Hockeylegend springer för välgörenhet

0
11

– Jag tänker bara njuta, suga in atmosfären och inte jaga några tider, berättar Niklas Andersson.

1986 valdes han till bästa forward i klassiska tv-pucken. Året efter anlände Niklas till Västra Frölunda HC som junior och var med och spelade upp klubben till elitserien. 1991 packade han resväskan för proffslivet i Nordamerika. Där blev han kvar i tio år i olika lag och representerade till exempel Quebec Nordiques, New York Islanders, San Jose Sharks och Calgary Flames.

Niklas har mött superstars som Wayne Gretzky och Mario Lemieux. Eftersom han var forward så gällde det att undvika de värsta råskinnen.

– När Scott Stevens stod på andra sidan, då gällde det att hålla sig undan. Han har förstört många karriärer.

2001 återvände Niklas till Göteborg och Frölunda där han spelade fram till den här säsongens slut. Två SM-guld har det blivit, 2003 och 2005. Eftersom han varit Frölunda trogen i Sverige och gjort 763 matcher för laget så kan ni gissa om han är populär bland fansen.

Niklas_2

Niklas Andersson är en stor hjälte bland fansen i Frölunda.

– Jag är snart 40 år (faktiskt på fredag, dagen innan GöteborgsVarvet) och kunde själv välja att sluta. Det känns ändå skönt.

Under Canada Cup 1991 spelade en 20-årig Niklas Andersson tillsammans med bland andra en viss Börje Salming i ett namnkunnigt svenskt landslag.

– Jag var ung och ganska ny i landslaget och Börje var en legend, det kändes overkligt att spela i samma lag som honom. Jag kommer ihåg att jag var rätt nervös i omklädningsrummet i början, men det var inga problem. Han var och är hur trevlig som helst.

Sverige kom på fjärdeplats den gången.

Med landslaget blev det fyra VM-medaljer (tre silver och ett brons), han har förärats med både guldpuck och guldhjälm.

Vem är den bäste du har lirat med i dina ögon?

– Omöjligt att svara på. Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Sigismund Pfallfy som jag spelade med i NHL är alla väldigt duktiga.

Just det, det var löpning det skulle handla om.

Niklas_5 

– Under grundträningen som vi sköter själva på sommaren har det blivit en del löpning under årens lopp. Då blir det mycket distans,  när vi startade den kollektiva träningen så blev det mer intervaller.

Har löpträningen förändrats någonting under alla dina år inom elithockeyn?

– Det kommer hela tiden nya tankar och idéer hur man ska träna. Det sista är att vi ska köra mycket intervaller, 1 000-metersintervaller och 200-ingar. Just löpträning var det inte så noga med inom ishockeyn för 20 år sedan, nu är det mer seriöst.

Han har sprungit GöteborgsVarvet tre gånger förut. Som bäst på 1.30.

– Senaste gången var för 16-17 år sedan, då hade jag en kompis som orienterade som drog fram mig. Men nu har jag ingen ambition att göra någon tid.

Niklas fick frågan från Stadsmissionen om att springa GöteborgsVarvet 2011.

– De jobbar för en verkligt bra sak, därför tycker jag att det känns bra att stötta dem. Jag tvekade aldrig att ställa upp. Stadsmissionen hjälper bland annat hemlösa som det tyvärr finns fler av än vad vi tror.

Niklas_6

Har du tränat mycket?

– Jag gjorde det ett tag, det blev 12-13 kilometer som längst. Den senaste tiden har jag hjälpt en kompis som har en snickerifirma att byta tak på några radhus, då har det blivit lite mindre löpning.

Siktar du på någon tid?

– Nja, blir det någonstans mellan 1.45 och 1.50 så är jag nöjd.

Niklas Andersson lär bli igenkänd och hyllad på Göteborgs gator och kan säkert springa hela varvet med ett leende på läpparna.

GöteborgsVarvet satsar för första gången på att skänka pengar till välgörenhet. Totalt går 1,3 miljoner kronor till Stadsmissionen, Barncancerfonden och Clowner utan gränser. Barncancerfonden får mest pengar och Stadsmissionen knappt 200 000 kronor.

De pengarna som Stadsmissionen får ska främst gå till barn och ungdomar och ett sommarkollo i Alingsås. De 1,3 miljonerna kommer från de 2 700 löparna som ställer upp i den speciella startgrupp, där alltså Niklas Andersson ingår, för välgörenhet som GöteborgsVarvet infört i år.

Utomlands är långlopp och välgörenhet ofta synonymt. Vid en ceremoni på torsdagskvällen överlämnade tävlingsledaren Bosse Edsberger checken till de berörda organisationerna. Edsberger lovade att försöka utveckla konceptet till nästa år.

Checkutdelning

Tävlingsledaren för GöteborgsVarvet, Bosse Edsberger, med välgörenhetschecken till Barncancerfonden, Stadsmissionen och Clowner utan gränser.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här