Historiskt ögonblick 1

0
9

Imorgon är det dags. Det var ett tag sedan. Sådär, typ 34 år sedan. Senast jag sprang ett distriktsmästerskap i friidrott var i en helt annans tidsålder. Min sträcka var då 800 meter och jag var 11-12 år, kanske 13. Då i IK Tiwaz-linne. Imorgon ska jag ta mig an 5 000 meter banlöpning som motionsveteran.

Som nybliven Tjalvemedlem hämtade jag idag ut mitt tävlingslinne med tillhörande shorts. Till och med Sveriges Radio var på plats. Tyvärr inte för att föreviga och direktsända mitt provande av kläder. Det hade kunnat bli riktigt bra radio.

De var där mera för att hålla koll på den utvalda träningsgruppen med Super-Frida i spetsen. Peter ”Pantzar” Blaha såg lite tröttkörd ut efter lördagens långa holmgång i Superior Race. Pantzar fick se några bilder och sken upp när han fick tillåtelse att använda dem på sin Facebook.

Trots storlek Large så känns shortsen orimligt små, med en skurning i sidorna som skulle kunna få vem som helst generad, om man hade klänning på sig och vore en vacker kvinna.

Nu ser ju verkligheten tack och lov inte ut så. Men lite naket känns det. Nåja, det är väl bara en fas man måste gå igenom. Precis som det var att springa med tights första gången.

Grip stark
Nu är det allvar igen. Det var ett tag sedan sist. Tävlingslinnet med Tjalveloggan sitter som en smäck. Foto: Joel Grip

Linnet är jag mer nöjd med, det känns snabbt och ger en signal till hjärnan att nu j-a ska det minsann springas fort.

Fort och fort ja. Allting är förstås relativt. Vad som är fort för mig är långsamt för någon annan och snabbt för en tredje.

Totalt har 55 löpare anmält sig till DM/VDM på 5 000 meter i Linköping och Campus Valla. Själv är jag seedad i det andra heatet. De snabbaste springer av naturliga skäl i det första heatet. Totalt är vi fem anmälda deltagare i min klass. Jag och fyra Akelelöpare. Tre av dem möter jag i mitt heat och den fjärde kommer i heatet efter. Ensam är stark får bli min devis.

Hur ska jag då lägga upp taktiken för att nå mitt max på de 12,5 varven. Det kloka är förstås, som alltid att inte rusa i början. Kommer det att bli så. Nej, naturligtvis inte.

Det lär gå för fort i början. Sedan gäller det bara att stå ut och tänka på något annat. Visst skulle det vara fantastiskt att springa under 18 minuter, men där är jag nog inte ännu. Snarare handlar det om 18.20-18.30.

18.20 är lika med 3.40/km vilket känns hanterbart. 17.59 är lika med strax under 3.36/km och då känns det helt plötsligt rätt mycket jobbigare.

Men om det mesta som, Anders Kleist säger, sitter i huvudet så borde inte sub-18 vara några större problem.

Hoppas på en ljum vindstilla kväll i Linköping imorgon.

Heatindelning DM/VDM 5 000 meter DM Östergötland

Föregående artikelSnabb milbana med feststämning
Nästa artikelStort!
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här