Hem Intervjuer Högintressant start av Mikael Ekvall i Frankfurt Marathon

Högintressant start av Mikael Ekvall i Frankfurt Marathon

1

På söndag gör Mikael Ekvall en spännande start i Frankfurt Marathon. Springlfa.se har snackat med den svenska rekordhållaren på halvmaraton inför de 42 195 meterna.

Mikael Ekvall ASN1809
Mikael Ekvall gör på söndag en länge efterlängtad ”riktig” debut på maratondistansen. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Det känns som att formen är bra. Jag får se vad som händer, säger Mikael som faktiskt sprungit ett maratonlopp förut.
Just i Frankfurt 2007, som 18-åring. Då blev det 2.35.
– Ja, jag minns inte allting. Tror jag passerade halvvägs på 1.15 och tappade på slutet. Jag var riktigt trött när jag sprang i mål.
Sedan dess har mycket hänt i Mikaels löparliv. Bland annat har han slagit svenskt rekord på halvmaratondistansen med 1.02,28. En tid som indikerar att det kan gå fort på söndag. Det svenska rekordet innehas av Kjell-Erik Ståhl med 2.10,38 från 1983.
– Jag har inga tidsmål på förhand. Så fort som möjligt är min målsättning. Det här känns som min riktiga debut på maratonsträckan.
Att det är en satsning för att klara en bra tid med tanke på OS i Rio nästa sommar är heller ingenting som Mikael vill bekräfta.
– Nej, jag har fått berättat för mig att kvalgränsen kan bli 2.11, men det är ingenting som är bestämt. Sveriges olympiska kommitté har inte presenterat några kvaltider ännu, vilket jag tycker är dåligt.
Han fortsätter:
– Att ha så tuffa kriterier som att den uttagna ska ha kapacitet att komma topp-åtta blir bara löjligt. Det främjar inte svensk långlöpning och får någon att ta ledigt från jobbet och göra en heltidssatsning. Det vore bättre att ha topp-20 eller topp-30 när det gäller ett olympiskt spel. 2.15 vore en rimlig kvalgräns, poängterar Mikael med skärpa i rösten.

Mikael gör tummen upp efter sitt svenska rekord på halvmaraton vid VM i Köpenhamn i mars 2014. Arkivbild: Deca Text&Bild

Den 26-årige Strömstadlöparen har haft tankarna på ett maratonlopp i ett års tid.
– Jag har diskuterat med min australiensiska tränare Nic Bideau och även haft en dialog med Mats Erixon här hemma i Sverige. Först funderade vi på Amsterdam, innan vi bestämde oss för Frankfurt. Efter ban-SM har jag varit helt fokuserad på maratonträningen i elva veckor.
Träningspassen har blivit längre över hela linjen. Längre intervaller, längre tröskelpass och längre distanspass.
– På ett sätt är det skönare med maratonträning eftersom mjölksyran inte slår till lika snabbt som vid banträning, säger Mikael och skrattar.
– Visst har det blivit en liten ökning mängdmässigt. 20 mil en vecka, men sedan har det legat mellan 17 till 19 mil. Ett pass jag kört är 20 kilometer där varannan kilometer gått i 3.00-fart och varannan i 3.30. Jag har kört många olika kvalitetspass, ett jag gillar är 7x2kilometer med 30 sekunders vila. Efter sista ”sjuan” tog jag 90 sekunder joggvila och avslutade med en snabbare kilometer.
Ett annat pass är 5×5 kilometer på asfalt där de fyra första gick runt 16 minuter och sista på 15.07. Vilan var 1 kilometer jogg i fem minuters tempo. Långpassen på 2,5 timme har landat på mellan 35 till 37 kilometer.

Mikael Ekvall har lagt om sin träning och kört hård maratonträning i elva veckor med sikte mot söndagens Frankfurt Marathon. Arkivbild: Mikael Grip

Mycket av träningen har skett i Göteborg och Vänersborg med Mats Erixon och/eller Mikaels pappa Pierre på cykel. En del träning har också skett med klubbkompisarna Daniel Berggren och Björn Martinsson.
– Min känsla är att den här typen av träning passar mig ännu bättre än den jag brukar köra.
Lämnar du banlöpningen i och med det här och blir maratonlöpare på heltid?
– Nej, jag kommer att fortsätta satsningen på bana. Jag ser mig själv att springa ett maratonlopp om året.
Att det kommer att gå riktigt fort i Frankfurt Marathon står utom allt tvivel. På plats finns tolv löpare som sprungit snabbare än 2.10, med Bazu Worku, Etiopien, 2.05,16 som den allra snabbaste. Där finns också många som har personliga rekord mellan 2.11-2.15.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X