Hem Aktuellt Intervju med Viktor Zackrisson, debut på adidas Stockholm Marathon.

Intervju med Viktor Zackrisson, debut på adidas Stockholm Marathon.

0

Nästa lördag är det dags för en av de verkliga höjdpunkterna inom svensk löpning nämligen Adidas Stockholm Marathon. I år går de mot deltagarrekord och de 23 000 startplatserna är nästan slutsålda. En av alla dessa är Viktor som gör en spännande debut på distansen. Vi kände honom lite på pulsen inför loppet.

Viktor på Bålsta Stadslopp i år. Foto: Andreas Sjölund

Hej Viktor!
Snart dags för Adidas Stockholm Marathon och ditt första maraton, tankar och känslor kring det?

Ja, det börjar dra ihop sig! Det är med en skräckblandad förtjusning som jag blickar mot Stockholm Marathon. Jag har länge velat göra debut men det var egentligen efter Bålsta Vintermarathon i fjol, där jag ställde upp som pacer åt en klubbkamrat från Enhörna som jag bestämde mig för att ge det ett ärligt försök. Under det uppdraget klev jag av vid dryga 32-33 kilometer efter att ha sprungit progressivt i farter kring 3:45 ner till 3:20/km. När jag klev av kände jag mig riktigt fräsch i kroppen och bestämde mig ganska omgående efter en konsultation med min tränare Robert Berg att det vore intressant med en maratondebut i Stockholm.

Vad tror du blir största utmaningen?

För min del kommer nog den största utmaningen vara energiintaget vilket jag behöver träna mycket på om det blir fler maraton i framtiden. Jag har tränat en del på energiintaget och har väl en hyfsad plan vad som ska förtäras och i vilken mängd, men det är tyvärr förrän under loppet man verkligen vet om det funkar eller inte! Det jag nästan är allra mest nervös över är ifall det visar sig bli en kokhet dag den 1 Juni! Banan har jag förstått är rätt kuperat vilket jag tror passar mig. Distansen kan bli en utmaning men är på förhand inte så rädd för den.

Vilka förväntningar har du?
Om jag har en toppendag tror jag på en tid på omkring 2:20-2:22. Vid en snabb anblick på fjolårets resultat, bör jag kunna rikta in mig på minst en topp 10 placering i SM om allt går enligt plan. Det beror ju helt på vilka ryggar som finns att förhålla sig till, det vore ju häftigt att placera sig högre än så såklart!
Har du ändrat träningen i år specifikt inför detta lopp?

Träningen har inte ändrats allt för mycket inför Stockholm Marathon. Den stora kontrasten från när jag tränar inför de kortare distanserna är egentligen långpassen som blivit längre omkring 37-41 km, och där det ofta inkluderats någon form av längre intervaller.

 

Du har redan gjort många snabba tider på kortare lopp och trail men på vilken distans tror du är din styrka?

Halvmaraton skulle jag säga.

Hur har säsongen börjat hittills?

Säsongen har börjat okej, det har blivit några 10km lopp som gått helt okej. Hade en liten besvärlig vad som tvingade mig till en DNS på Premiärhalvan vilket var lite surt.

Slutligen då, efter Stockholm, hur ser säsongsplaneringen ut?

Säsongsplaneringen kommer att fastställas efter Stockholm. Om jag får blodad tand vill jag träna på ordentligt och springa ett snabbt maraton i höst. Annars kommer jag lägga allt krut på att pressa mig sub30 på milen så snart det bara går! Det enda loppen jag spikat efteråt är Trosa Stadslopp i slutet av Juni samt Helsingborg Halvmarathon i början av september.
Spring önskar Viktor lycka till!

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X