Höstmilen – terränglopp med två skepnader

  0
  13

  Starten för Höstmilen 2012. Arkivbild: Holgersson&Loftenius/Runpix

  Kan du berätta lite om uppkomsten av Höstmilen?

  – Höstmilen har arrangerats sedan 1971 och är därmed Sveriges äldsta terränglöpningstävling över en mil. Banan på 10,6km mellan Sörsjön och Lillsjön är i stort sett oförändrad medan de kortare banorna kring Lillsjön (1.5km, 2.3km och 5.2km) har bytts ut helt och hållet vid flera tillfällen.

  Vilken gång i ordningen är det loppet arrangeras?

  – Vi firade 40-årsjubileum 2010 så i år arrangeras loppet för 43:e gången!

  Är det en tuff banprofil eller mer lättlöpt på de 10,6 kilometerna mellan Sörsjön och Lillsjön?

  – Den klassiska Höstmilen-banan är indelad i två partier där första halvan bjuder på hög fart på lättlöpt grusväg och flera påskjutande nedförslöpor. Vill man ha en bra tid gäller det att ligga på från början, men man får samtidigt inte gå på för hårt för efter vätskekontrollen utmed Ågelsjön lämnar banan grusvägen och leder efter bara några hundra meter fram till banans tuffaste backe. De kommande 2 kilometrarna stiger banan från 60 till drygt 140 meter över havet. Från vätskekontrollen fram till upploppet bjuds på mindre skogsstiger blandat med vackra berghällar. Här sätts löparnas teknik på större prov när man måste lyfta fötterna över stenar och rötter. Efter att ha klättrat till banans högsta punkt 145 m.ö.h. går det mestadels nedför tills man når elljusspåret och strax därpå svänger man in på upploppet.

  121021 hostmilen 023

  Anton Danielson, GoIF Tjalve, är ofta med i täten på Höstmilen. Arkivbild: Holgersson&Loftenius/Runpix

  Hur många deltagare har ni haft som mest?

  – Allra flest deltagare var det under löpar-boomen på 80-talet då det under några år var 2500 deltagare. 2011 hade vi 950 deltagare.

  Hur många deltagare siktar ni på i år?

  – Vi hoppas på att återupprepa de senaste två årens växande trend så målet är att få någonstans kring 1000 deltagare.

  Varför ska man enligt dig delta i Höstmilen?

  – Jag har själv deltagit i loppet och det är främst två punkter som gör Höstmilen till en riktigt trevlig upplevelse: den vackra banan och den goda stämningen bland både deltagare och publik. En vacker höstdag när solen skiner över startfältet är det riktigt vackert när man glider fram utmed alla sjöarna innan vätskekontrollen. Från att man påbörjat bestigningen av backen efter vätskan fram till mål bjuds man på riktig Kolmårdsskog och ett mjukt och fint underlag. Det här är inget asfaltslopp där man enbart pressar mot klockan utan här kan man njuta av banan hela vägen från start till mål. Redan från start brukar det dessutom bli en hel del glad konversation bland de deltagare som inte satsar på någon tätstrid. Det är jag inte van vid på andra tävlingar. Från dess att man närmar sig toppen på backen efter vätskan och ända in till mål är dessutom publikstödet underbart! Det brukar vara många som letar sig ut i skogen för att heja på nära och kära och alla andra som springer förbi.

  121021 hostmilen 022

  Världsstjärnan i orientering Jerker Lysell vann Höstmilen förra året. Arkivbild: Holgersson&Loftenius/Runpix

  Är det några nyheter i årets arrangemang?

  – I år kommer vi att erbjuda alla deltagare ordentlig uppvärmning tillsammans med Friskis & Svettis. Vad gäller banorna och själva loppet är det annars i stort sett oförändrat från förra årets arrangemang. Jag är ny som tävlingsledare i år och min plan är att först få ett läroår och lite mer erfarenhet innan vi gör några större ändringar, men inför nästa års lopp kommer vi att presentera en del nyheter!

  Har några elitlöpare anmält sig ännu?

  – Vi har ett par stycken snabbfotade i startlistan för både herr- och damklassen, men i regel brukar de starkaste namnen anmäla sig ganska sent. Så jag vågar inte lämna några tips på vilka som slås om topplaceringarna än! I damklassen är fjolårstrean Lisa Dahlberg från Naturkicken anmäld, dessutom kan säkert några av klubbens egna elitorienterare prestera bra tider även om första delen av banan kanske är lite för lättlöpt för dem. I herrklassen har vi Anton Danielson som segrade 2010 och kom tvåa både 2011 och 2012 (båda gångerna under 34 minuter).

   111023 hostmilen 024

  Cecilia Kleist vann Höstmilen både 2010 och 2011 och siktar på att vinna även 2013. Arkivbild: Holgersson&Loftenius/Runpix

  Vilka har banrekorden och hur lyder tiderna?

  – I damklassen har banrekordet stått tämligen ohotat sedan 1996 då Magdalena Thorsell sprang banan på 38.13. I herrklassen sattes det nytt rekord senast 2007 då Kristian Algers kom i mål på 33.06. De senaste åren har underlaget varit lite tyngre än då rekorden sattes men vi har ändå bjudits på imponerande tider av både Andreas Åhwall och Jerker Lysell som båda var runt halvminuten efter.

  Hur ser prisbordet ut till elitlöparna och vad får den breda motionsmassan?

  – Vi fortsätter som tidigare år med vår Höstmilen-flaska för alla som går i mål, personligen är jag dock sugen på att återgå till Höstmilen-glaset som har delats ut förr om åren så det kanske blir skifte till nästa år. Alla som kämpar sig till en pallplats i ungdomsklasserna får en medalj. På 10,6km-banan får de 5 främsta hederspriser och på 5,2km-banan har vi priser till de tre främsta i varje klass. Priserna kommer främst från våra samarbetspartners och består bland annat av presentkort från InterSport, yxor från Hultafors och presentkort på massage hos Helhetshälsan. Damsegraren i K11 får ett specialtillverkat smycke från Johansson & Schöttle Guldsmedsatelje. Dessutom delar vi ut ett spurtpris på 1 000 kr till den som först avverkar den långa banans 2 första km och banrekord i klasserna M11 och K11 belönas båda med 2 000 kr. Vi lottar i vanlig ordning ut en cykel från vår samarbetspartner Haga cykel. Förra året var det en damcykel så i år är det herrarna som får hoppas!

  Lycka till med arrangemanget!

  – Tackar! Vi ses på tävlingsdagen.

  Fotnot: Enligt anmälningslistan på Höstmilens hemsida så är formstarka Cecilia Kleist, IK Akele, anmäld och blir storfavorit att vinna damloppet. På herrsidan är Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott, anmäld. Adhanom vann i helgen Å-stadsloppets halvmara med 1.07 och blir en svår nöt för fjolårsvinnaren Jerker Lysell att knäcka om han kommer till start.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här