Hem Aktuellt Intervju med Kristofer Låås

Intervju med Kristofer Låås

0

Denna fredag tar vi tempen på Lååset som är stekhet så här bara några veckor innan Valencia Marathon.

Hej Kristofer!

I augusti vann du återigen Ultravasan 45 och följde sedan upp det med en femteplats på Lidingö och i våras 1:03 på halvmaran i Berlin, din bästa säsong någonsin.

Har allt funkat precis som du velat o år eller vad är hemligheten?

Jag skulle framförallt vilja lyfta 2 saker som har gynnat min utveckling. 1. Vågat gå med ”snabbare” löpare och inte bry sig om vad klockan säger. För mig är det mer motiverande att tävla mot andra än mot klockan. 2. Styrketräning. 

Jag gjorde löpteknikanalys i vintras hos Fredrik Zillen tillsammans med min tränare Jeff Frydenlund från Aktivitus där vi kom fram till att addera 1-2 pass styrketräning i veckan. Så från årsskiftet 2021/2022 fram till halvmaran i Berlin körde jag styrka hos GOAT Sports och kände att jag fick extra kraft i löpsteget. Det genererade bra resultat framförallt i Berlin men även på maran i Hamburg där jag gjorde ett ytterligare försök på att kvala till EM (kvalgräns 2:14:30). I Hamburg sprang jag i samma klunga som Jonas Leandersson och fram till 27 km var vi tillsammans. Då klev haren av och farten drogs upp, följande 3 km gick på 9 min blankt och efter det räckte inte krafterna till. Jonas gick i mål på 2:13 och jag stapplade in på 2:17. Både i Berlin och Hamburg sprang jag utan klocka och fokuserade enbart på att gå med i en klunga. På halvan i Berlin överraskade jag mig själv med att gå i mål 1 minut snabbare än planen! Men i Hamburg borde jag nog ha haft en klocka och istället inte gått med när klungan ökade farten. Framöver på maratonlopp ska jag nog ändå använda klockan när jag går för en specifik tid.

Tyvärr räckte inte mina prestationer till att bli uttagen i EM-truppen men jag hade Ultravasan 45 som plan B och ett banrekord (David Nilsson) att försöka slå. In mot mål hade jag mycket krafter kvar men bommade ändå rekordet med ynka 16 sekunder. Sista milen var väldigt blöt och hal och dessutom tog jag fel flaska vid bordet i Oxberg och fick vända tillbaka för få tag i min egen som stod på marken. Jag tappade några sekunder där men ska inte skylla på det. Nästa gång ska jag ha större marginal mot banrekordet.

Annars, ett år med blandat lopp på väg och skog, är det tanken framöver också under 2023?

Jag gillar att blanda och kör gärna både på väg och i skogen, äventyrslöpning är nog det jag gillar mest. Typ att springa i bergen och så men det är inte lika lätt att träna till här i Stockholm även om det är bättre skogar i Kungsängen än i Haga parken. I somras sprang jag exempelvis upp för Kebnekaise i midnattssolen, det var riktigt mäktigt. Under 2023 vill jag testa ett svenskt fjällopp och se hur man står sig där. Kanske haka på trailtouren? Annars blir det som vanligt Stockholm marathon och några fler stadslopp.

Du har även nyligen flyttat från storstan och lite längre ut, är det ett medvet val för att få lite mer skog att springa i?

Både jag och min sambo gillar skogen och har länge känt oss lite instängda inne i stan. Nu har vi dessutom en hund som trivs bättre i skogen. Det skadar ju inte heller för löpningen att bo precis bredvid ett elljusspår och fina stigar. Har även hittat till en fin slinga med gräs vid Gröna Dalen som jag gärna varvar med hunden (Nico). Har hört att de lägger spår där på vintern.

Ännu bara november men för nästa år, blir du kvar i Keep Up Rc?

Jag blir kvar. Jag är med och driver föreningen och tycker det är väldigt kul att vi kan stötta så många löpare att kunna satsa på sin idrott. 

Annars, har planerna börjat smidas något för lopp eller är det Valencia all in först?

Valencia Marathon står på tur och formen är fin, jag kommer att gå ut i en fart mot 2:13-2:15 så får vi se om det håller. Sen blir det säsongsvila för min del. Spring önskar Lååset lycka till i Valencia bland över 300 andra svenskar den 4 december.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X