Hem Blogginlägg BG Helsingborg Marathon 2015

Helsingborg Marathon 2015

0

För ett år sedan stod jag vid mållinjen, delade ut premiärnumret av Spring på premiären av Helsingborgs Marathon. Då ca 1600 marathonlöpare och 1400 stafettlöpare. I år nästan 1000 marathonlöpare och 1500 stafettlöpare, en bra prestation av Andreas och Simon.

Det är dock inte deras prestation jag ska blogga om, det är två av mina adepter som gjorde riktigt grymma prestationer. Min insats var att cykla rundor som en galning, langa vätska och peppa så gott jag kunde…

Andreas Berner om jag coachat ganska länge kunde ni läsa om i #1 av Spring 2014. Hans resa är helt galen, första året från 45 på milen till 35. Han var dock inte nöjd, i år har det fortsatt – 34:07 på 10km landsväg, 1:15:40 på halvmaran, flera SM medaljer i klassen M40. En otrolig resa…

Idag var det dags för andra maran, den första var i fjol på HBG premiär marathon, då var det fyra Götalöpare som hjälpte varandra fram till kanonresultat, Berner slutade då på 2:50:40. I år är han starkare, snabbare och mer erfaren – men de fyra skulle inte ha hjälp av varandra… Dessutom hade det varit en irriterad vad de senaste två veckorna, elak kramp som inte vill släppa. Behandlingar under veckan hade dock gjort susen. Vi satte ett tufft mål, 2:45. 3:53 tempo så långt det fungerar…

På fredag em träffades vi, gick igenom banan, var dryck skulle levereras, etc. Det var en laddad och fokuserad Andreas som gjort den klassiska åtgärden sista dagarna, flyttat ner i källaren hemma ☺

Innan jag går in på själva loppet så kort om Anna Bjurman, en Helsingborgstjej som jag tränat från och till under väldigt många år. I år har hon tagit ett jättekliv med låga 38 på milen och otroliga 1:22:26 på halvmaran. Bjurman kommer bli föremål för en artikel i Spring längre fram, därav en lite mer blygsam presentation. Ambitionen för dagen var dock tuff, 2:59:59 – en tid som skulle kräva väldigt mycket på den tuffa banan, vi tycket dock det kändes fel att satsa på typ 3:05. Den andra ambitionen var seger… Att vinna på hemmaplan var det viktigaste, tiden kom i andra hand.

Jag hann med ett eget tröskelpass och frukost innan jag kl.10:00 packade dotterns cykel och cykelkorg med en jäkla massa flaskor och började första etappen till 10km passeringen. Var där 10min för tidig och det blev en nervös väntan… Inte oväntat var det Henrik Orre som kom först, sedan Kenth Fransson från Göta… sedan kom det en klunga med 8-9 löpare, det var Berner som drog.. ambitionen 38:50, landade på 38:53. Galet bra start – vi kallar Berner för tröskelkungen, ingen kör så många och så bra tröskelpass som han. Det har gett honom förmågan att hitta tempo.

Bjurman skulle passera på 42:30, även hon kom i en klunga och det gick lite för fort, 41:55. Kan låta löjligt men har man tränat för att klara 4:15 tempo om det går optimalt och drivs med i ett lite högre tempo så finns risken att det straffar sig. Jag uppmuntrade dock till en perfekt öppning.. Med Bjurman är det så att hittar hon flowet så kan det bara rulla på, hon är extremt duktig på att springa långt.

Efter 10km var det stressigt att hinna till 15km och nästa depåstopp. Berner fortsatte enligt plan, gruppen hade dock splittrats, nu var de bara fyra kvar. Bjurman hade börjat tappa steget och var exakt enligt planen, dvs hade tappat försprånget. Hennes steg och kroppshållning visade dock att det var tufft. Hon hade ett stort försprång och hennes pannben är starkt, leder man finns det alltid energi.

Snabbt iväg till nästa stopp som var halvvägs – 1:21:37 på Berner och han såg ruskigt stark ut. Nu var det Berner och Ultralöparen Daniel Nilsson från Studenterna som låg tillsammans, ca 2,5 minut efter Kenth. Kenth är en av de värsta pannbenslöparna som finns, han ger allt från första steget och allt kan hända. Han bryter aldrig ihop men kan tappa lite fart i slutet. Det var fortsatt en intressant kamp om medaljerna efter Orre.

Bjurman hade 1:29,36 – dvs helt rätt men hon såg sliten ut. Skulle pannbenet orka 21km till?

Nästa stopp 30km, här hann jag bara kolla Berner för att sedan dra till 38km. 1:56:53, dvs klockrent… Nu skulle 4min tempo sista 12km räcka för sub 2:45. Daniel hade dock dragit ifrån och Berner fick springa helt själv och det är nu maran börjar. Kollade Annas passering via mobilen, 2:11,47 och sista 5km i 4:46 tempo. Hon hade det tufft men segern skulle hon lösa.

Vid 38km hade Kenth börjat tappa rejält, sliten i låren – men det pannbenet ☺ Berner jagade och sista 4km som jag följde meter för meter plockade han konstant. Kenth höll ut och korsade mållinjen på fina 2:45,24, trea i loppet. Berner, som sprang milen på 45 minuter för två års sedan gick i mål på 2:47,03 – under 40 minuter per mil och en fjärde plats. Man kan bara vara grymt imponerad. Måste också lyfta fram loppets femma, Tony Lavesson som satsade friskt och höll ihop det för att landa på 2:50, enligt mig Götas starkaste prestation denna dag. Även sexan var från Göta, Linus Eriksson.

Nu blev det en nervös väntan på Bjurman… till sist blev hon förannonserad och jag konstaterar att hon satte PB, 3:10,10, hon segrade och de sista 2km var de snabbaste efter halva loppet – det fanns krafter kvar. IS Götas Annelie blev trea och två av våra lag blev etta och tvåa i stafetten. Vi har en vision som säger att vi ska dominera i Skåne och vara tongivande i Sverige, man kan väl säga att det lyckades vi med ☺

En kul och inspirerande dag, min ambition med sub 2:48 i Valencia ändrades nu till sub 2:47, måste ju springa snabbare än min adept ☺

Som passus – en adept som finns i Göteborg, kommer också i en framtida utgåva av Spring, sprang stafetten, det laget blev trea. Kul!

Resultaten hittar ni på: http://www.helsingborgmarathon.se/lopare/resultat-2015/

Missa inte filmen från farthållarna i 3:30-gruppen

Föregående artikelVM-äventyret i Holland
Nästa artikelRuskigt bra tippat av Kajsa Berg
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X