Suktar du efter bättre tider? Vill du utvecklas som löpare men hittar inte rätt fokus? Gör som Andreas Berner. Han vände sig till en löparcoach och kapade nio minuter på drygt ett år och gick från 43 till 35 på milen. Här berättar vi hur det gick till när Berner sprang milen under 40 minuter.
På 14 månader förbättrade Andreas Berner sin miltid från 43.34 till låga 35 minuter, och hans utveckling visar inga tecken på att stanna av. Spring tog rygg på en tidseffektiv 41-åring som drivs av att klara uppsatta mål och slå personliga rekord.
Det var en nybliven 40-åring som ställde frågan i slutet av mars 2013:
– Tror du att det är möjligt för mig att klara milen på under 40 minuter?
Vid tidpunkten var frågeställaren Andreas Berner kapabel att springa 10 kilometer på 46–47 minuter, förutsatt att han plågade sig ordentligt.
Svaret som han fick av BG Nilensjö, Springs chefredaktör, och tillika tränare och ordförande i Helsingborgsklubben IS Göta, var rakt och okomplicerat:
– Ja, under 40 vid 40, det går och jag kan hjälpa dig.
Läs mer: Följ med IS Göta på crossträning i denna video
Anledningen till att sub 40 över huvud taget kom upp till diskussion var ett föredrag om motivation och löpning som BG Nilensjö höll under ett löparcamp på ett gym. Föredraget gjorde djupt intryck på Andreas.
”Det var som att en strömbrytare slogs på i skallen på mig. Jag kände plötsligt att det var kul att jaga tider och upplevde inte att åldern var något problem.”
Men att han där och då bestämde sig för att börja springa mer målmedvetet berodde inte bara på att han ville kapa minuter på sin miltid, utan också på att han såg chansen att hitta tillbaka till en tidigare träningspuls.
Andreas tävlingsidrottade inte i någon större utsträckning som ung. Men han tränade flitigt, både under tonåren och sedan när han utbildade sig till och jobbade som yrkesofficer. Som 22–23-åring sprang han milen på 39.42, en tid som han ansåg för daterad att ens nämna när frågan om personbästa dök upp.
– Det blev mycket mängdträning i försvaret, nästan aldrig någon kvalitet. Jag märkte då att jag var ganska stark, men förhållandevis osnabb.
Runt millennieskiftet lämnade Andreas försvarsmakten, blev civil och flyttade från Halmstad till Helsingborg.
Under ett drygt decennium fick löpningen och annan träning stå tillbaka för familjeliv, husbygge och jobb.
Vid juletid 2011 kände han att det var läge att steppa upp igen. Men det blev en kort comeback. På kvällen den 27 december gav han sig ut och sprang i Pålsjö skog i Helsingborg, snubblade på en rot och slet av tre ligament i ena foten.
– Jag rehabade seriöst, men kunde inte springa på drygt sju månader. Först under sensommaren 2012 smög jag i gång. Då var det precis så att jag orkade hålla femminuterstempo i sju kilometer.
Under hösten 2012 och den efterföljande vintern sprang Andreas två–tre gånger i veckan förhållandevis planlöst. Det brukade bli sju–åtta kilometer åt gången i maklig fart.
Först på vårkanten förra året började han strukturera upp sin träning. Distanspassen blev lite längre och
han bekantade sig med intervaller och fartlek. När han träffade BG Nilensjö i mars hade han som kortsiktigt mål att i maj springa Springtime, ett milslångt stadslopp i Helsingborg, under 45 minuter.
Mot bättre tider
BG Nilensjö rekommenderade Andreas att köra backpass, 10×300 meter, och tusenmetersintervaller. Andreas tog fasta på tipsen och intensifierade sin träning under de fem veckor som återstod till loppet. Resan mot bättre tider hade inletts.
Under ett år med alltmer strukturerad och individanpassad träning kom han att förbättra sig åtta minuter på milen.
– Att klara uppsatta mål, bli bättre och slå personliga rekord. Det är det som driver mig, det tillsammans med själva träningen i sig.
I dag är Andreas känd för att kunna avsluta sina lopp snabbt.
– Just när det återstår en kilometer brukar jag se det som 2,5 varv på en löparbana. Den bilden hjälper mig på något sätt att öka farten.
”Det var i princip tomt i målområdet, nästan inga löpare som stod och spottade eller låg utslagna på marken”
Vad har tvåbarnspappan Andreas fått offra för att kunna lyfta sin löpning till en sådan nivå? För nog har hans målmedvetna träning skett på bekostnad av något? Frågorna ställs när vi pratas vid efter ett kvalitetspass på idrottsplatsen Heden i Helsingborg.
– Familjen och jobbet går alltid först och där har jag inte försakat något. Snarare handlar det om att jag prioriterat bort sådant som tevekvällar och sovmorgnar. Jag hittar luckor i vardagen där jag kan genomföra min träning.
Det är en form av tidseffektivisering. Kontinuiteten gör att jag har råd att ha dåliga veckor då jag kanske tvingas ställa in något pass, säger han.
Samtidigt medger han att löpsatsningen knappast hade varit möjlig när hans barn, som i dag är 9 respektive 6 år, var yngre.
Han känner att träningen gör honom bättre både på hemmaplan och på jobbet. Som försäljningschef på ett företag som tar fram koncept för att odla ny skog har han världen som sitt arbetsfält.
Klubbens betydelse
Dessutom har han blivit betydligt lättare genom löpningen. Midsommarafton 2013 visade vågen 80,5 kilo. Nu väger han 67–68 kilo till sina 179 centimeter.
