Hem Aktuellt Intervju med Jonas Glans inför VM i Riga

Intervju med Jonas Glans inför VM i Riga

0

Tidigare intervjuer har haft fokus på halvmaran samt engelska milen. Det finns dock en sträcka till att springa i Riga och det är 5 km landsväg. Sverige skickar spjutspetslöparen Jonas Glans.

Han visade fin form nyligen under Finnkampen och när han står på startlinjen brukar det gå undan. Självklart stämde vi av även med honom inför loppet.

Jonas Glans, Malmö AI, 5000 meter på EM 2022, arkivbild Deca

Hej Jonas!

Du är uttagen att springa VM på 5 km landsväg nästa helg i Riga, är du laddad?

Jag ser verkligen fram emot att tävla i VM på 5 km. Det är min första VM-start vilket blir kul och första 5 km landsvägslopp mot internationellt motstånd. Tyvärr har jag inte kunnat förbereda mig så som jag önskat p.g.a. en strulande hälsena sedan en månad tillbaka. Löpvolymen har reducerats med 60 % och ersatts med cykel samtidigt som de tuffaste passen fått utebli. Fokus har varit på att inte tappa den form jag var i under Finnkampen. 

Vad är förväntningarna på detta mästerskap?

Placeringsmässigt har jag inga direkta förväntningar. Jag hoppas hitta en bra grupp att springa med och komma in i ett flow. Det är ett väldigt spretigt startfält med några av världens absolut bästa löpare, och många på en lägre nivå än min. Jag placerar mig själv någonstans mellan dessa. Jag kommer därför mest att fokusera på tid än att tänka placering. Min förväntning är att springa runt 13.30 (+-10 sekunder).

I och med att även mile och 5 km får eget VM nu tror du statusen och likande lopp överlag kommer vara mer prestigefyllda?

Det återstår att se. Det krävs ju att fler av de bästa ställer upp för att statusen ska bli hög. Som det är nu finns det en hög topp, men inte så stor toppbredd. Jag tycker snarare det är konstigt att det finns ett VM på 5 km innan ett på 10 km där statusen egentligen redan är högre.

Vi är ju många så läst din träningsdagbok inför dina svenska rekord på 10 km. Har det varit samma upplägg denna gång?

I stort sett har träningsupplägget varit på samma sätt, för det är det som fungerar med hur mitt liv i övrigt ser ut. Dock har jag p.g.a. hälsenan nu i slutet inte kunnat genomföra det som tänkt. Jag har därför mer tränat för att prestera bra på 10 km snarare än 5 km.

Till sist, ett nyckelpass för att lyckas på 5 km?

Om jag hade kunnat hade jag troligtvis kört ett pass med 1 längre intervall på 2-3 km i tävlingsfart följt av några 1000:ingar lite snabbare än tävlingsfart.

Generellt skulle passet kunnat se ut såhär:

2,5 km i tävlingsfart

6 minuters vila

3×1 km snabbare än tävlingsfart

2 minuter vila mellan varje intervall. 

Spring önskar Jonas lycka till!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X