Hem Aktuellt Intervju med David Fridell om Stockholm Marathon

Intervju med David Fridell om Stockholm Marathon

0
Foto: Stockholmmarathon.se

Hej David!

Senaste veckan har det delats info om högt tryck på anmälningarna till Stockholm Marathon, hur många är det i skrivande stund?

Idag den 9 januari har vi nära 13 500 anmälda. Det är nästan 4000 fler än vid samma tid ifjol

Luktar det deltagarrekord ?

Ja men det gör nog nästan det. Håller vi försprånget vi har procentuellt kommer vi landa över 23 000 deltagare. Rekordet är från 2014 då vi tog emot 22 229. Vi får väl se om vi når hela vägen fram men jag vågar lova att det blir ett av de allra största adidas Stockholm Marathon någonsin!

Har ni ett maxtak för hur många ni kan hantera eller är det obegränsat?

Vi vill ju förstås att alla som är intresserade ska kunna få springa loppet. Med det sagt så måste vi nu under våren se över hur vi skapar en så bra upplevelse som möjligt när det är så många löpare som är intresserade. Jag hoppas att vi kommer kunna ha öppet hela vägen in, men jag vågar inte lova det till 100%.

Inte bara hos er som det verkar har ökat med föranmälningar, vad tror du detta ryck uppåt beror på?

Det har tagit lite längre tid än vi trott att återhämta oss efter pandemin men under 2023 såg vi tendenser på några av våra lopp att vi var på väg mot rätt håll. Men att vi skulle gå mot rekord på maran redan i år hade jag inte vågat tro. Vi ser en stark tillväxt i yngre åldrar och det verkar som att löpning blivit hett i andra målgrupper än de vi är vana vid. Med våra starka varumärken och den tradition vi har, i kombination med att vi gör uppskattade evenemang som många rekommenderar sina vänner att delta på, så har vi gjort oss relevant igen. Det är verkligen superkul!

Många gillar ju att springa lopp utomlands, hur ser det ut där, är mer eller mindre utländska löpare som kommer hit?

Det kommer bli en ökning också av internationella deltagare men procentuellt inte lika stor som hos de svenska. Vi kommer dock under våren inleda en satsning för att på sikt göra adidas Stockholm Marathon till ett ännu hetare mål för maratonturister. Vi tror att om det finns någon grupp vi kan växa hos så är det besökare utomlands ifrån. Sen får vi inte glömma att det redan idag är löpare från över 100 nationaliteter som deltar. Jag tror inte att det finns något evenemang i Sverige överhuvudtaget som har en sådan internationell bredd.

Annars, bansträckningen ändrades en del förra året, är det samma upplägg 2024 eller justeras den även nu?

Tanken är samma bana som ifjol, men som alltid måste vi göra små anpassningar kopplat till vilka byggprojekt som pågår i stan och i år eventuellt också göra småändringar på grund av det stora deltagarantalet så att inte de snabba löparna springer in i de långsammare någonstans exempelvis.

Slutligen då, hur ser elitsidan ut, har ni redan nu fått ihop några snabba löpare som kan hota banrekorden?

Vi försöker säkerställa riktigt duktiga löpare som kan utmana tävlingsrekorden. Visst känns som det är dags för en segertid på den manliga sidan under 2.10? Sen räknar vi också med att de allra bästa svenskarna kommer att satsa mot loppet som vanligt, även om EM i halvmaraton som går en vecka efter maran kan vara ett mål för några.

David Fridell, Marathongruppen. Foto: Marathongruppen

 

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X