– Visst, jag är mer medveten om vad jag stoppar i mig än tidigare, men viktraset beror främst på den ökad träningsmängden. Jag har sprungit bort kilona.
Även om långdistanslöpning är en individuell idrott är han noga med att framhålla klubbens betydelse för hans framsteg.
– För att man ska kunna utvecklas krävs att man befinner sig i en bra miljö, och det gör jag. På träningarna är jag omgiven av positiva människor som gläds åt varandras framgångar och hela tiden sporrar varandra och strävar efter att bli bättre.
Med tanke på Andreas raska utveckling finns det all anledning att hålla slutet på den här löparsagan så öppet som möjligt. Något som emellertid kan slås fast är att han definitivt har hittat tillbaka till idrotten.
– Det här är som en livsstil. Jag ser fram emot att åldras inom löpningen och fortsätta att inspireras av omgivningen.
Andreas tips för att kapa tider och springa under 40
- Sätt upp mål för din träning.
- Hitta en löpcoach som kan hjälpa dig lägga upp en träningsplan.
- Var strukturerad i din träning, som ska vara individanpassad.
- En medvetenhet kring vad för kost du stoppar i dig. Att bli lättare underlättar!
- Underskatta inte en löparklubbs betydelse.
Så tränade Andreas
- Distanspass
- Många backpass. Intervaller på cirka 60 sekunder för att få driv i steget.
- Tröskelpass varannan vecka.
- Inomhuspass med korta intervaller.
- Crossträning en gång i veckan.
Vill du också springa milen under 40?
Få inspirationen och motivationen som krävs – beställ en prenumeration till kampanjpris! Vi ger dig verktygen för att kapa tider, i våra säsongstips får du tips på hur du ska lägga upp din träning på bästa sätt. Läs även om alternativ träning och hur svenska löparprofiler tränar.
Läs mer
Bättre löpstyrka med teknikintervaller
5 tips för ett effektivare löpsteg
Bättre uthållighet med tröskelpass
Få ett vinnande löpsteg med korta intervaller
Fakta om Andreas Berner
Ålder: 41 år.
Bor: Allerum, strax utanför Helsingborg. Han är född i Göteborg och uppväxt i Kalmar.
Familj: Hustrun Pernilla och två barn, en nioårig flicka och en sexårig pojke.
Yrke: Försäljningschef på BCC AB, ett Landskronabaserat företag som tar fram koncept för att odla ny skog.
Personliga rekord: 9 936 meter: 34.47 (SM-milen i Malmö den 12 juli 2014); halvmaraton: 1.20.02 (Göteborgsvarvet den 17 maj 2014). Andreas gör sin maratondebut i Helsingborg marathon den 13 september 2014, samma dag som den här tidningen kommer ut.
Favoritskor: New Balance RC 1400 v2 vid tävlingar på 10 kilometer till och med halvmaran. Använder Asics Nimbus på distanspassen och Adidas Adios Boost på maran.
Här kan du ladda ner Andreas Berners träningsdagbok
BG Nilensjö om att träna Andreas Berner
”Att få Andreas att gå från 39.52 till 38.30 var inga problem som jag såg det, men det gick mycket snabbare än jag hade trott. Nästan läskigt snabbt. Ofta vill de som jag tränar springa mer än vad som står i programmet. Därför gäller det att försöka bromsa och få dem att inse att en blandning av hårda och snälla pass funkar bäst. När det gäller Andreas märkte jag tidigt att han var uthållig, men saknade klipp i steget. Därför jobbade vi till en början jättemycket med snabbheten som ju är grunden för alla löpare. Att han drivs av att uppfylla mål och klara vissa tider gör det tacksamt att träna honom. Man kan inte drivas av något annat om man ska lyckas som löpare. Det gäller att jobba med sig själv och ha rätt inställning, och det har Andreas.”
Vill du spränga en magisk gräns? Maila redaktionen@springlfa.se
Omarbetat reportage som först publicerades i Spring nr 1/2014. Text Magnus Ransheim Foto: Christina Nilensjö
[…] Läs mer: ”Jag gick från 43 till 35 på milen” […]
[…] Löparen Andreas Berner är en väldigt målinriktad 43-åring utan någon som helst elitbakgrund eller historia som ungt satsande idrottsutövare. Har dock alltid tränat men inte fokuserat och strukturerat som nu. För drygt tre år sedan mötte jag BG Nilensjö på en föreläsning och där och då hände något i huvudet på mig. Det är möjligt, jag kan göra under 40 min på milen som 40-åring! Det sa han! Sagt och gjort, på några månader gick jag från 43 till under 40 minuter. En enorm kick och tillfredsställelse att uppnå målet! Det tog inte slut där, fem månader senare var det 37 minuter. Ytterligare två månader senare låga 35 minuter och i augusti 2014 Sub35 för första gången. Resan har varit möjlig tack vare att jag framförallt har haft kul längs vägen, träffat nya trevliga tränings och klubbkamrater i IS Göta här i Helsingborg samt att jag kunnat få helt fantastisk coachning av BG Nilensjö som gör hela mitt träningsupplägg. Något som för mig har varit ovärderligt och som i kombination med att vara försiktig och lyssnat på kroppen hållit mig borta från större skador och skavanker. Spring gjorde ett reportage om mitt första år som löpare och min utveckling och det har varit kul att inspirera andra med lite ambitioner. Se: https://springlfa.se/jag-gick-fran-43-till-35-pa-milen/ […]
[…] Måste lyfta fram tre adepter som var på plats och alla lyckades enligt plan. Andreas Berner som många har följt, första Spring coachar som vi skrev om, se: https://springlfa.se/jag-gick-fran-43-till-35-pa-milen/ […]