Johan Larsson vs. Mikael Ekvall i Strömstadmilen

0
27

På lördag är det dags för ett av sommarens populäraste stadslopp. I Strömstadmilen möts också arrangörsklubbens två topplöpare Johan Larsson och Mikael Ekvall.

DSC_4156
På lördag möts Johan Larsson och Mikael Ekvall igen. Arkivbild: Mikael Grip

LFA kommer att vara på plats och har tagit pulsen på tävlingsledaren Kent Hansson.

Hur är läget inför lördagens löparfest?

– Jo tack, det är bara bra. Väldigt mycket att tänka på inför helgen, men det är bara roligt och utmanande. Vi kör ju Strömstadmilen för 24:e året så vi börjar väl få en del rutin.

Vilken duell det kan bli med Johan och Micke som båda har gått fram mycket i år?

– Ja, det är fantastiskt roligt att båda två kommer till start och verkligen satsar på att göra bra ifrån sig. Båda är oerhört populära i Strömstad och kommer att få ett massivt publikstöd. Både Micke och Johan har verkligen tagit stora steg i sin utveckling under året och har etablerat sig som de dominerande löparna i Sverige. Dessutom passar banan både Micke och Johan som båda är kända för att ha stenhårda ”pannben”.

Får de något vasst motstånd utifrån?

– Ja, i herrklassen är det riktigt bra startfält. De främsta utmanarna är Hällelöparna Ababa Lama och Yared Admasu, Eskilstunas Abraham Adhanom och Spårvägens Robel Fsiha. Dessutom har ett handfull kenyaner aviserat att de kommer till start. Japhet Kipkorir och Zachari Mogendi är klara, medan några finlandsbaserade kenyaner ännu inte är helt klara.

DSC_4307
Mikael Ekvall slutade tvåa i förra årets Strömstadmilen efter en hård duell med Musael Temesgehn. Arkivbild: Mikael Grip

Är det några elitdamer anmälda?

– På damsidan ser det för tillfället tunt ut. Intresse finns från amerikanska VM-löparen Annie Bersagel som bor i Norge och ett par kenyanska löpare, men ännu är inget klart. Erfarenhetsmässigt vet vi att det kommer en hel del efteranmälningar och många riktigt duktiga löpare anmäler sig sent.

Hur många deltagare siktar ni på i år?

– Det ser ut som om vi kommer att hamna runt 1500-1600 deltagare, vilket är ungefär som vanligt.

En milbana i kuperade Strömstad känns inte helt flack, eller?

– Nej, helt flack är den inte, men den är inte heller så jobbig som många tror. Banan utgörs av en tvåvarvsbana genom de centrala delarna av Strömstad där de första tre kilometrarna på varje varv är relativt lättlöpta. De sista två kilometrarna är däremot lite tuffare. Speciellt på andra varvet när man börjar bli sliten, och har sprungit åtta km kan det kännas tufft med en avslutning som till stora delar går uppför.

Finns det något speciellt som utmärker Strömstadmilen jämfört med andra stadslopp?

– Vi brukar alltid bjuda på högklassiga startfält och löparna brukar alltid kommentera den fantastiska stämningen längs banan.

DSC_4324
Johan Larsson lär springa ännu snabbare än i förra årets Strömstadmilen. Arkivbild: Mikael Grip

Finns det banrekord att slå och vilka innehar dem?

–Banrekorden är ruggigt bra och är oerhört svårslagna. På herrsidan är rekordet 28.34 och innehas av Silas Sang (2004) och Josphat Menjo (2012) båda från Kenya. Damrekordet är på 32.31 och innehas Gunhild Halle (2002) från Norge.

Går det fortfarande att anmäla sig?

– Efteranmälan gäller från 1:e juli och kan göras via Strömstadmilens hemsida (www.milen.se) fram till kl 12.00 på torsdag den 3:e juli. Därefter kan efteranmälan göras på fredag den 4:e juli mellan kl 12-18 vid Team Sportia i Strömstad och sedan på tävlingsdagen den 5:e juli från kl 10.00 vid tävlingscentrum på Strömsvallen.

Stort lycka till med arrangemanget 5 juli!

– Stort tack för det!

Till Strömstadmilens hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här