ISLÖPNING

0
150

Nu börjar nya utgåvan av magasin Spring landa i brevlådorna och i startblocket lovar vi en artikel om islöpning på sajten. Den kommer här. I början av 2023 hade vi en artikel om islöpning i magasinet som var skriven av Monique Stalås Hörnsten, hon hade då sprungit Sollentuna Winter Marathon. Nu får vi en pratstund med tävlingsledaren Nicholas Roman och dessutom en rabatt på startavgiften.

Vem är Nicholas Roman?

En glad 48-årig hobbymotionär som kombinerar en passion för träning och konditionsidrott med att driva det egna hälsobolaget Challengize. Jag brinner för ett par sporter lite extra och förutom löpning är det främst Swimrun på sommarhalvåret och långfärdsskridskor på vintern. Tjusningen med alla är det finns ett utforskande element och ett samspel med naturen.

I Swimrun ger vi oss ofta ut på s.k. safariturer där vi med en tänkt rutt i klockan eller mobilen helt enkelt simmar och springer långt ut i skärgården över små kobbar och skär. Fokus är upplevelse och att få ett par timmars tuff träning och hittills har naturen inte gjort mig besviken. Väldigt likt är långfärdsskridskor, om man tar ut förbi de plogade banorna som så vackert dyker upp på lokala sjöar. Känslan att få kliva ut på orörd is som sjunger när man åker på den är en riktigt adrenalinkick.

Den här känslan av utforskande spänning ville jag dela med mig till fler därför startade jag för fem år sedan ett lopp där målet var att springa så mycket av distansen på is som möjligt. Men inte i norr där is, snö och vinter är givet utan på Edsviken bara 15 min från Stockholm City.

Ett islopp i Stockholmsområdet, det låter tufft att få till?

Haha, ja det är helt klart en utmaning, men vi har faktiskt lyckats få till islöpning de flesta åren men banan har nog inte varit densamma en enda gång. Det som gör det hela så spännande är att vädret kan skifta så oerhört snabbt och att is är ett extremt föränderligt underlag. Vi kan ha temperaturskiftningar på ett dygn från dubbelsiffrigt minus till flera plusgrader. Lägg på lite snö och regn på det så har du väldigt intressanta förutsättningar. Men det som kan spontant upplevas som ett problem kan faktiskt vara det bästa möjliga för isen.

Du verkar kunna mycket om is, berätta lite om hur ni säkerhetsställer att isen är säker.

Jag kan en del i alla fall, mycket tack vare långfärdsskridskor men jag har även lyssnat och lärt mig mycket av de gamla rävarna inom skridskoklubben. För optimala förutsättningar vill man ha minusgrader givetvis, men sen vindstilla och snöfritt. Då kan isen bildas i lugn och ro och det uppstår inte för mycket svaga partier eller spänningar och ca 30mm räcker för att bära en vuxen. Kommer det ett par centimeter snö på isen spelar det nästan ingen roll hur kallt det är, snön isolerar så mycket att det knappt bildas någon ny is. Ett år hade vi mellan -16 och -22 i nästan 2 veckor inför loppet, men vid en provlöpning några dagar innan loppet mätte vi ca 6cm is under 20cm snö och slask. Det året lyckades vi rädda det hela genom att ta ut två snöskotrar på isen och helt enkelt köra sönder topplagret och släppa upp allt vatten och slask som omedelbart frös och skapade över 15cm is att springa på.

Vad gör ni om det inte finns is att springa på?

Det fina med loppet är att det alltid finns en plan B, att springa runt Edsviken och Norrviken, som båda är nästan exakt 21km. Om isen är under 12cm vid provborrningar plogas inte våra korsningar av kommunen och då genomför vi inte islöpning, utan drar loppen runt isen istället. Det kanske låter trist men jag kan lova att den sträckningen ofta är ännu tuffare än att springa på än isen som faktiskt är platt och lättsprungen jämfört med stigar, vägar och trail där det ofta ligger is och snö. Den löpningen blir betydligt mer teknisk än att korsa isen och förhoppningsvis är det vintervackert runtomkring. Förra året hade vi underkylt regn natten till loppet och cykelbanorna till och från isen var halare än den finaste hockeyisen och blev en rejäl utmaning för många.

