Hem Nyheter Häftig utmaning i Yxbacken Extreme Challenge by E2C

  Häftig utmaning i Yxbacken Extreme Challenge by E2C

  0

  Vissa lopp bli vi extra nyfikna på. Vad ligger bakom namnet Yxbacken Extreme Challenge by E2C.

  Deltagare på väg uppför Yxbacken. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  – Det är en rejäl utmaning i en alpin utförsbacke strax utanför Norrköping. Loppet arrangeras i den före detta stjärnans Pernilla Wibergs hemmabacke. Det är ett annat typ av lopp jämfört med de stadslopp jag brukar styra med, men det är ett riktigt häftigt event. Det är ett ovanligt lopp som man inte kan delta i varje dag, säger tävlingsledaren Mikael Grip.

  Pia Kind är van att springa i Yxbacken. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Hur går loppet till?

  – Deltagarna springer/går till att börja med uppför backen, mestadels i liftgatan. Det är ungefär 100 höjdmeter på de första 350 meterna. När man kommer upp är det några hundra meter platt löpning innan det bär nedåt i familjebacken. Det är inte jättebrant, men ändå ganska tekniskt. Väl nere igen så är det några hundra meter platt löpning, innan varvning. Detta ska göras fem varv. Totalt handlar det om sju kilometer, vilket kanske inte låter så mycket. Men kombinationen av löpning/gång och den branta uppförsbacken gör att det blir duktigt ansträngande.

  Att trycka ner låren med händerna är en bra teknik när det blir tungt i uppförsbacken. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Hur kom du på den här tokiga idén?

  – Vi var ett gäng från min egen klubb som körde det här konceptet på sommaren, ”bara som en kul grej”. Jag tänkte att flera kanske skulle vara sugna på ett annorlunda lopp och på den vägen är det. Den 7 oktober är det dags för tredje upplagan.

  Härlig bild från uppförsbacken. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Vad är den största utmaningen?

  – Att hushålla med krafterna. Det är lätt att dra på sig för mycket mjölksyra direkt i uppförsbacken. Inte ens de snabbaste löparna springer hela vägen uppför. En bra teknik är att gå snabbt och trycka ner låren med händerna.

  Uppe på toppen kan löparna njuta av en fantastisk vy över Bråviken. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Är loppet bara för extremt vältränade?

  – Nej, det skulle jag inte säga. Alla kan vara med. Det går också att korta ner antal varv om man vill, fast då är det utom tävlan. Det går också att välja att delta utan tidtagning.

  Vad får deltagarna under och efter loppet?

  – Under loppet bjuder en ICA-butik på godis och kaffe för de som behöver energipåfyllning vid varvningarna. Efter loppet bjuder samma ICA-butik på baguette och dryck. Ett bryggeri bidrar också med god alkoholfri dryck. På toppen av backen har vi en speaker som kör rejält med peppande musik och där finns det också en vattenstation. Vid start/varvning/mål har vi en proffsig speaker och en DJ som ser till att det peppas även i det området. Alla deltagare får också en medalj efter målgång.

  Yoie Bohlin kommer tillbaka till Yxbacken Extreme Challenge by E2C för att försöka vinna sin tredje seger av tre möjliga. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Vad får de snabbaste för priser?

  – Ettan, tvåan och trean i dam- och herrklass vinner presentkort på löparskor från Hoka och en fin och värdefull yxa, från intilliggande företaget Hults Bruk som tillverkar yxor. Det känns som ett passande pris. Dessutom lottar vi ut en hel del priser som vem som helst kan vinna oavsett hastighet i loppet.

  Även unga deltagare pallar Yxbacken Extreme Challenge by E2C. Arkivbild: Magnusmedia.nu

  Lycka till med eventet?

  – Tackar, det blir kul!

  Till hemsidan för Yxbacken Extreme Challenge by E2C:

  Direkt till anmälan:

  Mer om E2C: 

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X