Hem Aktuellt Intervju med Victor Dahlgren inför Valencia Marathon

Intervju med Victor Dahlgren inför Valencia Marathon

0

Några få dagar kvar till en riktig höjdpunkt för oss löparnördar nämligen Valencia Marathon. Elitfältet är som vanligt stekhett med bl.a. världsrekordhållaren Joshua Cheptegei som gör sin maradebut. Flertalet svenskar på plats som vanligt och många är nog nyfikna på vad framförallt Carolina Wikström samt Jesper Lundberg kan prestera.

En liten bit ner i fältet men ack så snabb hittar vi Victor Dahlgren som går mot pers.

Vi stämde av lite med honom innan nerresan.

Victor på årets Stockholm Marathon. Foto: Deca Text&Bild

Hej Victor!

Till helgen är det vad jag gissar är julafton för dig. Dags för Valencia Marathon igen.

Är du frisk och hel?

Precis, julafton infaller numera första söndagen i december och inget annat! I skrivande stund är jag frisk (skadefri är har jag varit ända sedan ett löparknä gäckade under våren 2020!), men det är ju några dagar kvar av fysisk distans, handspritande och tidigt i säng

Du har ett uttalat mål om Sub 2:30, har du gjort jobbet för det?

De specifika passen har faktiskt gått lite bättre än sharp 3:33 / sub-2.30, och jag har legat ca 1-2mil/v mer än tidigare marathonuppbyggnader, så det bådar gott. Men försöker att inte gapa efter alla tapasskålar som står till bords. Skulle det bli precis <2.30 vore jag helnöjd. Missar vi gränsen, kan vi börja se om haverikommissionen vill ha extraarbete över jul och nyår…

Hur känner du själv till skillnad från tidigare försök, är du i bättre form?

Insjuknade med fem dagar kvar till Valencia 2022, så det här blir första, riktiga attacken. Men ja, jag är uppskattningsvis 3-4 minuter bättre än för ett år sedan. Då hade det absolut inte blivit sub 2.30 även om vi tränade för det. 

Berätta lite om din träning senaste månadernas träning.

Vi har, sedan i somras, använt dubbeltröskel minst en dag i veckan, samt ytterligare (singel)tröskelpass med laktatmätning, uteslutande på löpband. På helgerna var det inledningsvis halvmarathon-föreberedande pass aug-sep in mot Köpenhalv (teleskopform av Köpenhamn halvmarathon), vilka sedan övergick i specifika marathonpass okt-nov. Den stora skillnaden har varit att inte över huvud taget gå hårt på veckorna, utan istället slå till ordentligt på lördagarna. Det har varit ett framgångsrecept för löpare på hög nivå, men det känns som att man är lite försöksobjekt nere bland motionärer. 

Totalt har det blivit 6 marathonpass 7 okt-11 nov (så inte varje helg!), och alla har suttit med aningen bättre marginal än förr. Ingen press, right?

Ex på pass som hunnits med är Linus Rosdahlska 30x1km/1min joggvila, det enligt Mundt förbjudna 5x5km/1km flyt och 24km jojo strax snabbare/långsammare än tänkt marafart. Generellt sett är det pass med 25-40km hyfsat nära tävlingsfart som behöver in. 

Hur ser förutsättningarna ut vädermässigt just nu vid start?

Inte heller här går det att brasklappa ens ett uns. YR säger 6-7 grader i starten, knappt någon vind och molnigt/halvklart. Optimalt vore om det inte hann krypa upp till mer än 12-13 grader när vi närmar oss mål. Då påverkas inte prestationen negativt.

Utöver förmånen att få njuta av 42,2 lättköpta km, vad ser du fram emot i Valencia?

Ser fram emot att bo och hänga med gänget vi ska ner med: Wikström/Mundt (som inte behöver någon närmare presentation), Anders Österlund och Niklas Henningsson – två av mina förebilder inom löpningen generellt och marathon i synnerhet – samt min inofficielle särbo Niklas Wiberg (vars laster jag högst motvilligt lagt till mig med). 

Slutligen då, du har ju sprungit i Valencia förut, vad skulle vara ditt bästa tips för en förstagångsdeltagare där nere?

Nervösjoggarna i Turia-parken (som en gång var en flod, man fick leda om vattnet efter våldsamma översvämningar 1957) dagarna inför med chans att se storfräsare som Cheptegei eller Dibaba smäller ändå rätt högt. Annars är det ändå det gamla vanliga: Ta ut marginal som krävs för att kunna irra runt innan starten, gå på dass en gång extra innan köerna tilltagit, håll koll på energin du ska ha med dig osv osv. Är du snubbe kan du sistaminuten-vattna några träd i en miniatyrrondell precis innan du går in i fållan. Gör en timeline för hur när du behöver befinna dig på plats x på loppdagen. Ex: Uppgång 4h15min före start, take off hotel 2h före osv.

Lycka till alla som är nere och springer!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X