Banrekordhållaren missar GöteborgsVarvet

0
14

– Nej, han har skadekänningar i en fot och kommer inte att springa i år. Sammy sprang ett maraton för en månad sedan och har sedan dess haft problem, upplyser GöteborgsVarvets elitansvarige Per Crona.

Invasionen av främst snabba kenyaner är ändå stor .

De två med bästa personbästa på halvmara är Kiplimo Kimutai (59.44) och Wilson Kip Kebenei (59.27). Löpning För Alla tror att Kimutai, som tog sjundeplatsen på VM i halvmara 2009, blir den som svänger in först på Slottsskogsvallen.

kiplimokipmutai
Kiplimo Kimutai, en vinnare? 

Bra form har unge kenyanen Pius Maiyo Kirop, född 1990, som nyligen vann ett tiokilometerslopp i Tyskland med 28.18 och har 60.39 som prydligt personligt rekord på halvmaran.

Inte heller Stephen Mokoka, Sydafrika, kommer till start. I hans fall är det ett influensavirus som omöjliggör löpning.

Från Etiopien finns starka kort som Assefa Raji Worku (60.07) och Sentayehu Merga Ejigu (60.58) för att nämna några. Worku har gjort så pass bra som27.15,68 på 10 000 meter banlöpning.

Ur nordisk synvinkel ställs hoppet till Urige Arado Buta som bott i Norge i fem år, men ännu inte fått medborgarskap. Med personbästa som 61.48 på halvmara och 2.09,27 på maraton så kanske han kan utmana om topplaceringarna.

nordiska hoppet urige arado buta 
Urige Arado Buta, en outsider.

Japhet Kipchirchir Kipkorir, dubbel vinnare av Lidingöloppet, är en bekanting som brukar tillbringa somrarna i Sverige. Han gör sitt femte raka GöteborgsVarv och har en tredjeplats som bäst. Får nog svårt att upprepa en så hög placering i den tuffa konkurrensen.

japhet kipchirchir kipkorir 
Japhet Kipchirchir Kipkorir, kan överraska.

De bästa svenskarna saknas av olika skäl. Några är skadade och de flesta satsar istället på Stockholm Marathon nästa lördag som har SM-status till skillnad från GöteborgsVarvet.

– Det är lite trist. Visst hade det varit roligt att ha med någon riktigt bra svensk som till exempel Mustafa Mohamed, erkänner Per Crona.

Om ett par år så gissar Crona att en västkustlöpare kan göra bra ifrån sig.

– Klart vi hoppas på Eric Senorski (son till Midde Hamrin). Jag tror att det här kan bli hans lopp på sikt.

De svenska elitlöparna som är med har nästan tio minuter sämre personliga rekord än de bästa.

SM-femman Brandon Bartholomew, FK Studenterna, kanske kan överraska. Den svensk som har bäst personbästa är 26-årige Fredrik Johansson, Ullevi FK, med 68.20. Fredrik var 22:a i GöteborgsVarvet 2010. Frågan är om vi får se en svensk manlig löpare bland de 20 bästa.

Löpning För Alla tror det inte.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här