Hem Aktuellt Intervju inför Galoppet

Intervju inför Galoppet

0

I slutet av maj kommer ett nytt lopp gå av stapeln och bansträckningen hör inte till det vanliga utan går på Bro Galopp. Kan hästar ”springa” fort där borde väl även vi kunna det?

Hej Kristina, du är initiativtagare till det nya eventet Galoppet, berätta vad det är som kommer hända?

Som en del i Bålsta IK:s 40 års jubileum välkomnar vi såväl tävlingslöpare på jakt efter en riktigt snabb tid på 5 km eller milen, som familjer och motionärer till en löpardag på galoppbanan i Bro. Barnen springer upploppsrakan medan ”Elitloppet” på 10 km är fem platta varv. Vi erbjuder även en stafett på 5 x 400 meter som alltså är ett varv runt där man kan mixa lagen som man vill. Hela banan täcks av kameror så publiken kan följa loppen från läktarna på storbildsskärm utöver live. Dagen erbjuder även riktig ponnygalopp, ponnyridning, möjlighet att testa mekanisk galopphäst, kulstötning eller stående längdhopp, lotteri, tipspromenad och mat och dryck från utomhus food court och inomhus café. En löparfest för alla åldrar helt enkelt!

Hur kom idén fram?

I Bålsta IK:s historia sprang vi lopp på travbanan i Bålsta. Den är numera riven men i stället har Galoppen byggt en otrolig anläggning med läktare, restaurang och banor i Bro. Vi frågade om vi i samarbete med dem kunde arrangera en löparfest där i samband med vårt 40-årsjubileum vilket de nappade på. Jättekul med utbyte mellan galoppen och friidrotten och att bjuda in både enskilda, familjer, föreningar och företag till ren rolig dag i unik miljö.

Vad är det för underlag att springa på, de flesta tänker nog på gräs och jord när det tänker på hästbanor.

På anläggningen finns tre material, gräs, dirt track men även en asfaltsbana där ambulansen som följer hästarna vid tävlingar kör. Barnens lopp, medeldistans 800 meter samt stafetten kommer gå på gräs medan 5 km och 10 km löps på asfalt. Gräsloppen kommer styras till utkanten av den breda banan, dels för att undvika håligheter där hästarna sprungit, dels för att komma närmare publiken.

För dom som är lite mer tävlingsinriktade, kommer loppet vara kontrollmätt och sanktionerat?

Vi kommer att kontrollmäta 5 km och 10 km med hjälp av Svenska Friidrottsförbundet och sanktionera dessa två distanser. Vi kommer ha individuell tidtagning och med hjälp av galoppens utrustning även kunna presentera målfoto om det skulle bli aktuellt.

Avslutningsvis, om man är sugen på att delta vart hittar man information och anmälan? 

Här kan man läsa mera:

Anmälan Galoppet (mittlopp.se)

Galoppet – 21 maj 2022 – Bålsta IK – Friidrott – IdrottOnline Klubb (balstaik.se)

Kristina och Göran, tävlingsledare för Galoppet.

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X