Hem Aktuellt Intervju Albin Carlerud

Intervju Albin Carlerud

0

Tjena Albin!

Du är på läger i ett inte helt okänt löparmecka, berätta?

Ja, precis. Jag befinner mig i löparmeckat Iten. Den är en liten stad i västra Kenya som är belägen 2400 meter ovanför havsytan. Jag kom hit den 18 januari och åker hem den 17 februari. Jag har åkt hit själv för att träna löpning och få uppleva Afrika. Under hela min vistelse bor jag på High Altitude Training Centre (HATC). Det är ett boende i Iten som grundades 1999 av de före detta topplöparen Lornah Kiplagat. På boendet serveras tre måltider om dagen plus mellanmål, det finns gym, pool och drygt två kilometer bort finns en tartanbana som är fri att använda för oss som bor här.

Jag har i skrivande stund varit här i två veckor och trivs superbra. Det är fantastiska omgivningar i Iten för löpning, vädret är bra och kenyanerna jag har varit i kontakt med har varit otroligt välkomnande och snälla.

Hyfsat känd portal.

Spännande, hur är det med resan dit, många byten mm?

Resan hit var förhållandevis smidig tycker jag. Jag flög från Stockholm till Paris, sedan till Nairobi. Från Nairobi behöver man ta ett inrikesflyg till Eldoret. Det flyget tog endast 50 minuter ungefär. Sedan är det en timmes bilresa från Eldorets flygplats till Iten. Jag bokade hämtning av boendet, så att en bil väntade på mig vid flygplatsen. Annars kan man hoppa in i en matatu som kör en till Iten. Matatu är den vanligaste formen av transport här skulle jag säga. Matatus är privatägda minibussar. Det är bara att vinka till en förbipasserande matatu och därefter berätta vart man ska, så kör de en dit för en mycket billig peng. Ofta är matatus fyllda med folk, ofta fler än vad bilen egentligen är gjord för, men det är billigt, snabbt och ett enkelt transportmedel. Är man, som jag, van vid att åka kommunaltrafik i Stockholm så upplevs matatu-priserna orimligt billiga nästan.

Ett annat alternativ till transport är motorcykel. Precis som med matatus, så är det många kenyaner som åker runt på motorcyklar och väntar på att få agera taxi någonstans. Att åka motorcykel är att föredra om man ska åka en kort och specifik sträcka, men blir ofta dyrare och långsammare på längre sträckor om man jämför med matatus. Att åka motorcykel är inte alls lika säkert som matatus, då många förare kör riktigt fort och i princip aldrig erbjuder hjälm. Annars finns det många personer som har en privatbil och gärna agerar chaufför under en heldag eller helt enkelt hyr ut bilen. Om man ska köra pass är detta alternativ verkligen att föredra i vissa fall. Exempelvis körde jag och två andra från boendet intervaller på en jordbana som heter Tambach Track häromdagen. Det är ungefär 25 minuter bilresa från boendet och då hyrde vi en chaufför som körde oss i hans bil. Under tiden vi tränade passade han på att träna själv och därefter körde han oss tillbaka till boendet. Som av en händelse var chauffören en maratonlöpare som gjort 2:14 och som gladeligen gjorde mig sällskap på mina intervaller!

Vi som följer dig på Instagram har sett dig möta några riktiga kändisar, lista dina topp tre so far.

Ja, i Iten finns det gott om löparkändisar. När jag precis anlänt till boendet gick jag en rundtur och såg mig omkring. När jag kom till matsalen satt Abdi Nageeye där (OS-silver på maraton i somras). Han bodde här under min första vecka.

På mitt första pass i Iten passerade jag ett par löpare. En av de ropade “ey man, slow down and run with us!”. Jag vände mig om och såg att det Paul Chelimo (OS-silver respektive brons på 5000m på de senaste två olympiska spelen) som ropade, och därefter sprang jag resten av passet med honom och ett gäng kenyaner. Lite kuriosa från det passet är att när jag berättade för Paul att jag var från Sverige visade det sig att han kunde säga “jag älskar dig” med förvånansvärt bra uttal haha!

