Hem Aktuellt Intervju med Anders Österlund ny svensk rekordhållare på 10 km

Intervju med Anders Österlund ny svensk rekordhållare på 10 km

0

Vid lite närmare inspektion av resultatlistan från Bålsta Stadslopp hittar vi faktiskt ett svenskt rekord och det vill vi såklart veta mer om.

Hej Anders!
I lördags satte du nytt svenskt rekord i m50-klassen på 10 km med tiden 32:04 på Bålsta Stadslopp.

Stort grattis, berätta om loppet?

Tack, loppet gick bättre än förväntat. Sprang Rotterdam Marathon (på 2.30) knappt två veckor innan Bålsta och har slitit med stela och ömma framsidor sedan dess.

Inför loppet har jag även besvärats av pollen och varit trött och seg. Jag var osäker om det var smart att springa och bestämde mig sent, anmälde mig dagen innan.

När startskottet väl gick var dock kroppen med på noterna och krämporna som bortblåsta. Jag är lite trögstartad men kom hyfsat snabbt in en lagom obekväm fart. På millopp tittar jag sällan på klockan utan springer på känsla.

Vi var en ganska stor klunga som hängde ihop första varvet sedan började några droppa av. Hade inga direkta svackor och det kändes så pass bra när vi passerade 8k att jag gick upp i tät och lade på en långspurt.

Jag kanske överskattade mina krafter eller så blev det för kraftig fartökning i motvinden och banans enda lilla motbacke. Var riktigt tuff sista biten och fick se mig passerad av några löpare strax innan mål.

Jag är nöjd genomförandet och positivt överraskad av dagsformen. Bortsett från en del vind var det helt perfekta förhållanden, 8 grader och mulet. Jag trivs bäst i svalare väder.

Anders under loppet i lördags. Foto: Andreas Sjölund

Jag gillar sådana här små, gemytlga, lokala lopp och så var det ju nära från Västerås.

Var rekordet något du hade i siktet innan start?

Jag hade inte koll på åldersrekordet, jag håller knappt reda på mina PBn. Tur att jag har vänner som är mer insatta.

Nu har även jag läst på och hittade några andra veteranrekord som bör slås.

Har inte varit så lockad av att tävla i veteranklass men de här åldersrekorden skulla ju kunna fungera som en extra morot att ta till när man behöver gräva djupt i slutet av ett lopp.

Hur har vintern och våren sett ut, har träningen flutit på som den ska och har fokus varit 10 km?

Mitt fokus är på maraton. Jag har haft väldigt bra kontinuitet i träningen i vinter. Jag ligger inte jättehögt i mängd, strax över 10 mil i veckan. Har försökt ha stor variation på kvalitetspassen med olika farter.

Jag blir seg om jag inte får blåsa ur kroppen emellanåt. Det har blivit ovanligt många löpbandspass i vinter pga bedrövlig snöröjning och halkbekämpning av cykelbanorna i Västerås.

Du presterar ju väldigt fina tider på maran också, blir det Stockholm härnäst?

Nästa lopp blir Kungsholmen Runt halvmaraton.

Har haft svårt att få till det på Stockholm maraton men jag tänker försöka igen, vilket år som helst kommer jag att lyckas.

Ok, vi önskar lycka till framöver men avslutningsvis får du tipsa om bästa passet för bli snabbare på 10 km.

Då tipsar jag om ett roligt intervallpass på löpband, en modern klassiker:

30x45s/15s. Jag kan starta på 17,0 (3:32) och öka med 0,2 varannan intervall till 20,0 (3:00). Ståvila.

Det krävs en rejäl uppvärmning, typ 20minuter, innan intervallerna.

Jag är orienterare i grunden och van att träna ute i alla tänkbara förhållanden. Har tidigare avskytt löpband man har nu lärt mig att uppskatta bandet (med EBM i lurarna).

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X