Hem Aktuellt Järva Skolstafett, manifestation i rörelseglädje

Järva Skolstafett, manifestation i rörelseglädje

0

Drygt 1200 barn var anmälda till Järva Skolstafett som Rinkeby Run och Lidingöloppet ordnat i maj eller juni varje år fram till pandemin. Som på alla lopp var det färre anmälda efter pandemin än före. Rekordet är 2000 deltagare. Värst var en lärares kommentar att ”vi har barn som inte ens orkar gå 1,5 km, så vi kan inte vara med”.

Skulle samma resonemang vara acceptabelt när det gäller matte eller svenska?

Sen fick den danske islamofoben Rasmus Paludan sitt tredje demonstrationstillstånd i Järva på kort tid.  Både i Rinkeby och i Husby har Rinkeby Run och andra föreningar, skolor och moskéer agerat genom att arrangera idrott för tonåringar, och i båda fallen har det lyckats. I Rinkeby blev det ändå lite kaos, men i Husby inget alls. Genom idrotten drog vi bort de eldfängda tonåringarna från platsen där Paludan medvetet förnedrar muslimer.  Hans aktioner är som om AIKs Black Army skulle ansöka om att få förnedra motståndarlagens matchtröjor vid motståndarlagets kö till alla matcher.  Jag vill tro att såna tillstånd inte skulle ges, men här hade han i alla fall fått sitt tredje tillstånd i Järva på kort tid.

Dagen innan tävlingen fick vi tre samtal från tre av de största skolorna. Oroliga föräldrar hade ringt till skolorna och krävt hundraprocentig säkerhet för sina barn. Oroliga lärare hade sen haft ett möte där de hade pratat om kravallerna i Vivalla och Skäggetorp där det kastades sten. Där polisbilar stals och sattes i brand.  Sen ringde de oss och meddelade att de i stället har stafett runt den egna skolan.  På några timmar försvann 850 barn från stafetten.

Men tillräckligt många skolor vågade komma. Regnet upphörde och med fyrahundra löpare så blev stafetten väldigt lyckad. Det bästa var att barnen sprang genom mässområdet för Järvaveckan som är Järvas svar på Gotlands Almedalsvecka.  Personalen på food-truckarna hejade. Socialdemokraternas stånd sprang ut och viftade med en tre meter höga flagga som på fotbollsmatch när barnen sprang förbi. Väktare och poliser vid stora scenen blev en lång hejaklack när barnen passerade stora scenen där kulturminister Jeanette Gustafsson strax skulle prata. Tjugofem volontärer från investmentbanken Goldman Sachs hojtade ikapp med 14 mammor från föreningen Geesgud i Tensta. Det var helt enkelt ett riktigt bra tryck utmed banan. Barnen hade jätteroligt.

Den här gången blev Paludans misslyckande fullständigt. Nu stod han helt ensam däruppe på parkeringen. En tant i rollator frågade om han kunde flytta på sig, för hon skulle förbi.  Ingen brydde sig.  Ungefär samtidigt lämnade ”Kungen av Rinkeby” Hagi Farah över den stora pokalen till Cordobaskolans idrottslärare Aboubakr Arbouche, som höjde den i luften och sprang ärevarv med något hundratal jublande elever efter sig. Kontrasten kunde verkligen inte vara större. Kärleken till idrotten vann över hatet, och den här gången var det ren utklassning.

Mårten Westberg

Starskottet går..

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X