En annan löparkändis jag träffat flera gånger och pratat med är Jake Robertson. Han bor här i Iten och är en väldigt schysst och cool kille!

Hur ser dagarna ut och hur mycket träning blir det?

De flesta dagarna tränar jag två gånger om dagen och tar det lugnt däremellan. Första veckan blev ganska lugn med tanke på resan och att jag aldrig tidigare varit på hög höjd. Därav dedikerades den första veckan åt lugn distanslöpning för att acklimatisera mig till höjden, som verkligen är påtaglig de första dagarna även om man bara kör lugn distanslöpning. Nu springer jag ungefär 10 pass per vecka och förra veckan landade på 11 mil löpning. Det är mer än jag springer hemma och därav ska jag inte öka på mängden mer har jag tänkt.

De flesta dagarna består av ett första träningspass antingen direkt på morgonen före frukost eller på förmiddagen. Därefter frukost eller lunch beroende på när första passet genomfördes. Ofta vila på rummet eller vid poolen och sedan pass nummer två på eftermiddagen. Dagens andra pass får inte köras alltför sent då det blir rejält mörkt här när solen gått ner på grund av att det inte finns gatulampor.

På mina lugnare dagar försöker jag att hitta på någonting kul. Exempelvis har jag besökt en giraffpark där jag såg giraffer och gaseller, varit i Eldoret och köpt souvernier och tagit mig till flera ställen där man kan njuta av den fantastiska naturen som finns här! Annars jag har flera gånger bara promenerat i Iten vilket är härligt bara det.

Med en sånt här kanonläger, kan vi förvänta oss en toppform i vår?

Det är klart att jag hoppas på att jag ska svara bra på höghöjdträning och att lägret resulterar i en bra form. Men detta är första gången jag testar på höghöjdsträning och därav ser jag och min tränare detta som ett “test” där vi helt enkelt får se hur kroppen svarar. Jag har även aldrig gjort en sådan här lång resa förut och till viss del är syftet med resan att upptäcka Afrikas kultur och testa på någonting nytt helt enkelt.

Är det något specifikt mål du tränar för nu?

Jag har inte något specifikt lopp inplanerat när jag kommer hem. Men vi (jag och min tränare) ska försöka hitta någon tävling ganska tätt inpå min hemkomst. Just för att se hur kroppen svarar efter en dryg månad på hög höjd. Det loppet blir antagligen något banlopp inomhus. Sedan laddar jag för gatlopp till vårkanten och bansäsongen!

Slutligen då, hur är maten, är Ugali din nya favoriträtt?

Haha! Jag trivs väldigt bra med maten här nere. De äter mycket vegetariskt och jag är själv vegetarian så det passar bra. Ugali är gott tycker jag, men man ska nog inte enbart åka till Kenya för att äta ugali. Det är inte någon smakexplosion direkt, men jag gillar det. En annan väldigt god maträtt är chapati. Det är som en slags pannkaka som endast består av vatten, mjöl och salt.

Avslutningsvis vill jag bara passa på att klämma in en rekommendation till alla läsare att åka till Iten. Det är verkligen fantastiskt här!

Föregående artikelSnart dax igen!!
Nästa artikelInnehåll i #1 2022
Gubblubb Namn: Mikael Tisjö Född: 1981 Bor: Bålsta Klubb: Nordic Strides/Umara Sports Club Tränare: Egen Meriter: Vunnit Tour of Flanders (retroversionen) Personliga rekord: 1500 m 4:31,31 (inne), 3000 m 9:32,93 (inne), 5000 m 16:32 10000 m 34:09,82, 21,1 km 1:15:30, 42,2 2:40:54 Favoritsträcka: Maraton. Roligaste löparminne: Dubai halvmarathon, galen stad och lyxigaste inramningen. Vill med löpningen: Slå mitt bästa jag.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X