Ett mysterium

Frida Södermark  

Idag fick jag veta att det inte är teoretiskt möjligt för mig att springa en mara på under tre timmar. Intressant!

 

Jag var på en Sportscheck som jag vann i en tävling för några veckor sedan. Det var både det ena och det andra som testades, kommer knappt ihåg vad allt hette. Först blodtryck, lite vridande och vändande på ben och rygg, urinprov, blodprov, vikt och längd. Vad vågen visade var inget kul, men jag hade tydligen även växt 2,5 cm och är numera 172,6 cm lång, trodde man hade slutat med sånt. Sedan kom det riktiga testet – löpbandet. Dels var det ett test för mig själv då jag inte har löpt något på två veckor men sedan skulle min kapacitet också upp till bevis.

 

Jag fick sex elktroder påklistrade på kroppen, ett pulsband samt ett clips i örsnibben där de skulle ta blodprov mellan varje intervall. Efter att ha blivit fastspänd i ett säkerhetssele körde det igång. Varje intervall var 3 min med 30 sekunder emellan och det började med 9 km/h och stegrades sedan med 0,8 km/h för varje gång. Kändes bra, jag kunde springa, även om ljumsken gjorde sig påmind. Tycker det är lite läbbigt med löpband, känns som att det går så fort, fortare än det verkligen gör. Har dessutom pinsamma upplevelser från gymet då jag ramlat av färskt i minnet. Genomförde fem stycken. Tror jag skulle fixat någon mer om jag varit helt 100, men jag fick i alla fall reda på att min maxpuls är 190.

 

band

Säkerhetsselen och den lilla käcka nätbrynjan är på, nu är det bara att köra.

 

 

Sedan var det träff med läkaren för att titta på resultaten. Han frågade återigen om jag var säker på att jag gjort en tid på under 3 timmar på maran. Han hade nämligen under sina 20 år som yrkesverksam inte träffat på någon med mina resultat som fixar det. Han menade på att jag maximalt skulle klara 3:40, om ens det. Vad som inte stämde var laktat kurvan (mjölksyrekurvan) som sköt i höjden för snabbt. Han ville att vi skulle hålla kontakten för han kunde inte förstå hur detta hängde ihop, och jag ska bevisa att det är möjligt i Berlin i september om allt går som det ska.

kurva

Här är laktatkurvan. För att uppnå en tid på 2:55 på maran ska den blå kurvan hålla sig nedanför 4 mmol/l. 

 

Idag på Facebook har flera dragit parallellen till humlorna. De borde teoretiskt sett inte kunna flyga om man tittar på deras kroppsbyggnad. Är jag som en humla? Förhoppningsvis inte i kroppsformen även om jag har några kilo för mycket just nu. Frågan är hur jag ska ta detta resultat. Jag har visserligen inte tränat lika hårt och mycket de senaste veckorna men så sjukt mycket tror jag inte att jag har tappat i och med att jag ändå varit igång alternativt. Ett som är säkert är i alla fall att jag är taggad som tusan efter detta.

 

Provresultaten från blodet och urinen får jag på mailen inom kort. Blir spännande att se om dessa innehåller några mystiska ämnen. I det tecknade barnprogrammet En cell-sam historia från 1986 fick man ju lära sig att det finns en hel massa lustiga gubbar som bär omkring på grejer i kroppens vätskor, kommer ni ihåg? Jag rapporterar inom kort hur det förhåller sig.

 

robot

Örsnibben blev fint blå efter blodproven. Observera mitt öga – är jag en robot – där har vi kanske förklaringen? 

 Dela på Facebook