 min serievila
10 km långsamt

Vecka 3
Vilodag
5 km maxlopp
Vilodag
Vilodag
Vilodag
Tävlingsuppvärming + spänst (4×4 tonushopp som avslutning gör susen!)
Tävling

Detta upplägg funkade hur bra som helst för mig uppenbarligen. Jag måste helt klart testa det igen och se om det har samma effekt nästa gång jag vill toppa formen.

Och nu då? Jag hade ju tänkt att springa under 47.30 skulle vara mitt mål till nästa säsong …  jag får väl slå till med under 45 min istället då! Det känns riktigt tufft det, men under det kommande året ska accelerera träningen en del och jag hoppas att det ska vara tillräckligt för att jag ska kunna klara det målet. Nu ser jag i alla fall väldigt mycket fram emot att få köra på hårdare i höst och vinter!

De tre supersnabba löparna Viktoria, Erica och Carola har jag inte en chans mot … än så länge!

Föregående artikelDagens medlem…
Nästa artikelAtt aldrig ge sig
Snabba steg Namn: Emil Mann. Född: 1988. Bor: Hofors. Jobb: Översättare. Klubb: Hofors LK. Tränare: Ingen. Meriter: Distriktsmästare ett par gånger och så när en SM-final i sprint. Favoritsträcka: Än så länge måste jag nog säga 60 m, men om ett tag kommer det nog vara milen. Personliga rekord: 60 m: 7.21, 100 m: 11.33, 200 m: 22.80. Vill med löpningen: Se utveckling. Ser fram emot: Att lära mig så mycket som möjligt.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X