Halvmara och Mara med flera olika klasser i Sollentuna Winter Marathons, berätta mer?

Ja det har liksom bara blivit så. Från början var loppet endast ett laglopp där man sprang två personer i klasserna herr/dam/mixed och fick en halv medalj var. Sen blev intresset för att springa solo så pass stort att vi öppnade den klassen också vilket blev en stor succé. Jag springer många lopp ihop med min hund Lexi och ville ge fler möjlighet att ta med sin hund på ett ”människolopp” därav klassen Canicross (springa med hund) och vi brukar ha 10-15 hundlag varje år. De får givetvis en ätbar medalj vid målgång, bäst lämpad att ge till hunden.

Utöver de två distanserna Halvmaraton 21km och Maraton 42km har vi även i år ett Winter Kids Run by Team Rynkeby där vi låter barn springa på snö runt Edsbergs Slott. Alla intäkter från det loppet skänks till Barncancerfonden och det kommer bli en häftig upplevelse för alla barn att få testa vinterlöpning.

Vad skulle du säga till de som tycker löpning är en sommarsport?

Personligen gillar jag nästan mer att springa på vintern än på sommaren. Det är tyst, mjukt, vacker och det är mycket lättare att reglera temperaturen än på sommaren. Jag lider mer av värme än kyla, så att springa i minus 10 är nästan skönare än plus 30. Klädesmässigt ger jag samma råd som alla andra, lager på lager och blanda bomull och syntet beroende på temperatur.

Har du några tips på vad man ska ha på fötterna?

Jag får väldigt ofta frågan om rekommenderade skoval av internationella deltagare som kommer till Sollentuna för att delta i loppet. Det beror så oerhört mycket på hur underlaget för dagen ser ut. Är det blankis rekommenderar jag spikskor eller löparskor med broddar. Är det snö på isen funkar trailskor som komplement till spikskor, dessutom blir det mycket mjukare för fötterna och benen. 2019 har vi kallat ”the slush run” då det var ca 15-20cm slask runt hela banan och då spelade det ingen roll vad du hade på fötterna, ingen fick grepp och alla halkade mest runt hela Edsviken. Vissa år har jag sett flera löpare springa med vanliga löparskor med broddar på, som de rycket av blixtsnabbt inför längre löpningar utanför isen. Men a och o är att se till att man har ett bra grepp så man mentalt slipper känslan av ”bakhalt” under loppet vilket är

Finns det andra vinterlopp du kan tipsa om?

Ja det finns ett par andra löplopp på vintern, men märkligt få. Norrut är det full fokus på skidåkning vilket man kan förstå och söderut är vintern ofta ännu mer frånvarande än i Stockholmsområdet. Några andra lopp i vinter som jag vet om är bl.a.

Bocksten Trailrun Winter 3e februari

Stadion Marathon 13e januari

Februarimaran 4e februari

Om man vill vara med och springa på vatten den 10/2, är det bara att anmäla sig?

Japp. Anmälan är öppen och så länge det finns platser kvar är det bara att anmäla sig via hemsidan www.edsvikenmarathon.se . Jag begränsar loppet till max 400 deltagare fördelat på alla distanser och klasser och loppet brukar bli slutsålt i januari, så vänta inte för länge. I anmälan ingår allt som bör kring ett lopp som nummerlapp, medalj, energistationer, funktionärer mm men vi satsar även mycket på att skapa en värmande stämning vid Arena Edsvik med DJ, eldar, hejaklackar och bjuder även på mat, dryck, fika. Dessutom ingår dusch och bastu på simhallen runt hörnet. Allt för att skapa den där magiska upplevelsen av att springa på is!

Anmäl dig innan 18 december med koden SPRING15 och du får 15% rabatt

Foto: Christer Schapiro & Anders Wadin

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här